CUM NE PUTEM IMBUNATATI CARIERA PROFESIONALA?

2
dezvoltarea carierei; cariera idealai; evolutia profesionala

Indiferent de pozitia pe care o ocupati in cadrul unei companii, fie ca este vorba de un job entry-level sau de un unul senior-level, exista intotdeuna modalitati de a va dezvolta cariera profesionala. Avansarea pe plan profesional poate avea o semnificatie diferita pentru orice om. In timp ce obtinerea unei mariri de salariu reprezinta o prioritate pentru unii, altii pot urmari avansarea pe scara ierarhica sau perfectionarea unui anumit set de competente profesionale.

Intr-o piata atat de competitiva este important sa va mentineti la cel mai inalt nivel. Pentru a va asigura succesul si continuitate in dezvoltarea carierei este esential sa nu omiteti niciuna din etapele de evolutie profesionala. Singurul care detine controlul in obtinerea carierei ideale sunteti chiar dumneavoastra! Trebuie doar sa planificati, apoi sa implementati si veti putea obtine postul, promovarea sau proiectul dorit.

„Persoanele care se descurca in viata sunt acelea care cauta circumstantele dorite, iar daca nu le gasesc, le creeaza.” (George Bernard Shaw)

DE CE ESTE IMPORTANTA EVOLUTIA IN CARIERA PROFESIONALA?

In trecut, loialitatea fata de companie era foarte apreciata. Prin urmare, cei care petreceau 10 ani in aceeasi companie erau vazuti ca avand un avantaj urias. In zilele noastre acest lucru a disparut, iar angajatorii se concentreaza pe evolutiile in cariera profesionala a fiecarui candidat sau a angajatilor actuali.

Fiecare noua abilitate, experienta, reusita, dar si esecurile ne ajuta sa evoluam, sa depasim noi provocari si sa ne dezvoltam in cadrul unei companii.

Dezvoltarea carierei va poate ajuta sa obtineti succesul si sa va maximizati potentialul de crestere in viitor. Este important sa va implicati in mod activ in industria dumneavoastra si sa dezvoltati noi competente, astfel incat sa va puteti atinge cu usurinta obiectivele pe termen lung.

Dezvoltarea carierei are beneficii si pe plan financiar. Dobandirea unui nou set de abilitati poate aduce si o promovare pe o noua pozitie, asigurand o libertate financiara datorita cresterii salariului.

ETAPELE ESENTIALE IN DEZVOLTAREA CARIEREI

In valorificarea oportunitatilor ce pot conduce la obtinerea carierei dorite, elementul central este de a crea strategia dezvoltarii carierei, care sa va ajute sa va atingeti potentialul maxim, fapt ce presupune parcurgerea urmatorilor pasi:

🟢 Revizuirea punctelor forte, a punctelor slabe, a valorilor si a factorilor ce va motiveaza – acest prim pas asigura o fundatie solida in dezvoltarea carierei. Asadar se recomanda analiza punctelor forte si a punctelor slabe:

  • La ce excelati in pozitia curenta?
  • Ce abilitati v-au asigurat succesul in functiile anterioare si v-au ajutat in evolutia profesionala?
  • Care sunt cele mai slabe abilitati ale dumneavoastra?
  • Care sunt sarcinile care vi se par cele mai dificile?

Cu alte cuvinte, in aceasta etapa puteti aplica o Analiza SWOT personala. In continuare, identificati ce anume va motiveaza:

  • Ce sarcini, proiecte sau roluri va aduc satisfactie in acest moment?
  • In ce tip de roluri gasiti motivatia de a lucra in viitor?
  • Ce gasiti interesant la pozitia dumneavoastra curenta, la colegii si organizatia dumneavoastra?
  • Ce alte responsabilitati v-ar placea sa aveti? 

In cele din urma, identificati-va valorile, concentrandu-va pe primele cinci cele mai importante. Acest aspect are importanta prin utilitatea sa in procesul decizional.

🟢 Cunoasterea avantajului comparativ – odata identificate punctele forte si elementele motivationale, este necesara descoperirea avantajului comparativ. Acesta se refera la elemente unice pe care le puteti intreprinde foarte bine, comparativ cu ceilalti.

Puteti face referire la un set de abilitati sau la o calitate unica de care dispuneti si care genereaza valoare adaugata afacerii. Avantajul comparativ nu este neaparat ceva ce faceti perfect, ci un element pe care il gestionati mai bine decat ceilalti, acoperind astfel o activitate de nisa in organizatie. Cunoasterea avantajului comparativ este esentiala pentru a va asigura succesul si continuitatea in etapele de evolutie profesionala.

🟢 Identificarea optiunilor si valorificarea la maxim a oportunitatilor – se poate realiza prin aplicarea unei analize PEST la nivel personal. Aceasta ajuta la identificarea trendurilor politice, economice, socio-culturale si tehnologice care va pot afecta avansarea in cariera.

Mentineti-va la curent cu ceea ce organizatia va poate oferi si investiti in instruirea personala si in cursuri de dezvoltare. Aplicand aceasta analiza in strategia dezvoltarii carierei veti putea identifica cele mai probabile oportunitati de dezvoltare a carierei, cat si elementele de risc si ariile ce necesita a fi evitate.

🟢 Dezvoltarea experientei – aceasta etapa presupune realizarea cercetarilor necesare efectuarii urmatorului pas. Se recomanda identificarea acelor cunostinte, abilitati si certificari necesare obtinerii si realizarii rolului dorit.

🟢 Relationarea este un element esential in a elabora strategia dezvoltarii carierei. Pana la urma, persoanele va pot ajuta doar daca stiu despre situatia dumneavoastra, de aceea este important sa cunoasteti acele persoane care va pot ajuta sa va atingeti scopul.

Relationarea se poate realiza atat cu colegi din alte departamente, cat si cu furnizori sau persoane din alte organizatii sau domenii. De asemenea, se pot utiliza instrumente de social-media (Twitter si LinkedIn) in procesul de creare a relatiilor.

🟢 Analiza optiunilor curente aceasta etapa implica analiza optiunilor tactice, disponibile pe termen scurt:

  • Exista in prezent un proiect in derulare in cadrul organizatiei care va poate ajuta sa va evidentiati avantajul comparativ, pentru a va putea face remarcat(a)?
  • Exista un post vacant in cadrul departamentului/organizatiei? Va puteti oferi voluntar sa il ocupati?
  • Exista o sarcina dificila pe care o puteti realiza pentru a va folosi abilitatile intr-o noua forma?
  • Exista o modalitate prin care va puteti dezvolta postul astfel incat sa obtineti experienta dorita?

In aceasta etapa este recomandat sa construiti o lista a optiunilor care va vor ajuta sa va coordonati cariera in directia dorita, urmand etapele cresterii profesionale.

🟢 Construirea imaginii de ansamblu – in aceasta etapa este important sa aveti capacitatea de a raspunde urmatoarelor intrebari:

  • Care sunt cele mai importante puncte forte ale mele? Cum s-au manifestat in etapele cresterii din evolutia profesionala proprie?
  • Care sunt cele mai mari slabiciuni?
  • Ce anume ma motiveaza cu adevarat?
  • Care este avantajul comparativ ce ma caracterizeaza? Ce ma face unic(a) in cadrul organizatiei?
  • De ce alte abilitati, calificari si cunostinte am nevoie pentru a avansa?

🟢 Mergeti inainte – odata identificate elementele importante in dezvoltarea carierei, urmatorul pas presupune stabilirea obiectivelor personale, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, a caror indeplinire va va conduce catre functia dorita.

Managementul programelor de trainingTemplate de lucru

HR

Managementul programelor de training

+ Dezvoltarea competențelor angajaților
+ Stimularea productivității
+ Retenția și motivarea angajaților
+ Adaptabilitatea la schimbare
+ Secțiuni predefinite cu exemple
+ Dashboard cu reprezentări grafice
AVANTAJE+
9.5
expert
RON 7741.190
35% discount utilizând codul în pagina de comandă

FACTORI CARE INFLUENTEAZA DEZVOLTAREA PROFESIONALA

Dezvoltarea pe plan profesional poate fi afectata de mai multi factori asupra carora – de cele mai multe ori – nu avem control. Aceste influente trebuie luate in considerare in timpul procesului de dezvoltare profesionala.

Caracteristicile personale: Tipul de personalitate, interesele, aptitudinile si valorile au o mare influenta asupra noastra si a deciziilor pe care le facem. Aceste caracteristici personale joaca un rol semnificativ, deoarece dicteaza cele mai importante criterii care asigura succesul – jobul potrivit, mediul de lucru propice etc.. Acestea sunt importante in special atunci cand va aflati in procesul de alegere a unei cariere, astfel ca este recomandata o autoevaluare care va va ajuta sa va cunoasteti mai bine.

Resursele financiare: Alegerea unui anumit drum profesional poate fi costisitoare. Daca alegeti o cariera profesionala care necesita studii de specialitate este posibil sa fiti limitati de resursele financiare de care dispuneti.

Obligatiile financiare: Achitarea ratei, chiriei sau a unor imprumuturi pot reprezenta o piedica in schimbarea actualului loc de munca sau a carierei. Pentru a combate acest lucru puteti incerca sa economisti lunar o mica suma de bani cu ajutorul careia sa puteti apela la un program de reconversie profesionala.

⭐ Varsta: Varsta dumneavoastra (sau perceptia pe care o aveti in legatura cu ea) va poate impiedica in dezvoltarea carierei. Este posibil sa va faceti griji ca sunteti prea tanar sau prea batran pentru a urma o anumita cale, pentru a avansa in cariera profesionala sau pentru a face o reconversie profesionala. In loc sa va concentrați asupra varstei, concentrati-va pe abilitatile pe care le detineti!

CONCLUZII

Putem defini cresterea profesionala a unui angajat ca fiind ansamblul de posibilitati si oportunitati puse la dispozitia fiecarui angajat in vederea dobandirii de noi competente, dezvoltarii de noi abilitati si accesului avansarea pe o pozitie mai inalta in cadrul companiei.

Totul porneste de la premisa ca, imediat dupa ce ati plasat o resursa in companie, nu numai ca trebuie sa oferiti un curs de formare adecvat, dar trebuie sa definiti si un plan pentru dezvoltarea carierei, bazat pe obiectivele companiei.

Dezvoltarea carierei nu este un subiect nou, dar aspectul controversat al acesteia este cine ar trebui sa fie responsabil pentru implementarea ei? Ar trebui sa fie responsabilitatea exclusiva a angajatilor sau a angajatorilor?

Ca urmare a accelerarii progresului stiintific si tehnologic si a economiei globale, care necesita noi abilitati si competente, suntem nevoiti sa ne angajam in activitati de invatare si dezvoltare personala pentru a „supravietui” pe piata si pentru a dobandi un avantaj competitiv.

Putem sa ne imaginam caile de cariera disponibile in cadrul organizatiilor ca pe niste seturi de posibilitati care urmaresc sa intersecteze din ce in ce mai mult aspiratiile profesionale ale angajatilor si dorinta de dezvoltare personala in cadrul companiei.

Cariera profesionala se dezvolta in timp, indiferent daca este planificata sau lasata la voia intamplarii. Cu toate acestea prin planificarea oportunitatilor pe care le doriti si prin identificarea pregatirii necesare veti putea sa obtineti o viziune clara asupra drumului pe care il veti urma. Atunci cand aveti o perspectiva asupra a ceea ce va doriti in viitor veti deveni mai concentrati asupra obiectivelor setate si mai perseverenti in urmarirea acestor oportunitati.

Pe de alta parte, organizatiile pot alege sa isi formeze sau sa isi dezvolte angajatii in functie de nevoile lor actuale si sa ii pregateasca, de asemenea, pentru nevoile organizationale viitoare.

BIBLIOGRAFIE

  1. www.mappingyourfuture.org
  2. www.careerealism.com
  3. www.mindtools.com

Register New Account
Shopping cart