RELATIE CAUZA – EFECT – IDENTIFICAREA CAUZELOR PROBLEMELOR

8
diagrama ishikawa, diagrama fishbone, fishbone, instrument de management, relatie cauza-efect, relatia cauza-efect, relatie cauza efect, diagrama ishikawa exemplu, diagrama fishbone exemple, diagrama ishikawa exemple, diagrama ishikawa romana, diagrama ishikawa model

Diagrama Ishikawa este un instrument de management, care stabileste o relatie cauza-efect intre diferente elemente. Aceasta este utilizata pentru controlul calitatii, ajutand la identificarea cauzelor de baza ale problemelor sau defectelor constatate din cadrul operatiunilor unei companii.

O relatie cauza-efect presupune ca, in scopul de a rezolva o problema (sau a gestiona un efect), o organizatie trebuie sa identifice cauzele din spatele efectului. Descoperirea tuturor cauzelor va ajuta organizatia sa rezolve problema si sa planifice cum sa previna reaparitia acesteia.

diagrama ishikawa, diagrama fishbone, fishbone, instrument de management, relatie cauza-efect, relatia cauza-efect, relatie cauza efect, diagrama ishikawa exemplu, diagrama fishbone exemple, diagrama ishikawa exemple, diagrama ishikawa romana, diagrama ishikawa model

Obiectivul  principal  al  diagramei  Fishbone  este  ilustrarea  grafica a legaturii dintre un rezultat si factorii ce au dus la aparitia acestuia. Principalele obiective ale acestui instrument sunt:

  • Determinarea cauzelor de baza asociate unei probleme;
  • Concentrarea atentiei  catre o problema  anume, evitand discutiile irelevante;
  • Identificarea zonelor in care informatiile sunt insuficiente.

IN CE CONSTA O RELATIE CAUZA-EFECT?

Intr-o relatie cauza-efect, un eveniment duce la un alt eveniment. Aceasta identifica efectul pe care o variabila il are asupra altei variabile.

O afacere este mereu pusa in dificultatea de rezolva probleme specifice. Analiza afacerii se face de obicei pentru a identifica dificultatile, cauzele care stau la baza acestora si efectele ulterioare care se produc daca problemele nu sunt rezolvate.

Fie ca este vorba de analiza unei linii de produse care esueaza, de implementarea unor politici de management adecvate sau de determinarea celor mai bune metode de productie, stabilirea unei relatii cauza-efect este vitala pentru orice proces.

Aceasta ajuta la obtinerea rezultatelor de afaceri dorite, permitand managerului sa identifice si să abordeze cauza principala a unei probleme. Relatia cauza-efect in management implica analiza problemelor si greselilor din trecut. Aceasta isi propune totodata sa identifice zonele de risc din trecut si de a le evita in prezent.

Un analist de afaceri va cauta intotdeauna sa stabileasca o relatie cauza-efect pentru a propune solutii viabile. Diagramele concepute pentru rezolvarea problemelor, cunoscute sub numele de Diagramele Fishbone, pot fi implementate in toate aspectele unei afaceri pentru a intelege cauzele si pentru a analiza posibilele efecte.

10

Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%

200+ instrumente de management | 20+ chestionare de autoevaluare | 4.500 grafice de performanta pentru 35 sectoare / 180 sub-sectoare economice (12 ani) | 35+ indicatori macroeconomici regionali (7 tari, 10 ani) | Discount la achizitii studii de piata -15% | 1.200 KPI & KRI generali – denumire | 50 K profile companii cu date de contact
337 lei450 lei CUMPARA ACUM!
Foloseste codul: VIRTUAL25
25% DISCOUNT

DIAGRAMA ISHIKAWA

Pornind de la un concept aparut in anii ’20, Analiza Cauza-Efect in forma sa actuala a fost dezvoltata in 1968 de catre profesorul Kaoru Ishikawa, pionier in managementul calitatii.

Kaoru Ishikawa a folosit pentru prima data aceasta metoda in 1943, pentru a le explica inginerilor dintr-o renumita otelarie japoneza cum sa inteleaga o problema pe baza unei analize globale a unui set complex de factori, structurati grafic sub forma unui schelet de peste, de unde si denumirea de Diagrama Fishbone. Tehnica a fost ulterior publicata (1990) in cartea sa, Introduction to Quality Control.

Prin gruparea acestor factori, Diagrama Ishikawa permite clasificarea surselor multiple de variatie, in categorii, si ajuta la identificarea cauzei principale a unei probleme.

Diagrama Cauza-Efect este un instrument grafic ce permite vizualizarea si, implicit, controlul cauzelor potentiale ale unei probleme si furnizeaza elementele necesare documentarii unei solutii. Pe masura ce cauzele sunt prioritizate, se poate identifica cu acuratete cauza sursa a problemei.

Cauzele sunt surse de variatie, identificate cel mai adesea in sesiuni de brainstorming, care pot fi grupate in diferite categorii. Cele mai frecvent folosite sunt: oamenii, metodele, masinile, materialele, evaluarile, mediul. In functie de domeniul de aplicare, cauzele pot fi grupate in 5M pentru industria producatoare, 8P pentru marketing, 4S pentru servicii etc.

Desi conceptul a fost dezvoltat initial ca un instrument de control al calitatii, acesta poate fi utilizat si in alte domenii pentru:

  • Identificarea cauzei principale a unei probleme;
  • Identificarea blocajelor din cadrul proceselor;
  • Identificarea elementelor care nu functioneaza in cadrul proceselor.

In managementul afacerilor, Diagrama Fishbone este un instrument de planificare utilizat cu scopul de a analiza grafic, intr-o maniera structurata, cauzele si efectele unei anumite probleme.

Analiza Cauza-Efect are la baza doua ipoteze:

  • Exista un numar limitat de cauze principale si secundare ce pot genera o problema;
  • Efectuarea distinctiei intre aceste doua categorii de cauze este primul pas in rezolvarea problemei.

Matricea Cauza-EfectTemplate de lucru

OPERATIONAL

Matricea Cauză-Efect

+ Gestionarea riscurilor
+ Îmbunătățirea proceselor
+ Vizualizarea clară a relației input-output
+ Stabilirea priorităților
+ Liste de tip drop-down
+ Instrucțiuni și exemple
AVANTAJE+
9.7
expert
RON 232357
35% discount utilizând codul în pagina de comandă

PASI IN STABILIREA RELATIEI CAUZA-EFECT

Pentru a rezolva o problema utilizand Analiza Cauza-Efect, aveti in vedere parcurgerea urmatoarelor etape:

🔵 Pasul 1. Identificarea problemei cu care va confruntati si a persoanelor implicate. In construirea diagramei, scrieti si incadrati problema identificata in partea stanga a unei foi de hartie, iar ulterior trasati o linie orizontala de la stanga la dreapta (Figura 1), spatiul ramas putand fi folosit pentru dezvoltarea ideilor.

Figura 1. Analiza Cauza-Efect – pasul 1

Conținut rezervat membrilor

Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!

Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.

MANAGEMENT TEMPLATES
Winter Sale Bundles
-50%
MANAGEMENT TEMPLATES
Winter Sale Bundles
-50%
Register New Account
Shopping cart