1. Ce este un STUDIU DE PIATA
Analiza pietei, cunoscuta si sub numele de studiu de piata, este utilizata pentru a argumenta activitatile de planificare si executie ale unei firme. Companiile apeleaza la studii de piata in special in situatiile care privesc deciziile de lansari de produse, dimensionare a stocurilor, fuziuni si achizitii, forta de munca, extinderea / reducerea portofoliului de produse, extinderea capacitatii de productie, achizitionarea de utilaje sau tehnologii, activitati promotionale si multe alte aspecte ale activitatii unei companii. Deciziile manageriale care au la baza de studii de piata sunt decizii informate si pertinente, grevate de un grad mai redus de risc – prin cunoasterea (tendinte, competitori, factori de influenta) si totodata prospectarea pietei de interes (intelegerea nevoilor si obiceiurilor consumatorilor, analiza lantului valoric etc.).
Vreau sa inteleg MAI BINE piata curenta / dorita!
Studiu de piata – concepte, importanta, utilizari
2023
🏆Studiu de piata = Instrument de cercetare
Prezentate adesea sub forma unui raport, aceste analize va ajuta sa intelegeti mai bine o anumita piata sau industrie. Analiza pietei (studiul de piata) este cel mai des utilizata de companiile de toate dimensiunile care se gandesc sa se aventureze pe o piata noua. Pentru aceste afaceri o cercetare de piata este un instrument extrem de valoros. Printr-un studiu de piata puteti stabili daca noua initiativa strategica este o decizie inteligenta de afaceri.
Fie ca va referiti la acesta ca la un instrument, o evaluare, un raport sau altceva, principiul de baza al unui studiu de piata este acelasi: culegeti date despre o anumita piata si le prezentati intr-un mod adecvat.
O analiza a pietei studiaza atractivitatea si dinamica unei piete specifice intr-o industrie de incadrare. Face parte din analiza industriei si, prin urmare, la randul sau, a analizei globale de mediu competitiv. Atunci cand se face pentru o anumita companie pot fi identificate punctele tari, punctele slabe, oportunitatile si amenintarile (SWOT) ale acesteia. Cu ajutorul unei analize SWOT compania ar trebui sa isi defineasca strategia de afaceri adecvata mediului competitiv si specificitatilor sale.
Analiza pietei / studiul de piata este o evaluare care incorporeaza atat date cantitative, cat si calitative, pentru a avea o imagine clara a factorilor tangibili si intangibili care sunt importanti intr-o industrie.
Desi puteti sa incercati sa efectuati pe cont propriu analiza pietei de interes, de multe ori cea mai rapida si completa optiune este sa apelati la furnizori calificati de cercetare de piata, care pot oferi informatii despre industrie, sustinute de ani de cercetare si expertiza in realizarea analizei dorite.
2. De ce sa efectuati analiza pietei si cand sa o faceti?
Probabil va intrebati ce rost au toate aceste cercetari si daca isi merita timpul si banii? La urma urmei, poate fi greu sa decideti ce factori sa includeti si – chiar si atunci – poate fi dificil si costisitor sa gasiti datele.
Un studiu de piata este realizat din doua motive principale:
- Pentru a evalua viabilitatea unei noi piete – Analiza pietei (studiu de piata) este utilizata cel mai adesea pentru a evalua daca o afacere ar trebui sa intre pe o piata noua. Intrarea pe o noua piata sau industrie poate fi un proces extrem de costisitor, riscant si necesita mult timp. De aceea este important sa stiti, cu cat mai multa certitudine, daca noua afacere poate avea succes.
- Pentru a prospera pe o piata existenta – Analiza pietei (studiu de piata) poate fi, de asemenea, utilizata pentru a evalua o piata pe care operati deja. In acest caz, analiza pietei poate permite unei companii sa obtina performante mai bune, prin descoperirea unor factori neobservati anterior. De asemenea, studiul de piata poate fi un bun indicator al volumului de resurse necesar de investit pe o anumita piata, prin anticiparea viitorului acelei piete.
Multi antreprenori se considera victime sau, in cel mai bun caz, observatori a ceea ce se intampla in industria lor.
Uneori nu reusesc sa admita ca intelegerea industriei de incadrare are un impact direct asupra capacitatii lor de a reusi. Intelegerea industriei si anticiparea tendintelor sale viitoare va ofera cunostintele de care aveti nevoie pentru a reactiona si a va controla cota de piata din acea industrie.
Deoarece atat dumneavoastra cat si concurenta va aflati in aceeasi industrie, cheia consta in gasirea abilitatilor unice in relatia cu fortele din industrie care va afecteaza. Daca puteti identifica abilitatile superioare concurentilor veti putea utiliza aceasta intelegere pentru a stabili un avantaj competitiv.
3. Exemple de analize ale pietei
Analiza pietei (studiu de piata) nu este unica. Tipul de analiza care se potriveste cel mai bine nevoilor afacerii dvs. va depinde de buget si de obiectivele strategice. Iata cateva exemple ale tipurilor de analiza de piata pe care le puteti gasi in ofertele companiilor specializate.
Studii la nivel de industrie
Aceste rapoarte sunt extinse, oferind o privire ampla asupra unei industrii. Ele ofera nu numai rate de crestere ale pietelor componente, ci si previziuni bazate pe segmentarea pietei si cotele de piata la nivel de categorii de produse si concurenti principali. Aceste studii iau in considerare perturbarile, schimbarile de reglementari, tendintele consumatorilor si alti factori care se asteapta sa aiba impact asupra unei industrii.
Rapoarte de nisa
Studiile de nisa ofera o examinare aprofundata a segmentelor de produse noi, in crestere rapida sau revolutionare; considerate a avea un impact semnificativ asupra industriilor lor de incadrare pe termen scurt si / sau lung.
Rapoarte Focus
Ele sunt rapoarte de cercetare de piata in format scurt, destinate sa ofere informatii succinte asupra unui numar mare de produse si servicii. Rapoartele se axeaza pe dimensionarea, segmentarea si prognozarea pietelor, precum si pe identificarea furnizorilor principali, pe fondul trendurilor curente.
Cercetare personalizata
Atunci cand cercetarea standard nu este suficienta pentru a satisface nevoile specifice ale unei companii, clientii pot comanda rapoarte de cercetare personalizate. Aceste rapoarte ofera informatii specifice, necesare pentru fundamentarea deciziilor si initiativelor lor strategice. Ele includ planificarea strategica, dezvoltarea de noi produse, extinderea pietei geografice, fuziunile si achizitiile, informatii despre competitia directa si multe altele.
4. Cum se efectueaza analiza pietei?
Analiza pietei (studiu de piata) – componentele de baza:
- analiza a industriei, care evalueaza mediul general al industriei in care concurati.
- analiza a pietei tinta, care identifica si cuantifica clientii pe care ii veti viza pentru a realiza vanzari.
- analiza competitiva, care va identifica concurentii si le analizeaza punctele tari si punctele slabe.
Companiile de cercetare cu experienta inteleg cum sa efectueze o analiza a pietei, astfel incat sa fie atat cuprinzatoare, dar in acelasi timp la obiect, raspunzand la o serie de intrebari, inclusiv (dar nu limitat la):
- Care este dimensiunea pietei?
- Cine este clientul tinta?
- Care este mediul concurential?
- Piata creste sau se contracta?
- Care sunt factorii perturbatori?
Luand in considerare aceste intrebari cheie, un studiu de piata ofera o perspectiva la nivel inalt asupra mediului de afaceri-target, identificand atat oportunitati, cat si factori de restrictie. Firmele de cercetare de piata pot combina cercetari primare si secundare, cum ar fi statistici guvernamentale, publicatii comerciale si interviuri cu experti si manageri din industria respectiva, pentru a raspunde la aceste intrebari si pentru a genera o imagine cat mai exacta a industriei.
Prin obiectivele sale, o astfel de analiza de cunoastere si prospectare a pietei ofera un avantaj deosebit fata de competitie si ajuta la lansarea, testarea sau imbunatatirea produselor si serviciilor oferite de un agent economic. In baza informatiile colectate, antreprenorii isi pot diminua riscurile de business si au sansa sa aplice o strategie de dezvoltare adecvata pietei, intr-un context foarte bine definit. Iata ce trebuie sa includa un studiu de piata realizat in mod corect:
Informatii despre marimea pietei
Indiferent daca decideti sa comandati studiul la o firma specializata sau optati pentru varianta unor studii gata realizate, analiza trebuie sa va ofere informatii relevante pentru a determina profilul pietei de interes. Un astfel de studiu va va ajuta sa identificati numarul si dimensiunea producatorilor si a consumatorilor, detalii despre reputatia unei companii sau a produselor sale, tipurile de bunuri sau servicii ce pot fi comercializate in aria respectiva, etc.
Ceea ce conteaza la acest nivel:
- Volumul pietei – se refera la dimensiunea pietei date in ceea ce priveste numarul de participanti sau unitati vandute pe an. Impreuna cu valoarea pietei, aceasta ilustreaza amploarea unei piete.
- Valoare pietei – se refera la dimensiunea pietei date in ceea ce priveste valoarea monetara a bunurilor sau serviciilor schimbate pe an. Valoarea pietei ofera o perspectiva mai buna asupra dimensiunii unei piete decat a volumului.
- Nevoia pietei – se refera la nevoia consumatorului de anumite bunuri sau servicii pe piata data. De obicei, cu cat este mai mare nevoia, cu atat piata este mai atractiva.
Date referitoare la consumatorii finali
Un studiu de piata bazat pe cercetare primara a clientilor va va oferi detaliile legate de dorintele, nevoile si opiniile consumatorilor finali. In acest fel, veti putea cunoaste clientii si stabili cum sa actionati ca sa le oferiti produsele si serviciile de care au nevoie.
Cum stabiliti daca exista destui cumparatori pe piata dvs. care sunt dispusi sa cumpere ceea ce aveti de oferit, la pretul pe care trebuie sa il percepeti pentru a obtine profit? Cea mai buna modalitate este de a efectua o analiza metodica a pietei pe care intentionati sa o atingeti. Trebuie sa stii cu precizie cine sunt si ce vor clientii dvs.
De exemplu, daca vindeti consumatorilor, aveti nevoie de informatii demografice (care sunt intervalele lor de venituri medii, educatia, ocupatiile tipice, locatia geografica, structura familiei etc.) care identifica cumparatorii dvs. tinta? Dar informatiile despre stilul de viata (de exemplu, hobby-uri, interese, activitati recreative / de divertisment, convingeri politice, practici culturale etc.) pentru cumparatorii vizati?
S-ar putea sa vindeti foarte bine mai multor tipuri de clienti – de exemplu, puteti vinde atat in retail, cat si en-gros si este posibil sa aveti si unii clienti guvernamentali sau nonprofit. Daca da, veti dori sa descrieti cele mai importante caracteristici ale fiecarui grup, separat. Cercetarea de piata poate determina si nivelul de satisfactie a clientilor.
Analizarea directa a clientilor actuali poate fi costisitoare.
Atunci cand aveti nevoie de o planificare rapida este acceptabil uneori sa inlocuiti cercetarea directa cu informatiile publicate la nivel de industrie. Odata obtinut, acest tip de informatii va poate ajuta in doua moduri foarte importante. Va poate ajuta sa dezvoltati sau sa modificati produsul sau serviciul in sine, pentru a se potrivi mai bine cu ceea ce vor dori probabil clientii actuali si viitori. De asemenea, va poate spune cum sa ajungeti la clientii target prin publicitate, promotii etc.
Analiza concurentei
In orice domeniu va veti desfasura activitatea economica, chiar daca strategia dvs. de vanzare este unica, intotdeauna vor exista si alte firme care sa concureze cu dvs. pentru atragerea clientilor. Este important sa cunoasteti strategiile de marketing, obiectivele de business ori tarifele practicate de competitori pe piata pe care activati. O cercetare amanuntita va poate ajuta sa intelegeti dinamica si conditiile unei piete. Astfel, puteti sa identificati din timp riscuri si oportunitati de adaptare si surclasare a unei companii rivale.
Politica de preturi
Cercetarea pietei poate sa includa politica de preturi a competitorilor pentru a putea determina corect intervalele de preturi pentru produsele si serviciile firmei. Totodata, astfel de informatii sunt necesare pentru ca firma sa-si poata stabili si discounturile pe care le poate oferi partenerilor de afaceri si clientilor.
Oportunitati noi
Evaluarea potentialului pietei este cruciala in determinarea oportunitatilor care se regasesc pe respectiva piata. Analiza detaliata a unei arii de interes furnizeaza informatii foarte importante despre ceea ce lipseste din oferta pietei, evolutia pe termen scurt, masura in care anumite produse sau servicii satisfac nevoile consumatorilor si modul in care pot fi imbunatatite anumite aspecte ori acoperite lipsurile.
Restrictii si limitari legislative
Cunoasterea si prospectarea pietei este necesara pentru a intelege ce impact au asupra unei afaceri diferitele restrictii si limitari legislative, atat din tara cat si la nivel international. Tematica legislativa si modificarile survenite in economie sunt esentiale pentru ca o firma sa-si poata planifica si modifica preturile, numarul angajatilor sau stocurile.
O astfel de cercetare foloseste mijloace de colectare, centralizare, analiza si interpretare a datelor cu privire la dimensiunile pietei, clienti, competitie, produse si servicii. Un studiu de piata va ofera informatii vitale despre ce se intampla intr-un anumit sector, intr-un anumit moment, asa ca este necesar sa fie corect realizat pentru a putea lua cele mai bune decizii de dezvoltare a companiei.
5. Analiza industriei si factorii sai de succes
Atractivitatea industriei este data de amenintarile generate de fiecare din fortele de influenta a industriei. Cu cat este mai mare amenintarea reprezentata de o forta, cu atat industria devine mai putin atractiva. In special intreprinderile mici ar trebui sa incerce sa caute piete in care amenintarile sunt scazute si atractivitatea este ridicata.
Intelegerea fortelor din industrie actioneaza pentru a permite proprietarilor de afaceri mici sa dezvolte strategii pentru a le face fata. La randul lor, aceste strategii pot ajuta intreprinderile mici sa gaseasca modalitati unice de a-si satisface clientii pentru a dezvolta un avantaj competitiv fata de rivalii din industrie.
Factorii de succes sunt acele elemente care determina daca o companie reuseste sau nu intr-o anumita industrie. Ele variaza foarte mult in functie de industrie. Cateva exemple de posibili factori de succes includ: raspunsul rapid la schimbarile pietei; o gama completa de produse; preturi adecvate; calitate sau performanta excelenta a produselor; suport tehnic de exceptie; timpul de livrare rapid; situatia financiara solida sau o echipa puternica de management.
Motivul identificarii factorilor de succes este ca va permite sa identificati si consolidati avantajele competitive. Primul pas este de a determina daca firma poseda sau nu fiecare factor de succes identificat. Apoi, proprietarul unei mici companii poate decide daca afacerea sa poate si ar trebui sa dezvolte factori de succes suplimentari.
Importanta analizei industriei de apartenenta
O analiza cuprinzatoare a industriei necesita ca proprietarul unei companii mici/medii sa aiba o imagine obiectiva a fortelor de influenta, a atractivitatii si a factorilor de succes care impacteaza structura industriei.
Intelegerea mediului de operare al companiei in acest mod il poate ajuta pe proprietarul companiilor mici si medii sa formuleze o strategie eficienta, sa orienteze compania spre succes si sa utilizeze cat mai eficient resursele sale limitate. Odata ce fortele care determina concurenta intr-o industrie si cauzele lor fundamentale au fost diagnosticate, firma este in masura sa-si identifice punctele tari si punctele slabe in raport cu industria.
Importanta analizei industriei este multipla. In calitate de antreprenor care incearca sa-si gaseasca drumul in industria sa puteti utiliza analiza industriei pentru a intelege care este pozitia dvs. in raport cu pozitia pe care o au alti jucatori din industrie.
Puteti utiliza analiza industriei pentru a identifica oportunitatile si amenintarile din mediul de afaceri. Astfel, puteti planifica viitorul afacerii, in contextul viitorului industriei de apartenenta. Puteti supravietui intr-o industrie competitiva doar daca intelegeti cum va situati fata de concurenti. Apoi, trebuie sa stiti cum sa folositi aceste informatii in avantajul companiei conduse.
Analiza industriei si predictia performantei
Unul dintre cei mai intuitivi indicatori ai performantei afacerii intr-o industrie este performanta industriei in ansamblu. Daca industria merge bine, atunci este posibil ca afacerea dvs. sa se descurce bine in aceasta industrie; cu conditia sa o conduceti suficient de bine. Prin posibilitatea de a prevedea schimbarile care ar putea avea loc in industrie, acest lucru va va ajuta sa vedeti prin ce schimbari este probabil sa treaca compania care activeaza in acea industrie/piata.
De exemplu, daca se prognozeaza o scadere semnificativa a pretului combustibilului, atunci firmele ce se bazeaza pe combustibil pentru a produce/livra se vor bucura de marje de profit mai bune. Abilitatea de a prezice astfel de schimbari va oferi companiei dvs. oportunitatea de a reactiona intr-un mod strategic.
Analiza industriei si pozitionarea unei afaceri
In faza de planificare a afacerii veti putea sa va pozitionati mai bine pe piata daca intelegeti cum functioneaza piata. De exemplu, daca intelegeti tipul de produse vandute pe piata, precum si cat de saturata este piata, veti putea afla mai bine cum va puteti diferentia de concurenta.
Analiza industriei pentru identificarea amenintarilor si oportunitatilor
De-a lungul procesului de analiza a industriei, veti putea identifica multe amenintari si oportunitati diferite. Amenintarile sunt orice fenomen care ar impiedica dezvoltarea afacerii iar oportunitatile sunt fenomene care ar cataliza cresterea afacerii.
Tipuri de analize ale industriei
Exista trei moduri principale in care puteti efectua analize din industrie. Acestea sunt:
- Modelul Fortelor Competitive, cunoscut si sub numele de 5 forte ale lui Porter;
- Analiza factorilor generali, cunoscuta si sub numele de analiza PEST;
- Analiza SWOT.
Modelul celor 5 forte competitive – Porter
Acesta este unul dintre cele mai renumite modele de analiza a industriei pe care le avem astazi. A fost folosit pentru prima data de Michael Porter in cartea Strategie competitiva: tehnici pentru analiza industriilor si a concurentilor.
Cartea expune teoria conform careia exista cinci forte, a caror analiza va oferi o imagine adecvata a ceea ce se intampla in industrie.
Intensitatea rivalitatii in industrie
Cei doi factori pe care ii puteti folosi pentru a evalua cat de competitiva este industria in general sunt – numarul de participanti care formeaza industria si cota de piata pe care o detine fiecare jucator din industrie. O varietate de factori determina acest lucru.
Daca nu exista prea multe diferentieri in produsele vandute in industrie atunci, de obicei, va exista o concurenta foarte dura. Acelasi lucru se aplica daca exista factori precum sindicatele, restrictiile guvernului si costurile ridicate de iesire din piata, datorita naturii mijloacelor fixe. Toate aceste lucruri vor contribui la intensitatea cu care se vor lupta concurentii.
Amenintarea noilor intrati in industrie
Cat de usor este pentru o noua firma sa intre in industrie? Poate un nou jucator sa intre si sa isi porneasca o afacere fara ca prea multe lucruri sa il impiedice? Daca este foarte usor pentru o noua companie sa intre pe piata atunci jucatorii se confrunta in mod constant cu amenintarea unei noi concurente, pe langa competitia cu care se confrunta deja din partea jucatorilor existenti.
Cand costurile de intrare sunt deosebit de mari si este extrem de dificil pentru jucatorii noi sa intre pe piata, atunci oricare dintre companiile care se bucura in prezent de un avantaj competitiv se va bucura de acel avantaj competitiv pentru o perioada mai lunga.
Atata timp cat intrarea este dificila compania se va confrunta cu relativ aceiasi concurenti, ceea ce face mai lipsita de riscuri perspectiva de evolutie.
Puterea de negociere de care se bucura furnizorii
Industria in care incercati sa intrati are un numar mare de furnizori? In caz contrar acei furnizori vor avea multa putere de negociere, deoarece se bucura de un fel de oligopol. Daca exista o multime de furnizori, atunci puterea de negociere va fi transferata companiei/companiilor client.
Acest lucru poate fi crucial pentru o afacere mica, deoarece relatia cu furnizori dificili poate avea o influenta directa asupra pretului unui produs, precum si asupra calitatii sale finale.
Puterea de negociere de care se bucura cumparatorii
Este putin diferit atunci cand luam in considerare tipul de putere de negociere pe care il au cumparatorii. Cand cumparatorul se bucura de putere pe piata, atunci acel cumparator poate solicita preturi mai mici pentru produsele sau serviciile achizitionate; de asemenea, poate cere reduceri si produse de calitate mai buna sau servicii post-vanzare pentru aceste produse.
De obicei, acest lucru se intampla in industriile in care exista putini cumparatori (dar mari) si multe companii care ofera acelasi produs. Cei cativa cumparatori vor avea puterea de negociere in aceasta industrie.
Amenintarea bunurilor si serviciilor substitut
De obicei, industriile nu experimenteaza concurenta numai in interiorul lor; concureaza si intre ele. O industrie va fi in concurenta directa cu o alta industrie care ofera bunuri sau servicii de substitutie industriei respective.
Prin extensie, toate companiile dintr-o industrie vor fi in concurenta cu alte companii dintr-o industrie concurenta. Rentabilitatea lor va fi afectata de acest lucru, deoarece exista un plafon la preturile pe care le pot percepe pentru produsele si serviciile lor.
In general, exista doua tipuri de inlocuitori: primul – produsele care au aceeasi calitate sau functioneaza ca produsul in cauza, dar produsele sunt oferite la un pret mai mic, in timp ce al doilea – produse care sunt oferite la acelasi pret ca si produsul in cauza, dar sunt de o calitate superioara sau de o utilitate mai mare.
Analiza PEST / Analiza factorilor largi
Acest tip de analiza inseamna analiza factorilor politici, economici, sociali si tehnologici sau Analiza PEST. Este un cadru extrem de util cu care putem obtine o intelegere a mediului in care operam. Pentru a efectua analiza PEST completa fiecare dintre cei patru factori care o compun trebuie analizati in detaliu:
- Factori politici: Acestia sunt factorii care afecteaza o industrie si care sunt determinati de autoritati. Acestea includ reglementari si politici care afecteaza industria – fie direct, fie indirect. De exemplu, politicile comerciale, tarifele, reglementarile de mediu, impozitele, usurinta de a face afaceri, legislatia muncii si stabilitatea politica a tarii sau regiunii in care se afla afacerea si industria.
- Factori economici: Sunt fortele economice care guverneaza industria si tara in care activeaza afacerea. Acestea includ factori precum capacitatea de acces la capital, rata de crestere a PIB-ului, ratele dobanzii, ratele de schimb etc.
- Factori sociali: Sunt tendinte predominante in societatea in care activeaza afacerea si industria. Acestea includ aspecte ale societatii precum miscarile sociale, moda, sanatatea, demografia si populatia.
- Factori tehnologici: Includ toti factorii care trebuie sa faca fata oricaror evolutii sau progrese in tehnologie care ar putea schimba modul de operare al industriei sau al afacerii, sau chiar sa perturbe in totalitate industria.
Analiza lantului valoric
Analiza lantului valoric (ALV) a unei industrii presupune evaluarea elementelor de profit si cost aferente fiecarei etape din ciclului de realizare a unui produs. Acest tip de analiza a pietei evalueaza fiecare „veriga” asociata crearii de valoare pentru un produs; examineaza costurile de aprovizionare cu materii prime, costurile de productie si distributie si caracteristicile produsului ce motiveaza cumpararea. Caracteristicile fiecarei „verigi” influenteaza costurile totale si marjele produsului final.
In studiul pietei, analiza lantului valoric este utilizata pentru a identifica acele „verigi” ce asigura oportunitati de crestere a profitului. Acestea se pot realiza prin eficientizarea strategiilor de control al costurilor, de pret, de pozitionare a produselor sau de distributie.
In ce situatii este necesara analiza a lantului valoric?
Achizitii si Fuziuni
Indiferent daca este vorba despre evaluarea unei potentiale achizitii a unei firme concurente sau explorarea posibilitatilor de integrare in amonte/aval, intelegerea dinamicii lantului valoric al pietei de interes este cheia succesului. Verigile din amonte, cum ar fi aprovizionarea cu materii prime, pot avea costuri necunoscute sau pot fi vulnerabile la fluctuatiile pietei. In plus, examinarea factorilor care influenteaza costurile de productie poate ajuta la estimarea beneficiului potential al unei fuziuni sau achizitii; in special daca scopul este de a valorifica economii de scara. Aceste dinamici ale pietei sunt adesea necunoscute operatorilor din aval. Ele pot fi dezvaluite atunci cand intregul lant valoric este evaluat in totalitate.
Intrarea pe o piata noua
Inainte de extinderea gamei de produse sau de patrunderea pe o piata complet necunoscuta, este esential sa intelegem clar lantul valoric al pietei potentiale. Diferiti factori, precum reglementari specifice pietei, gradul de concentrare al acesteia si marjele operationale, pot influenta profiturile asteptate asociate cu o noua piata. De intregul lant valoric depind marjele de profit obtinute pe noua piata. In plus, informatiile privind lanturile valorice ale competitorilor din industrie pot corecta estimarile privind marjele de profit medii de pe piata potentiala. Ele pot oferi aprecieri cu privire la comportamentul de aprovizionare.
Analiza competitorilor
Analiza lantului valoric contribuie la evaluarea pozitiei concurentiale prin analiza marjelor medii pe segmentele lantului valoric. O astfel de analiza poate evidentia oportunitati legate de lanturi de aprovizionare mai rentabile sau strategii de pret mai profitabile. In unele cazuri ALV poate evidentia factorii de influenta a marjelor pe verigile din aval, facilitand identificarea oportunitatilor de imbunatatire a produselor prin prisma profitabilitatii. De asemenea, ALV poate arata nivelul de integrare al lanturilor de aprovizionare si strategiile competitorilor cheie in ceea ce priveste controlul costurilor de productie.
Tactici eficiente de analiza a industriei
Efectuarea analizei industriei va necesita timp si energie. Acest tip de analiza nu consuma foarte mult timp, dar este destul de complicat. Daca va lipseste oricare dintre lucrurile importante, atunci veti obtine o analiza defectuoasa. Cu toate acestea, exista cativa pasi pe care ii puteti face pentru a fi mai eficient:
Cititi ceea ce a fost deja scris
Probabil ca exista deja rapoarte de industrie relevante si aprofundarea acestor rapoarte are mai mult sens. Unele dintre aceste resurse sunt atat de detaliate incat nu va mai trebui sa efectuati analize de industrie.
Acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa va bazati in totalitate pe rapoartele care au fost publicate in trecut. Retineti ca orice industrie se schimba constant si ca unele industrii pot fi volatile. Faceti tot posibilul pentru a selecta cel mai actual raport pentru a avea o imagine actualizata a pietei.
Alegeti cu atentie industria analizata
Fiecare industrie are sub-industrii diferite. Produsele chimice vor fi impartite in organice, pesticide si asa mai departe. Cand selectati o industrie, selectati-o pe cea mai relevanta pentru dvs. si concentrati-va asupra acesteia.
Studiati oferta si cererea industriei
Interactiunea dintre cerere si oferta controleaza piata. Ar trebui sa analizati scenarii pentru acesti doi factori – pentru un anumit produs, facand analize de trend pe baza datelor anterioare si folosind rezultatele acelei analize pentru a prognoza evolutia.
Studiati-va concurentii
Trebuie sa analizati cu atentie concurentii si sa estimati miscarilor lor strategice. Cel mai bun instrument care poate fi utilizat aici este modelul celor 5 forte competitive.
Studiati evolutiile recente din industrie
Analizati factorii care influenteaza industria la nivel macro. Acesti factori constau in inovatii, comparatii cu industrii similare din intreaga lume etc.
In concluzie
Studiul pietei, analiza industriei si analiza competitiei sunt instrumente care faciliteaza intelegerea pozitiei unei companii fata de competitori. Intelegerea fortelor care functioneaza in industria generala este o componenta importanta a planificarii strategice eficiente. Analiza industriei permite proprietarilor de intreprinderi mici/medii sa identifice amenintarile si oportunitatile cu care se confrunta afacerile lor. Astfel, acestia pot sa isi concentreze resursele pe dezvoltarea unor capacitati unice care ar putea conduce la un avantaj competitiv.