Analiza SWOT personala – Valorificarea oportunitatilor si a talentului personal

Doriti sa obtineti o mai buna cunoastere personala, sa scrieti scrisoarea de intentie perfecta pentru slujba dorita, sa avansati in organizatie, sa va descoperiti punctele forte care va recomanda, dar si punctele slabe la care mai aveti de lucru, sa identificati oportunitatile pe care le puteti valorifica, precum si amenintarile a caror influenta trebuie sa o minimizati? Atunci, analiza SWOT personala va fi un instrument foarte util pentru diagnosticarea profilului profesional si personal.

Analiza SWOT personala identifica factorii pozitivi si negativi cu impact in dezvoltarea carierei la nivel individual si in activitatea organizationala. Utilizarea acestui instrument, proiectat initial pentru organizatii, va permite la nivel individual sa va cunoasteti mai bine, sa va dezvoltati abilitatile si talentele si sa obtineti o mai buna cunoastere a modului in care puteti avansa in cariera, valorificand oportunitati si diminuand amenintari. Astfel veti deveni mai eficient in tot ceea ce intreprindeti.

analiza swot, analiza swot personala, analiza, swot, puncte forte, puncte tari, puncte slabe, dezvoltarea carierei, dezvoltarea personala, obtinerea unui nou job, dezvoltarea abilitatilor

SEMNIFICATIA CONCEPTULUI DE ANALIZA SWOT PERSONALA IN DEZVOLTAREA CARIEREI

Conceptul a fost dezvoltat in anii ’60 si initiatorul sau pare a fi consultantul american Albert Humphrey, care a analizat companiile din Fortune 500. Acesta nu si-a asumat conceptul in mod clar cand l-a publicat, in 2005.

Analiza SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats – puncte forte, puncte slabe, oportunitati si amenintari) este o metoda de evaluare strategica utilizata pentru a observa situatia actuala si potențialul unei companii sau al unei persoane. Analiza SWOT personala este o versiune a metodei originale, folosita pentru a evalua propria persoana.

Analiza SWOT personala identifica factorii interni si externi (Fig.1), importanti pentru atingerea unui obiectiv (dezvoltarea personala, obtinerea unui nou job, avansarea, dezvoltarea abilitatilor de lider etc.). Factorii pot avea o influenta pozitiva sau negativa asupra indeplinirii obiectivului.

Astfel, factorii interni pot fi puncte forte (calitatile, abilitatile si cunostintele personale) sau puncte slabe (defecte de caracter ori personalitate, abilitati nedezvoltate, absenta unor cunostinte), iar factorii externi pot fi oportunitati (ex.: o invitatie, un post liber, un curs, o relatie de prietenie etc.) sau amenintari (ex.: reducerea personalului, reducerea salariilor, solicitarea unor cunostinte pe care nu le detineti, animozitati in echipa etc.).

Intelegerea acestor factori permit utilizatorului sa isi planifice actiunile astfel incat sa beneficieze de cele mai bune rezultate posibile, in conditiile date, in ceea ce priveste obiectivul urmarit. Totodata, este un instrument util managerilor de echipa in diagnosticarea profilului angajatilor.

analiza SWOT personala; dezvoltarea carierei; diagnosticarea profilului angajatilor

Figura. 1 Analiza SWOT

ANALIZA SWOT PERSONALA PENTRU DIAGNOSTICAREA PROFILULUI ANGAJATILOR

Pentru a realiza o analiza SWOT la nivel individual, trebuie mai intai sa identificati factorii favorabili si nefavorabili care va caracterizeaza (puncte forte si puncte slabe) si pe cei favorabili si nefavorabili care provin din mediul de lucru (oportunitati si amenintari).

Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%

200+ instrumente de management | 20+ chestionare de autoevaluare | 4.500 grafice de performanta pentru 35 sectoare / 180 sub-sectoare economice (12 ani) | 35+ indicatori macroeconomici regionali (7 tari, 10 ani) | Discount la achizitii studii de piata -15% | 1.200 KPI & KRI generali – denumire | 50 K profile companii cu date de contact
337 lei450 lei CUMPARA ACUM!
Foloseste codul: VIRTUAL25
25% DISCOUNT

Apoi, va trebui sa analizati relatia dintre acestia. De exemplu, daca exista o amenintare care are legatura cu un punct forte al dumneavoastra, puteti sa o transformati intr-o oportunitate, insa daca are legatura cu un punct slab, veti avea probabil foarte mult de lucru pentru a-i diminua impactul.

CUM SE REALIZEAZA ANALIZA SWOT?

Parcurgeti urmatoarele intrebari pentru a completa analiza SWOT personala pentru diagnosticarea profilului angajatilor:

🟢 PUNCTELE TARI (factori interni favorabili) sunt cele care va diferentiaza de cei din jurul dumneavoastra si care va pot aduce beneficii; pentru a le identifica, raspundeti la urmatoarele intrebari:

Conținut rezervat membrilor

Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!

Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.

Register New Account
Shopping cart