ANALIZA SWOT PERSONALA – valorificarea oportunitatilor si a talentului personal

0
analiza SWOT personala; dezvoltarea carierei; diagnosticarea profilului angajatilor

Doriti sa obtineti o mai buna cunoastere personala, sa scrieti scrisoarea de intentie perfecta pentru slujba dorita, sa avansati in organizatie, sa va descoperiti punctele forte care va recomanda, dar si punctele slabe la care mai aveti de lucru, sa identificati oportunitatile pe care le puteti valorifica, precum si amenintarile a caror influenta trebuie sa o minimizati? Atunci, analiza SWOT la nivel individual va fi un instrument foarte util pentru diagnosticarea profilului profesional si personal. Analiza SWOT personala identifica factorii pozitivi si negativi cu impact in dezvoltarea carierei la nivel individual si in activitatea organizationala. Utilizarea acestui instrument, proiectat initial pentru organizatii, va permite la nivel individual sa va cunoasteti mai bine, sa va dezvoltati abilitatile si talentele si sa obtineti o mai buna cunoastere a modului in care puteti avansa in cariera, valorificand oportunitati si diminuand amenintari. Astfel, veti deveni mai eficient in tot ceea ce intreprindeti.

ORIGINEA ANALIZA SWOT PERSONALA

Conceptul a fost dezvoltat in anii ’60 si initiatorul sau pare a fi consultantul american Albert Humphrey, care a analizat companiile din Fortune 500. Acesta nu si-a asumat conceptul in mod clar cand l-a publicat, in 2005.

SEMNIFICATIA CONCEPTULUI DE ANALIZA SWOT PERSONALA IN DEZVOLTAREA CARIEREI

Analiza SWOT personala identifica factorii interni si externi (Fig.1), importanti pentru atingerea unui obiectiv (dezvoltarea personala, obtinerea unui nou job, avansarea, dezvoltarea abilitatilor de lider etc.). Factorii pot avea o influenta pozitiva sau negativa asupra indeplinirii obiectivului. Astfel, factorii interni pot fi puncte forte (calitatile, abilitatile si cunostintele personale) sau puncte slabe (defecte de caracter ori personalitate, abilitati nedezvoltate, absenta unor cunostinte), iar factorii externi pot fi oportunitati (ex.: o invitatie, un post liber, un curs, o relatie de prietenie etc.) sau amenintari (ex.: reducerea personalului, reducerea salariilor, solicitarea unor cunostinte pe care nu le detineti, animozitati in echipa etc.). Intelegerea acestor factori permit utilizatorului sa isi planifice actiunile astfel incat sa beneficieze de cele mai bune rezultate posibile, in conditiile date, in ceea ce priveste obiectivul urmarit. Totodata, este un instrument util managerilor de echipa in diagnosticarea profilului angajatilor.

analiza SWOT personala; dezvoltarea carierei; diagnosticarea profilului angajatilor

Figura. 1 Analiza SWOT

ANALIZA SWOT PERSONALA PENTRU DIAGNOSTICAREA PROFILULUI ANGAJATILOR

Pentru a realiza o analiza SWOT la nivel individual, trebuie mai intai sa identificati factorii favorabili si nefavorabili care va caracterizeaza (puncte forte si puncte slabe) si pe cei favorabili si nefavorabili care provin din mediul de lucru (oportunitati si amenintari). Apoi, va trebui sa analizati relatia dintre acestia. De exemplu, daca exista o amenintare care are legatura cu un punct forte al dumneavoastra, puteti sa o transformati intr-o oportunitate, insa daca are legatura cu un punct slab, veti avea probabil foarte mult de lucru pentru a-i diminua impactul.

Parcurgeti urmatoarele intrebari pentru a completa analiza SWOT personala pentru diagnosticarea profilului angajatilor:

PUNCTELE TARI (factori interni favorabili) sunt cele care va diferentiaza de cei din jurul dumneavoastra si care va pot aduce beneficii; pentru a le identifica, raspundeti la urmatoarele intrebari:

 • Ce avantaje aveti fata de ceilalti (abilitati, certificari, instruire, conexiuni)?
 • Ce stiti sa faceti mai bine decat ceilalti?
 • De care dintre realizarile dumneavoastra sunteti cel mai mandru?
 • Care sunt punctele dumneavoastra tari in opinia colegilor si, in special, a superiorului? Faceti parte dintr-o retea de relatii in care ceilalti din mediul dumneavoastra nu sunt implicati?

PUNCTELE SLABE (factori interni nefavorabili) le sunt favorabile colegilor dumneavoastra, indiferent daca acestia sunt constienti de ele sau nu; pentru a le identifica, raspundeti la urmatoarele intrebari:

 • Ce sarcini evitati in mod frecvent, deoarece considerati ca sunt dificil de realizat?
 • Ce spun colegii despre punctele dumneavoastra slabe?
 • Sunteti pe deplin increzator in educatia si abilitatile dumneavoastra? Daca nu, unde aveti carente?
 • Care sunt obiceiurile negative in activitatea profesionala? (ex.: intarziati des, sunteti dezorganizat, nu puteti gestiona volumul de stres etc.)
 • Aveti trasaturi de personalitate care va dezavantajeaza in domeniul dumneavoastra de activitate? (ex.: teama de a vorbi in public, de a prezida intalniri in mod regulat etc.)

OPORTUNITATILE (factori externi favorabili) va ofera posibilitatea de a avansa catre indeplinirea obiectivului dumneavoastra in dezvoltarea carierei, insa sunt deschise si celorlalti, fapt pentru care este importanta corelarea lor cu punctele forte personale sau cu eliminarea unor puncte slabe; pentru a le identifica, raspundeti la urmatoarele intrebari:

 • Industria sau organizatia din care faceti parte se extinde? Daca da, pot aparea o multitudine de oportunitati in care sa va folositi punctele forte?
 • Exista noi tehnologii de utilizat in organizatie? Implicarea in utilizarea acestora v-ar putea oferi oportunitati importante?
 • Ce tendinte observati in compania dumneavoastra si cum puteti profita de acestea?
 • Exista evenimente de networking, cursuri, conferinte la care ati putea participa? Daca da, le puteti folosi pentru a va dezvolta?
 • Exista noi roluri sau proiecte pe care sa vi le asumati pentru a invata noi abilitati si a castiga experienta? Se poate chiar si temporar, in cazul in care un coleg pleaca in concediu prelungit.
 • Vreunul din competitorii dumneavoastra esueaza intr-un aspect important?
 • Exista in compania sau in industria dumneavoastra o nevoie neacoperita de nimeni?
 • Exista plangeri din partea clientilor in raport cu compania dumneavoastra? Daca da, ati putea oferi o solutie?
 • Aveti o retea de contacte strategice care va pot ajuta la nevoie, chiar si numai cu un sfat bun?

AMENINTARILE (factori externi nefavorabili) va ofera o perspectiva asupra directiilor in care nu aveti sanse sa evoluati sau, in cazul in care acestea sunt legate de unele puncte forte personale, asupra modului in care pot fi transformate in oportunitati; pentru a le identifica, raspundeti la urmatoarele intrebari:

 • Cu ce obstacole va confruntati in mod curent in dezvoltarea carierei? Acestea ar putea deveni oportunitati daca punctele dumneavoastra forte va permit solutionarea lor.
 • Exista vreun coleg cu care concurati pentru proiecte si/sau roluri? Daca da, invatati sa va utilizati punctele forte pentru a-l depasi.
 • Cerintele si sarcinile postului dumneavoastra sunt in schimbare? Daca da, asigurati-va ca evoluati odata cu ele sau cautati un alt post care sa corespunda potentialului si dorintelor dumneavoastra.
 • Schimbarea tehnologica va ameninta pozitia? Daca da, adaugati-va un punct forte instruindu-va in utilizarea noilor tehnologii.

Pornind de la cele observate, puteti intocmi o strategie care sa va permita evolutia personala si dezvoltarea carierei, precum si indeplinirea obiectivelor. In acelasi timp, avand acest instrument la dispozitie pentru diagnosticarea profilului angajatilor, managerii pot aloca mai corect resursele umane tinand cont de abilitatile potrivite pentru anumite roluri in echipa.

BIBLIOGRAFIE

 1. www.businessnewsdaily.com
 2. www.pestleanalysis.com
 3. www.mindtools.com

Register New Account
Reset Password
Shopping cart