5 REGULI IN STABILIREA OBIECTIVELOR PERSONALE

0

Obiectivele personale va permit sa detineti controlul vietii dumneavoastra si sa descoperiti cat de mult ati realizat deja. Pentru a avea succes, stabiliti-va obiectivele cat mai corect, definiti obiective SMART, munciti pentru indeplinirea lor pas cu pas si sarbatoriti fiecare victorie. Pentru a va indeplini obiectivele, este esential sa stiti cum le fixati. Nu puteti spune pur si simplu: „imi doresc” si sa va asteptati ca acel lucru sa se intample. Definirea obiectivelor este un proces care incepe luand atent in considerare ceea ce doriti sa realizati si implica multa munca pentru a realiza efectiv ceea ce vreti. Cunoscand cele 5 reguli in stabilirea obiectivelor personale, veti fi capabil(a) sa faceti aceste lucruri.

REGULA NR. 1 – STABILIREA DE OBIECTIVE CARE MOTIVEAZA

Cand va stabiliti obiectivele personale, asigurati-va ca sunt motivante, ca sunt importante pentru dumneavoastra si aduc valoare intr-o anumita arie de interes. Motivatia este cheia indeplinirii obiectivelor. Fixati-va obiective legate de prioritatile majore din viata dumneavoastra. Fara acest gen de concentrare, va puteti alege cu prea multe obiective indepartate. Indeplinirea obiectivelor implica angajare si dedicare, asadar, pentru a va mari sansele de succes, aveti nevoie sa simtiti ca obiectivele sunt urgente si sa aveti o atitudine de tipul „trebuie sa fac acest lucru”.

Daca toate acestea lipsesc, riscati sa amanati ceea ce trebuie facut pentru ca obiectivul sa devina realitate, ceea ce va va face sa va simtiti frustrat si dezamagit si, in final, demotivat.

REGULA NR. 2 – STABILIREA DE OBIECTIVE SMART

Obiectivele trebuie sa fie:

 • SPECIFICE: clare si bine definite, pentru a furniza suficiente directii concrete de dezvoltare;
 • MASURABILE: includeti date precise pentru a putea masura progresul. Fara a stabili un mod de evaluare a succesului, nu veti sti cand puteti sa va bucurati de finalitatea efortului dumneavoastra;
 • ACCESIBILE: posibil de atins, pentru a nu va demoraliza. Totusi, stabiliti-va obiective care sa va provoace, sa presupuna un efort si un risc, pentru ca numai acestea aduc satisfactie;
 • RELEVANTE: sa reflecte directia dorita in viata si cariera. Astfel, veti ramane concentrat pe ceea ce este important, fara a va irosi timpul cu obiective irelevante;
 • TERMEN DE REALIZARE: stabilirea unui termen limita pentru fiecare obiectiv este strict necesara, pentru ca, astfel, implicarea dumneavoastra va fi mai puternica si realizarile vor veni mai rapid.

REGULA NR. 3 – DEFINIREA OBIECTIVELOR IN SCRIS

Actiunea concreta de a pune obiectivul pe hartie il face real si palpabil. In plus, nu mai aveti nicio scuza sa uitati de el. Formulati-va obiectivul in mod pozitiv. De exemplu, daca vreti sa va imbunatatiti rata de retentie a angajatilor, obiectivul va fi „voi pastra toti angajatii in urmatorul trimestru”, mai degraba decat „voi reduce fluctuatia personalului”. Primul este motivant, al doilea poate fi atins chiar daca unii dintre angajati pleca. Postati-va obiectivele scrise in locuri vizibile, pentru a va aminti intentiile dumneavoastra.

REGULA NR. 4 – REALIZAREA UNUI PLAN DE ACTIUNE

Acest pas este adesea omis in procesul de stabilire a obiectivelor. Puteti sa fiti atat de concentrat(a) pe rezultat, incat sa uitati sa planificati pasii necesari pentru realizarea acestuia. Prin punerea pe hartie a pasilor individuali si bifarea fiecaruia dupa ce l-ati parcurs, veti realiza ca faceti progrese spre obiectivul final. Aceasta regula este importanta mai ales daca obiectivul este complex si presupune un termen lung de realizare.

REGULA NR. 5 – CONSECVENTA IN ATINGEREA OBIECTIVULUI

Fixarea obiectivelor este o activitate continua, nu doar un mijloc pentru atingerea unui scop. Stabiliti-va alerte de reamintire pentru a va mentine pe drumul cel bun si efectuati periodic revizuiri ale obiectivelor dumneavoastra si ale stadiului de realizare a acestora. Destinatia finala poate ramane aceeasi pe termen lung, dar planul de actiune se poate schimba semnificativ. Asigurati-va ca nivelul de relevanta, valoarea si necesitatea obiectivelor raman ridicate.

CONCLUZII

Stabilirea obiectivelor nu presupune doar exprimarea unei dorinte. Pana nu va veti defini exact ceea ce doriti si nu veti intelege de ce va doriti respectivul lucru, sansele dumneavoastra de succes sunt reduse. Tinand cont de regulile prezentate, veti putea fixa obiective cu incredere si va veti bucura de satisfactia ca ati realizat ceea ce v-ati propus.

Stabilindu-va obiective clare si concise, veti fi capabili sa va concentrati pe prioritatile dumneavoastra. Dupa ce va definiti obiectivele, este necesar sa le asezati in ordinea prioritatii lor, rezultand actiuni care trebuie realizate intr-o ordine logica. Dupa setarea obiectivelor, este de asteptat ca acestea sa fie atinse si, la finalul proiectului, pot fi evaluate. Masurarea si evaluarea rezultatelor atinse presupun analiza nivelului de eficienta si identificarea a ce anume ar fi putut fi facut mai bine. Arareori un proiect se desfasoara cu succes de la inceput pana la final, de aceea prin evaluarea rezultatelor putem invata ce anume ar trebui facut mai bine data viitoare. Evaluarea permite totodata elaborarea planurilor prin care greselile pot fi evitate si obiectivele ajustate in consecinta.

BIBLIOGRAFIE

 1. Daniel L. Duke, Setting goals fr professional development, 1990, Association for Supervision and Curriculum Development
 2. Gary A. Adams and Steve M. Jex, Relationships Between Time Management, Control, Work-Family Conflict, and Strain
 3. Larrie Rouillard, Goals and Goal Setting: Achieveing Measured Objectives, 2003, Crips Publications Inc., USA
 4. Gary P. Latham, New Developments in Goal Setting and Task Performance, 2013, Routledge, New York
 5. Susan B. WILSON, Michael S. DOBSON, Goal Setting: How to Create an Action Plan and Achieve Your Goals, 2008, American Management Association
 6. www.mindtools.com
 7. www.trainingpeaks.com
 8. www.entrepreneur.com

Register New Account
Reset Password
Shopping cart