Modelul DISC este conceput ca un instrument de evaluare personală care ajută la îmbunătățirea comunicării, vânzărilor, abilităților de conducere și a lucrului în echipă, precum și a productivității. Modelul DISC stabilește tipul de personalitate (din cele 4 tipuri de personalitate identificate!), evidențiind punctele forte și slabe ale fiecărui individ.
În plus, atunci când aveți nevoie să înțelegeți mai bine profilul angajatului cu care lucrați sau pe cel al clienților, să știți ce îi motivează și cum să relaționați cu ei, când doriți să îmbunătățiți colaborarea membrilor echipei dumneavoastră sau când încercați să vă cunoașteți mai bine personalitatea și atuurile aferente în activitatea profesională, Modelul DISC vă oferă o perspectivă valoroasă și profesionistă.
Modelul DISC este o modalitate standardizată și relativ ușor de utilizat de evaluare a stilurilor de personalitate. Încadrarea într-unul din cele 4 tipuri de personalitate (Dominant, Influențator, Statornic, Conștiincios) se face în funcție de 2 scale: orientarea spre oameni sau spre îndeplinirea sarcinilor și ritmul propriu rapid sau moderat.
Modelul DISC este o modalitate standardizată și relativ ușor de utilizat de evaluare a stilurilor de personalitate. Încadrarea într-unul din cele 4 tipuri de personalitate (Dominant, Influențator, Statornic, Conștiincios) se face în funcție de 2 scale: orientarea spre oameni sau spre îndeplinirea sarcinilor și ritmul propriu rapid sau moderat.
Utilizând instrumentul, puteți afla, de exemplu, dacă sunteți o persoană foarte orientată spre relații interumane. Puteți folosi Modelul DISC în team building, în recrutare, pentru îmbunătățirea performanței echipelor, în rezolvarea conflictelor etc.
Teoria celor 4 tipuri de personalitate
Modelul DISC se bazează pe cercetările din anii `20 ale psihologului și avocatului William Moulton Marston, care a identificat patru tipuri de personalitate: Dominant, Influențator, Statornic și Conștiincios.
Carl Jung a fost unul dintre primii oameni care a definit introversia și extraversia într-un context psihologic. Introvertiții interpretează lumea în mod subiectiv, în timp ce extravertiții o interpretează în mod obiectiv. În 1921, Jung și-a publicat cercetările în cartea „Tipuri psihologice”.
Această carte a introdus ideea că fiecare persoană se încadrează într-un „tip” psihologic. Limbajul academic al cărții a făcut ca aceasta să fie greu de citit, astfel încât puțini oameni au putut înțelege și utiliza ideile în scopuri practice. El a recunoscut patru factori interni care influențează modul în care oamenii gândesc și procesează informațiile.
Acești patru factori sunt:
- gândirea;
- sentimentele;
- senzațiile;
- intuiția.
Pornind de la aceste idei privind tipurile de personalitate, în 1956 Walter Clarke a creat Modelul DISC, incluzând o serie de atribute în funcție de care respondenții se auto-evaluează, urmând ca rezultatul să fie utilizat în selectarea candidatului potrivit pentru un anumit post.
Modelul DISC a evoluat în timp, fiind dezvoltat de diverse organizații și specialiști.ind dezvoltat de diverse organizatii si specialisti.
Beneficiile Modelului DISC
Dacă doriți să vă descoperiți stilul de conducere sau doriți să evaluați potențialul de leadership al angajaților dumneavoastră, o evaluare DISC vă poate fi de ajutor.
Analiza profilurilor DISC este utilă pentru îmbunătățirea lucrului în echipă, recrutarea și retenția personalului, servirea clienților și rezolvarea problemelor interpersonale. Încadrarea persoanelor în cele patru cadrane se realizează pe baza rezultatelor unui test, iar beneficiile sale sunt multiple:
- Mai mult timp și energie pentru activitățile productive – când echipele nu lucrează bine, este necesară o imensă cantitate de timp și energie pentru rezolvarea conflictelor, gestionarea problemelor de performanță și remedierea așteptărilor slab comunicate. Veți avea mai mult timp de alocat activităților productive dacă angajații dumneavoastră învață să lucreze mai bine împreună;
- Potrivirea optimă între membrii echipei și rolurile delegate – angajații își pierd satisfacția când nu se potrivesc prea bine în rolurile lor. Când înțelegeți preferințele naturale ale unei persoane (profilul angajatului), este ușor să o încadrați în poziția potrivită, care să-i placă și în care să performeze, implicându-se mai mult în activitățile aferente;
- Mai bună înțelegere a clienților și a altor părți interesate – șansele unui potențial de conflict sau de apariție a unor deficiențe în comunicare cresc atunci când echipa dumneavoastră intră în contact direct cu clienții sau părțile interesate externe. Cunoscându-le preferințele, îi veți putea ajuta să înțeleagă cum să relaționeze mai eficient cu clienții.
Modelul încearcă să descrie comportamentul observabil al persoanelor analizate, fiind util în determinarea performanței unei persoane în activitatea desfășurată.
Caracteristicile celor 4 tipuri de personalitate
Pentru a determina nivelul de intensitate cu care se manifestă fiecare tip de personalitate, se poate utiliza o scară de la 0 la 100, în care valoarea „0″ înseamnă că persoana analizată nu manifestă caracteristicile unui anumit tip de personalitate, în timp ce evaluarea cu scorul „100″ indică faptul că persoana manifestă toate caracteristicile unui anumit tip de personalitate (Tabelul 1).
Fiecare persoană este un „amestec” al tuturor celor 4 tipuri de personalitate DISC – de obicei unul, două sau chiar trei stiluri ies în evidență. Fiecare persoană are un profil comportamental unic, cu stiluri și priorități diferite – niciun stil nu este mai bun sau mai rău în comparație cu celelalte.
Modelul sugerează că persoanele care se regăsesc în același cadran tind să rezolve problemele, să comunice și să ia decizii într-un mod similar. Desigur, orice sistem care clasifică persoanele în 4 tipuri diferite de personalitate este extrem de simplificat, indivizii fiind mult mai complecși și sofisticați, însă profilele DISC pot reprezenta un ghid important în soluționarea problemelor interumane.
Utilizarea Modelului DISC permite optimizarea interacțiunii cu alte persoane atât în viața profesională, cât și în cea personală.
Înțelegând că oricine poate avea preferințe diferite puteți îmbunătăți relațiile interpersonale și îndruma membrii echipei dumneavoastră, astfel încât să le valorificați eficient punctele forte. Această evaluare va fi un ghid pentru a identifica:
- stilul și atributele de personalitate;
- comportamentul manifestat în desfășurarea activității;
- orice tensiuni între stilul de bază și cel pe care îl expuneți;
- stilul de comunicare;
- ce anume vă motivează;
- stilul de luare a deciziilor.
4 tipuri de personalitate diferite – 4 priorități diferite
Stilul dominant
Litera „D” din modelul DISC reprezintă personalitatea dominantă, unde individul pune accentul pe depășirea dificultăților, rezolvarea problemelor și obținerea de rezultate.
Persoanele care au un tip de personalitate „D” prezintă următoarele caracteristici:
- Preferă libertatea și se axează pe dezvoltarea personală;
- Văd imaginea de ansamblu;
- Sunt energice și pline de ambiție;
- Nu își arată punctele slabe;
- Sunt adesea sceptice în relațiile interumane;
- Sunt motivate de competiții și provocări;
- Trăiesc viața într-un ritm alert, evitând monotonia.
În interacțiunile cu o persoană cu stil „D” este important să evitați generalizările, să nu repetați informațiile, să vă concentrați și să puneți accentul pe soluție în loc de problemă.
Stilul influent
Litera „I” din modelul DISC reprezintă personalitatea influentă, unde individul se concentrează pe convingerea și influențarea altor persoane.
Persoanele care au un tip de personalitate „I” prezintă următoarele caracteristici:
- Sunt adeptele exprimării libere a ideilor;
- Sunt convingătoare și optimiste;
- Inspiră cu ușurință alți oameni, transmitând încredere;
- Sunt adeptele învățării continue prin training și coaching;
- Preferă lucrul în echipă, prin colaborare și activități de grup;
- Sunt entuziaste;
- Pun accentul pe consolidarea relațiilor;
- Se tem de respingerea celorlalți;
- Se tem că vor pierde controlul;
- Sunt impulsive și dezorganizate.
În timp ce interacționați cu o persoană cu stilul de personalitate „I” este esențial să îi ascultați punctul de vedere. Nu o întrerupeți și nu o copleșiți cu detalii. Concentrați-vă pe aspectele pozitive, în defavoarea celor negative.
Stilul stabil
Litera „S” din Modelul DISC se referă la stilul stabil, unde individul pune accentul pe fiabilitate și sinceritate.
Persoanele care au un tip de personalitate „S” prezintă următoarele caracteristici:
- Au un comportament calm și răbdător;
- Lucrează bine în echipă, acceptând colaborările pentru îndeplinirea sarcinilor;
- Sunt motivate de recunoașterea celor cu care lucrează;
- Sunt adeptele stabilității și a menținerii controlului;
- Oferă sprijin tuturor celor care au nevoie;
- Sunt consecvente și previzibile;
- Sunt loiale și de încredere;
- Se tem de schimbare;
- Se tem să-și spună opiniile pentru a nu-i jigni pe ceilalți;
- Caută acceptarea grupului și se tem de respingere.
În timp ce interacționați cu o persoană cu un stil stabil este esențial să aveți o atitudine politicoasă, evitând un comportament agresiv.
Stilul conștiincios
Litera „C” din Modelul DISC se referă la stilul conștiincios, unde individul pune accent pe expertiză, calitate și acuratețe.
Persoanele care au un tip de personalitate „C” prezintă următoarele caracteristici:
- Sunt diplomate și precaute;
- Sunt independente;
- Își contestă propriile ipoteze;
- Sunt dornice să-și îmbunătățească în permanență cunoștințele și abilitățile;
- Sunt obiective;
- Sunt atente și își rezolvă sarcinile într-un mod sistematic;
- Sunt critice și analizează prea mult lucrurile;
- Se tem de eșec;
- Nu acceptă criticile.
În timp ce interacționați cu o persoană care are un stil de personalitate conștiincios este esențial să vă concentrați asupra detaliilor și faptelor.
Modelul DISC în crearea unei echipe
Modelul DISC este utilizat în diverse domenii, inclusiv pentru formarea echipelor. Modelul DISC este un instrument utilizat în echipele de afaceri pentru a ajuta la îmbunătățirea comunicării și colaborării.
Fiecare tip de personalitate are propriile puncte forte și puncte slabe, iar înțelegerea modului de a le folosi în avantajul echipei poate duce la o comunicare îmbunătățită, la un proces decizional mai bun și la rezultatele dorite.
Modelul DISC poate fi utilizat pentru a ajuta la identificarea punctelor forte și a punctelor slabe ale membrilor echipei, la evaluarea dinamicii echipei și la identificarea zonelor care pot duce la un potențial conflict.
De asemenea, poate fi utilizat de către lideri pentru a se asigura că echipele lucrează împreună în mod eficient și pentru a se asigura că toată lumea contribuie la succesul echipei.
Modelul DISC ajută la identificarea rolurilor și responsabilităților, pe baza punctelor forte și a punctelor slabe ale fiecărui membru al echipei, la identificarea competențelor necesare și la crearea unui mediu propice colaborării în echipă și rezolvării problemelor.
Concluzii
Personalitatea este ceea ce deosebește oamenii între ei și influențează reacțiile și acțiunile lor.
Testele de personalitate sunt un instrument tot mai des folosit în numeroase organizații. Acestea sunt concepute pentru a furniza organizațiilor informații despre stilul comportamental al unui angajat.
Personalitatea este un criteriu esențial în managementul oricărei echipe, deoarece aceasta poate dicta modul în care angajații își îndeplinesc sarcinile. Personalitatea poate indica performanța unui angajat, cât de organizat este, cât de bine va interacționa cu ceilalți și cât de mult se va implica în activitatea sa. O nepotrivire între cultura companiei și personalitatea unui angajat poate duce la o comunicare defectuoasă, la o productivitate slabă și la lipsă de motivație. Modelul DISC identifică patru dimensiuni primare ale comportamentului: Dominanță – Influență – Stabilitate – Conștiinciozitate. Fiecare individ combină aceste 4 tipare și are un stil comportamental unic. Modelul DISC nu identifică abilitățile sau punctele forte și nu cataloghează anumite caracteristici ca fiind corecte sau greșite.