Management si leadership – Roluri, asemanari, particularitati
Cuprins
Termenii de leadership si management sunt priviti ca avand multe asemanari si deosebiri in acelasi timp. In unele abordari, sunt considerate concepte sinonime si sunt utilizate frecvent unul in locul altuia in expresii si fraze. Alte abordari considera ca sunt termeni total opusi, sustinand ca nu poti fi un bun manager si un bun lider in acelasi timp. Alte abordari se situeaza la mijloc si considera ca, desi exista o diferenta foarte mare intre management si leadership, o persoana care are cunostintele necesare poate fi atat un manager performant, cat si un lider de succes.
Pentru ghidarea si mentinerea pe piata a unei afaceri este nevoie atat de manageri, cat si de lideri eficienti. In timp ce unele asemanari sunt evidente intre cele doua concepte, exista si cateva diferente semnificative (de exemplu, managementul este orientat catre indeplinirea sarcinilor, iar leadershipul este considerat inspirational si vizionar).
„Management inseamna a face cat este necesar, leadership inseamna a face ceea ce este necesar” – Peter F. Drucker
DIFERENTELE INTRE MANAGEMENT SI LEADERSHIP
A face management inseamna a conduce, a realiza, a face schimbari, a avea responsabilitatea pentru un anumit aspect. Managementul este procesul de a decide ce anume trebuie facut si, apoi, de a implementa deciziile cu o valorificare eficienta a resurselor.
Managementul se refera la ce anume fac managerii astfel incat lucrurile sa se intample: definirea obiectivelor, alocarea resurselor, planificarea activitatilor si implementarea acestora astfel incat sa se realizeze obiectivele.
Principalele functii ale managementului constau in generarea profitului si crearea valorii pentru toate partile interesate, producerea si livrarea produselor si seviciilor la calitatea corespunzatoare si la un pret rezonabil pentru clienti, furnizarea si recompensarea angajatilor si crearea oportunitatilor de dezvoltare pentru acestia.
Intregul proces de management este divizat in procese individuale, care constau in metode si operatiuni proiectate pentru a atinge obiectivele. Scopul proceselor este de a furniza sisteme, structurare, predictibilitate, logica si consistenta actiunilor de management, atat cat este posibil in mediul turbulent in care lucreaza managerii, aflat in continua schimbare.
A face leadership inseamna a inspira, a influenta, a ghida. Leadership-ul este procesul de a obtine ceea ce este mai bun din partea angajatilor, pentru atingerea rezultatelor dorite. Acesta presupune dezvoltarea si comunicarea unei viziuni pentru viitor, motivarea personalului si obtinerea angajamentului lor. Un test al abilitatilor de lider poate evidentia toate oportunitatile de imbunatatire si punctele slabe ale unui conducator.
Leadership-ul este un concept dificil de definit. Exista o varietate de tipuri de situatii in care opereaza liderii, diverse tipologii de lideri si variate stiluri de leadership si, de aceea, o teorie atotcuprinzatoare este dificil de elaborat.
Teoriile variate existente pot explica doar diferitele dimensiuni ale leadership-ului, fara a face neaparat o corelare intre ele sau a genera o teorie completa asupra tuturor elementelor aferente conceptului de leadership.
Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%
Diferentele principale intre manageri si lideri sunt urmatoarele:
⭐ Managerii administreaza, liderii inoveaza;
⭐ Managerii intreaba „cum si cand”, liderii intreaba „cine si de ce”;
⭐ Managerii se axeaza pe sisteme, liderii se axeaza pe oameni;
⭐ Managerii fac lucrurile in mod potrivit, liderii fac lucrurile potrivite;
⭐ Managerii intretin, liderii dezvolta;
⭐ Managerii se bazeaza pe control, liderii inspira incredere;
⭐ Managerii au o perspectiva pe termen scurt, liderii au o perspectiva pe termen lung;
⭐ Managerii accepta starea existenta, liderii cauta provocari in starea curenta;
⭐ Managerii privesc spre nivelul de baza, liderii privesc spre viitor;
⭐ Managerii se axeaza pe a imita tipare, liderii pe originalitate si stil personal.
Managerii se intereseaza de sarcini, in timp ce liderii se preocupa de angajati. Liderii realizeaza ca sarcinile pot fi duse la indeplinire prin bunavointa, intelegere si suport acordate angajatilor, aspecte ce nu se regasesc si in abordarea managerilor. Liderii privesc angajatii drept factori umani, in timp ce managerii ii privesc ca pe una dintre resursele care trebuie organizate pentru obtinerea rezultatelor.
Diferentele intre management si leadership, conform lui Kotter, sunt ilustrate in tabelul de mai jos.
In practica, un manager eficient trebuie sa detina abilitati de lider si invers, un lider eficient trebuie sa demonstreze abilitati de manager.
ROLUL MANAGERILOR VS ROLUL LIDERILOR
Managerii au rolul de a produce rezultate, asigurandu-se ca aria functionala/divizia/departamentul pe care il conduc functioneaza eficient. Ei gestioneaza angajatii si restul resurselor – financiare, expertiza, informatii, timp. Managerii sunt responsabili pentru atingerea tintelor, avand autoritate asupra tuturor celor care lucreaza in departamentul lor. Responsabilitatea inseamna ca iau in considerare ceea ce fac si ceea ce obtin. Autoritatea este obtinuta prin leadership si influenta personala, elemente care decurg din pozitia, personalitatea si expertiza pe care le detin.
Managerii sunt executanti, ei fac lucrurile sa se intample. Insa, trebuie sa fie totodata preocupati de directia in care se indreapta compania si acest lucru necesita o gandire vizionara si strategica, in special la nivel de top management.
Rolurile unui manager pot fi definite din perspectiva a ceea ce se asteapta sa realizeze in cadrul unei organizatii:
Conținut rezervat membrilor
Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!
Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.