Matricea abilitatilor – Evaluarea celor mai importante abilitati profesionale intr-o echipa
Cuprins
O dezvoltare armonioasa reprezinta unul dintre cele mai frecvente obiective la care aspira orice organizatie.
Exista multe modalitati prin care companiile pot sa-si sustina procesul de crestere, printre care evaluarea abilitatilor profesionale pentru fiecare membru al echipei, pentru a va asigura ca acestia dispun de competentele si cunostintele necesare.
Un instrument util in evaluarea setului de abilitati profesionale detinute la nivelul intregii echipe este Matricea Competentelor (cunoscuta si sub denumirea de Matricea Abilitatilor). In contextul actual, in care se pune tot mai mult accent in cadrul companiilor pe auto-organizare si pe dezvoltarea echipelor multifunctionale, fiecare echipa care doreste sa se dezvolte trebuie sa detina cat mai multe abilitati pentru a face fata provocarilor de zi cu zi. Insa daca exista echipe care sunt implicate in mod curent in cadrul aceluiasi proces sau in cazul echipelor nou formate, este dificil de determinat daca detin abilitatile dorite in proportiile necesare.
Matricea Competentelor ofera un tablou asupra abilitatilor profesionale (disponibile sau nu) membrilor echipei. Asemenatoare unei analize SWOT, care identifica punctele forte si punctele slabe, managerii pot selecta membrii cei mai potriviti pentru proiectele alocate echipei.
CE REPREZINTA ABILITATILE PROFESIONALE?
Abilitatile profesionale ii permit unui angajat sa gestioneze eficient si corect sarcinile care ii sunt atribuite in cadrul rolului sau. Indiferent daca au fost dobandite in viata personala sau profesionala, abilitatile profesionale joaca un rol vital asupra nivelului de performanta al unui angajat.
Abilitatile profesionale se impart in doua categorii:
⭐ Hard skills – sunt acele competente necesare pentru a indeplini eficient sarcinile la locul de munca. Aceste competente variaza adesea in functie rolul ocupat sau de industria in care activati. De obicei acestea pot fi acumulate si dezvoltate prin intermediul programelor de formare de la locul de munca sau prin urmarea unor studii de specialitate.
⭐ Soft skills – sunt de obicei autodidacte. Spre deosebire de hard skills, acestea nu sunt specifice unei industrii sau unei activitati profesionale. Soft skills pot aparea in mod natural sau pot fi consolidate in timp. Exemple de soft skills sunt adaptabilitatea, creativitatea, leadershipul si capacitatea de a lucra sub presiune.
CELE MAI CAUTATE ABILITATI PROFESIONALE
In zilele noastre, piata muncii este extrem de competitiva. Fara un set bine consolidat de abilitati profesionale nu veti putea sa atingeti succesul in cariera. Printre cele mai dorite abilitati profesionale la locul de munca se numara:
- Adaptabilitatea;
- Atentia la detalii;
- Creativitatea;
- Comunicarea eficienta;
- Empatia;
- Abilitatile de leadership;
- Multitasking-ul;
- Rezistenta la stres;
- Pozitivitatea;
- Abilitatea de a lucra in echipa;
- Gandirea critica;
- Profesionalismul.
MATRICEA ABILITATILOR PROFESIONALE
Harta competentelor si Matricea Abilitatilor sunt doua instrumente esentiale pentru a evalua abilitatile si competentele unei persoane si pentru a dezvolta un plan de dezvoltare personala sau profesionala.
Matricea Abilitatilor sau Matricea Competentelor (Figura 1) este un instrument de management, sub forma unui tabel, care ilustreaza in mod clar si vizibil abilitatile si competentele profesionale detinute de fiecare membru al unei echipe. Principala sa utilitate este sa ajute managerii in intelegerea, dezvoltarea si monitorizarea angajatilor si abilitatilor acestora.
Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%
O buna implementare a Matricei Abilitatilor ar trebui sa identifice abilitatile aferente fisei postului, competentele individuale ale angajatului care ocupa postul respectiv si decalajele dintre acestea doua.
In construirea unei Matrici a Competentelor performante se recomanda parcurgerea urmatoarele etape:
🔵 Identificarea rolurilor functionale in cadrul echipei;
🔵 Fixarea standardelor de performanta;
🔵 Stabilirea cerintelor pentru programele de instruire;
🔵 Construirea matricei;
🔵 Actualizarea matricei cand se schimba componenta echipei sau cerintele, in cadrul unor noi proiecte.
ARII DE UTILIZARE A MATRICEI ABILITATILOR
Principalele directii in care Matricea Abilitatilor poate fi un bun instrument sunt:
Conținut rezervat membrilor
Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!
Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.