ANALIZA COMPETENTELOR DE BAZA – OBTINEREA UNUI AVANTAJ COMPETITIV SUSTENABIL

1
avantaj competitiv, avantaj competitiv firma, avantaj competitiv piata, competente, abilitati, competente cheie, competente specifice, competenta de baza, competente de baza, competente loc de munca, competente la locul de munca, compentente profesionale, capacitatea organizatiei

Pentru a obtine un avantaj competitiv sustenabil, prin armonizarea resurselor disponibile, dar si pentru a oferi consumatorilor valoare suplimentara prin produsele dumneavoastra analizati si dezvoltati competente de baza.

Pentru a se diferentia de concurenta si pentru a oferi valoare clientilor, fara a se baza pe politicile de pret, companiile incearca sa construiasca un avantaj competitiv sustenabil. Acesta poate fi obtinut prin analiza si utilizarea competentelor de baza si a produselor de baza. Competentele de baza se refera la invatarea colectiva si la capacitatea de a coordona diversele abilitati, resurse si tehnologii, in vederea diferentierii pe piata.

avantaj competitiv, avantaj competitiv firma, avantaj competitiv piata, competente, abilitati, competente cheie, competente specifice, competenta de baza, competente de baza, competente loc de munca, competente la locul de munca, compentente profesionale, capacitatea organizatiei

Daca o companie este in masura sa ofere ceva unic, clientii vor dori sa aleaga produsele/serviciile oferite si vor fi dispusi sa plateasca mai mult pentru ele.

Avantajul competitiv reprezinta un set de caracateristici unice ale unei companii si ale produselor/serviciilor acesteia, asa cum sunt percepute de clientii din piata-tinta a organizatiei, ca fiind semnificative si superioare fata de competitie. Avantajul competitiv este factorul de baza al loialitatii fata de brand si motivul pentru care clientii prefera un produs sau serviciu.

Exista 3 tipuri de avantaj competitiv pe care companiile le pot dezvolta: cost, diferentierea produselor/serviciilor si nisele strategice.

CE REPREZINTA COMPETENTELE DE BAZA?

Concurenta dintre companii a devenit tot mai acerba din dorinta de a-si consolida pozitia pe piata si pentru obtine loialitate din partea clientilor. Pentru ca o organizatie sa obtina un avantaj competitiv, aceasta trebuie sa se concentreze asupra tuturor activitatilor care conduc la succes si asupra competentelor necesare pentru a-l atinge. Sarcina top-managementului in acest proces este de a-si concentra atentia asupra acelor resurse tangibile si intangibile care pot genera un avantaj competitiv sustenabil.

Toate companiile pot si ar trebui sa dezvolte anumite domenii cheie de expertiza care le diferentiaza de concurenti si care sunt considerate esentiale pentru cresterea si profitabilitatea pe termen lung a companiei respective. Competentele de baza constau intr-un set unic de aptitudini care sprijina o companie in furnizarea de valoare pentru clientii sai.

O competenta de baza poate lua diverse forme, incluzand cunostintele tehnice/specializate, un proces fiabil si/sau relatiile stranse cu furnizorii sau clientii. Aceasta poate include, de asemenea, procesul de dezvoltare a produsului sau angajamentul angajatilor.

Printre cele mai importante competente de baza se numara resursele, compententele profesionale si capabilitatile organizatiei.

10

Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%

200+ instrumente de management | 20+ chestionare de autoevaluare | 4.500 grafice de performanta pentru 35 sectoare / 180 sub-sectoare economice (12 ani) | 35+ indicatori macroeconomici regionali (7 tari, 10 ani) | Discount la achizitii studii de piata -15% | 1.200 KPI & KRI generali – denumire | 50 K profile companii cu date de contact
337 lei450 lei CUMPARA ACUM!
Foloseste codul: VIRTUAL25
25% DISCOUNT

Resursele

Resursele prezenta un factor (economic sau de productivitate) necesar pentru a realiza o activitate, fiind un mijloc prin care organizatiile pot obtine rezultatul dorit. Resursele sunt clasificate ca fiind tangibile si intangibile.

Resursele tangibile sunt active care pot fi observate si cuantificate, incluzand echipamentele de productie, instalatiile de productie, centrele de distributie sau locatiile in care angajatii isi desfasoara activitatea. Resursele intangibile sunt active care acumulate de-a lungul timpului, printre care experienta angajatilor, cultura promovata si managementul.

Deoarece resursele intangibile nu sunt atat de vizibile si sunt mai greu de inteles, de achizitionat, de imitat de catre concurenti, firmele prefera sa se bazeze pe ele, in defavoarea celor tangibile, ca baza pentru capacitatile si competentele lor de baza.

Cele mai importante resurse de baza sunt forta de munca, capitalul, energia angajatilor, spiritul antreprenorial, informatiile, expertiza, managementul si timpul.

Competentele profesionale

Conținut rezervat membrilor

Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!

Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.

Register New Account
Shopping cart