Cu ce se ocupă un copywriter?

1
copywriter, copywriting, redactor

Termenul pentru această meserie provine din limba engleză și înseamnă literalmente „redactor de texte”. Un copywriter este cel care se ocupă de crearea de conținut în scopuri publicitare. Acest conținut este solicitat și prelucrat pentru a transforma cititorul într-un posibil client. Prin urmare, scopul său principal este de a-i determina pe oameni să efectueze o anumită acțiune.

Profesia de copywriter a suferit unele schimbări minore ca urmare a proliferării canalelor de comunicare și a diminuării presei scrise. Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor companiilor care doresc să atragă noi clienți, a apărut copywriting-ul pentru motoarele de căutare. Pentru a face acest lucru copywriter-ul trebuie să folosească tehnici de scriere persuasivă și să adapteze fiecare mesaj la publicul și canalul ales.

Ceea ce nu s-a schimbat niciodată de-a lungul anilor este natura profesiei: scrierea de conținut pentru a promova bunuri sau servicii. Cuvintele sunt folosite pentru a convinge un posibil client, iar pentru aceasta sunt necesare și abilități de marketing. Pe de altă parte, lumea publicității este în continuă evoluție, iar diferite tipuri de copywriting au apărut pentru a răspunde nevoilor comerțului online.

Cele mai cunoscute sunt:

  • SEO copywriting: textele publicate online trebuie să fie optimizate, deoarece numai printr-o bună poziționare în motoarele de căutare website-ul obține vizibilitatea necesară.
  • Web copywriting: afacerile de e-commerce și cele online au nevoie de specialiști pentru redactarea fișelor de produs și a landing page-urilor.
  • Micro copywriting: website-urile necesită un anumit tip de content, cum ar fi titlurile, call to action, meta tags, meta description și title tags.

Publicitatea necesită un mare efort creativ și un efort comun din partea mai multor persoane. Un copywriter poate colabora cu diferite figuri, printre care:

  • directorul de marketing, adică persoana care clarifică obiectivele publicității și stabilește cu ce strategii trebuie să fie abordate într-un plan de marketing
  • directorul artistic, adică persoana care adaptează planul directorului de publicitate și găsește soluții practice pentru a-l realiza
  • fotografie, videomakeri, graficieni, care se ocupă de partea grafică a publicității (machetare, fotografii, videoclipuri, infografice, realizarea de logo-uri etc.).
  • specialiști în gestionarea website-urilor, adică persoanele care se ocupă fizic de crearea și actualizarea website-ului companiei
  • specialiști în social media, care stabilesc conținutul care urmează să fie publicat, recurența și strategiile acestuia

Ce este copywriting-ul?

Timp de decenii publicitatea s-a dezvoltat prin mijloace „tradiționale”: ziare, reviste, radio, televiziune. Companiile se adresau agențiilor de publicitate explicând proiectul lor (cine sunt, care este povestea lor, ce produs vând, ce public vizează) în căutarea unei strategii de marketing eficiente.

Termenul „copywriting” se referă la un ansamblu de tehnici care utilizează scrisul pentru a atinge un anumit obiectiv. Această sintagmă nu se aplică doar pentru a genera vânzări, ci și pentru creșterea bazei de clienți sau pentru a crește vizibilitatea afacerii. Domeniul poate fi aplicat atât în lumea offline, cât și în cea online, cu declinarea sa modernă de „web copywriting”.

Textele scrise de copywriteri pot fi utilizate într-o varietate de medii, inclusiv broșuri, website-uri, e-mailuri, anunțuri publicitare, postări pe rețelele de socializare și materiale promoționale. În general, copywriting-ul se concentrează pe elaborarea unui text care transmite un mesaj clar, atrăgător și convingător pentru publicul țintă, cu scopul de a crește interesul și loialitatea față de bunul sau serviciul promovat.

Fiecare canal de marketing poate necesita o abordare de copywriting diferită, deoarece fiecare platformă are propriile caracteristici și specificații. Iată câteva exemple:

  • Site-uri web: Textele pentru website-uri trebuie să fie clare și concise, cu titluri și subtitluri bine structurate pentru a facilita obținerea rapidă a informațiilor de care utilizatorii sunt interesați. Copywriting-ul trebuie să fie axat pe un call-to-action, încurajând utilizatorii să întreprindă acțiuni precum completarea unui formular sau achiziționarea unui produs.
  • Reclame la radio și televiziune: Mesajele pentru reclame la radio și televiziune trebuie să fie ușor de reținut și să atragă atenția publicului în primele secunde. Acestea trebuie să sublinieze avantajele produsului sau serviciului, folosind în același timp un limbaj potrivit și atractiv.
  • Email marketing: Mesajele pentru email marketing trebuie să fie personalizate și conțină un titlu atractiv pentru a crește rata de deschidere. Este important să se includă un call-to-action și să prezinte beneficiile pentru utilizatori, cum ar o promoție sau un cadou gratuit.
  • Social media: Textele pentru social media trebuie să fie scurte și clare, alături de o fotografie sau o imagine atractivă. Este important să se folosească limbajul specific platformei și să se includă hashtag-uri relevante.
  • Publicații tipărite: Materialul pentru publicații tipărite, cum ar fi reviste sau ziare, trebuie să fie bine structurat și ușor de citit. Este important să se utilizeze titluri și subtitluri care să atragă atenția cititorilor, precum și fotografii sau grafice relevante.

Indiferent de canalul de marketing este important materialul să fie scris într-un mod potrivit pentru publicul țintă căruia i se adresează și să le ofere informațiile de care au nevoie pentru a lua o decizie de cumpărare.

Abilități cheie ale unui copywriter

În primul rând, un copywriter trebuie să fie creativ. Indiferent de situație sau de produs un copywriter trebuie să fie capabil să identifice întotdeauna o soluție. Pentru a face acest lucru, un copywriter are nevoie de abilități excelente de analiză, precum și de flexibilitate, pentru a se putea adapta la nevoile clienților și la tendințele în schimbare ale piețelor. Un bun copywriter are apoi un spirit de inițiativă și de inovare, o viziune care să plaseze contentul său în fruntea concurenței.

Pe lângă aceste abilități competențele interpersonale și de comunicare sunt, de asemenea, esențiale, deoarece aceasta este o profesie care se concentrează tocmai pe relațiile dintre diferite subiecte și realități. Acest aspect este cu atât mai important pentru acei copywriteri care lucrează în cadrul unei echipe.

Un alt aspect foarte important este atenția la detalii și managementul timpului, fie că se lucrează în echipă sau independent.

O altă caracteristică fundamentală pentru un copywriter aceea de a fi curios. Acesta trebuie să fie dornic să descopere și să învețe despre noi subiecte, noi culturi și noi orizonturi. Curiozitatea va fi de mare folos pentru a intra în ton cu clientul cu care acesta colaborează și cu publicul țintă căruia va trebui să i se adreseze.

Nu uitați că copywriterul nu trebuie să scrie pur și simplu texte. Ci să scrie pentru a răspunde anumitor nevoi. Să ofere conținut valoros. Nu creați romane sau poezii cu unicul scop de a umple hârtia sau pagina. A învăța, a aprofunda, a diseca un subiect, este ceva ce se face doar cu curiozitate.

În zilele noastre sunt importante și competențele tehnice, cel puțin la nivelul instrumentelor de procesare a textelor și de editare. În cele din urmă, un copywriter complet are și o bună pregătire culturală, lingvistică, literară, artistică și cinematografică, putând face referințele potrivite.

Procesul de autoevaluareTemplate de lucru

HR

Procesul de autoevaluare

+ Identificarea punctelor slabe
+ Analiza performanței profesionale
+ Obținerea de feedback
+ Gestionarea carierei
+ Recomandări generate automat
+ Instrucțiuni și exemple
AVANTAJE+
9.6
EXPERT
RON 7741.190
35% discount utilizând codul în pagina de comandă

Responsabilitățile unui copywriter

Un copywriter trebuie să fie capabil să interpreteze cerințele clientului și să le transpună într-un text. Copywriter-ul elaborează apoi un titlu, un pay off, body copy-ul unei reclame, al unui articol și al oricărui tip de conținut promoțional. În plus, copywriter-ul trebuie să aleagă ce stil de redactare să adopte pentru a se potrivi cu domeniul de activitate și cu publicul țintă.

În practică, un copywriter are următoarele sarcini:

  • crearea unor strategii de comunicare
  • cercetarea pieței și audienței
  • redactarea de articole
  • editarea și revizuirea textelor
  • redactarea de comunicate de presă
  • redactarea de texte și dialoguri pentru reclame
  • alegerea denumirilor noilor produse
  • optimizarea conținutului de blog
  • colaborarea cu echipele de design și producție

Pentru a se putea adapta la toate aceste cerințe un copywriter trebuie să stăpânească anumite tehnici de redactare. Cele mai utilizate tehnici de redactare sunt următoarele:

  • scrierea persuasivă: o metodă utilizată pe scară largă în lumea copywriting-ului datorită eficienței sale. Textul este conceput pentru a încuraja un utilizator să efectueze o anumită acțiune și, pentru a face acest lucru, se valorifică o nevoie sau o dorință a consumatorului.
  • scrierea creativă: această tehnică este adesea utilizată în literatură, dar a fost adaptată și la strategiile de marketing. Metaforele sau construcțiile verbale pot fi utilizate pentru a crea texte convingătoare și atractive.
  • scrierea tehnică: un sistem utilizat pentru a aborda și a face mai accesibile publicului larg subiecte de natură complexă.
  • scrierea formală: metodologie aplicabilă textelor instituționale.
  • scrierea colocvială: comunicare informală care poate fi utilizată în medii private.

Formarea copywriterului

Pregătirea unui copywriter este asemănătoare cu cea a unui publicitar clasic. În ceea ce privește studiile universare, cea mai comună opțiune rămâne Facultatea de Științele Comunicării, urmată eventual de cursuri particulare sau masterate cu specializarea în comunicare sau marketing. Durata învățământului universitar este de minimum trei ani, la care se adaugă cicluri de formare suplimentare.

Studiile superioare nu sunt obligatorii pentru meseria de copywriter, ci doar pot reprezenta un avantaj în ochii angajatorului. Prin dezvoltarea atentă a abilităților, prin participarea la webinarii sau workshop-uri și prin acumularea unei experiențe în domeniu un copywriter poate excela în activitatea sa, fără a avea nevoie de studii superioare.

Avantajul unor cursuri private sau webinarii este acela că mentorii pot fi la curent cu noile tendințe și le pot împărtăși cu copywriterii aspiranți, oferindu-le oportunitatea de a fi la curent cu noile cerințe ale pieței. De asemenea, astfel de cursuri permit o mai mare flexibilitate pentru cursanți.

Unde se poate angaja un copywriter?

În majoritarea cazurilor un copywriter poate opta pentru lucrul de acasă, fiind o alegere ideală pentru cei care doresc să aibă mai multă flexibilitate și libertate în munca lor. Datorită influenței Internetului cererea de copywriteri este în continuă creștere, iar mulți dintre acești specialiști lucrează ca freelanceri sau de la distanță, tocmai pentru a profita de posibilitatea de a lucra de acasă. Printre avantajele acestui mod de lucru se numără posibilitatea de a-și gestiona timpul în mod independent și de a-și organiza munca în funcție de propriile nevoi.

Munca de copywriter de la distanță necesită, de asemenea, o mare capacitate de autoorganizare și abilitatea de a gestiona relațiile cu clienții, în special în ceea ce privește comunicarea și respectarea termenelor limită.

În cazul în care un copywriter dorește un venit stabil, sub forma unui salariu, acesta poate profesa în cadrul departamentului de marketing al unei companii sau într-o agenție de publicitate, oferindu-i șansa să lucreze în echipă și să învețe noi abilități de la colegii de muncă sau prin intermediul programelor de formare puse la dispoziție de organizație.

Ce salariu obține un copywriter?

Salariul variază în funcție de experiența acumulată, de competențele deținute, de tipul de angajator (companie mare sau mică, agenție de publicitate sau de marketing etc.) și de tipul de colaborare convenit. Nu este ușor de stabilit o sumă valabilă, deoarece nu există elemente care să permită o evaluare corectă a salariului pentru această categorie. Un copywriter freelancer poate alege să primescă o sumă fixă, stabilită la începutul colaborării, fie poate alegere să fie plătit per cuvânt.

Remunerarea este variabilă și depinde de mai mulți factori, cum ar fi:

  • tipul de sarcină care urmează să fie efectuată
  • competențele și calificările dobândite
  • capacitatea de a purta negocieri

Register New Account
Shopping cart