METODA 8D – REZOLVAREA PROBLEMELOR INTR-UN MOD ORGANIZAT

4
rezolvarea problemelor, metoda 8D, tehnica 8D, solutionarea problemelor, rezolvarea problemei, rezolvare a problemei, prevenirea problemelor, identificarea solutiei, problema de afaceri, problema, probleme, afaceri, business

Cand in compania dumneavoastra apare o problema majora trebuie sa-i gasiti o rezolvare urgenta, dar in acelasi timp sa va ocupati de ea cu atentie pentru a va asigura ca nu se va mai repeta. Acest lucru necesita timp si de efort. Pentru rezolvarea problemelor organizationale majore intr-un mod disciplinat, dar si pentru identificarea, corectarea si eliminarea posibilitatilor de revenire a problemelor, puteti utiliza Metoda 8D

Metoda 8D implica opt discipline concepute pentru imbunatatirea calitatii productiei, prin stabilirea unor masuri corective permanente, bazate pe analize statistice si pe analiza cauzelor fundamentale.

Metodologia 8D se aplica in cazurile in care exista simptome cuantificabile ale problemei, iar cauza acestora este necunoscuta si complexitatea sistemului depaseste abilitatea unei singure persoane de a rezolva problema.

rezolvarea problemelor, metoda 8D, tehnica 8D, solutionarea problemelor, rezolvarea problemei, rezolvare a problemei, prevenirea problemelor, identificarea solutiei, problema de afaceri, problema, probleme, afaceri, business

METODA 8D PENTRU REZOLVAREA PROBLEMELOR

Metoda 8D (8 discipline) a fost dezvoltata in cel de-al Doilea Razboi Modial de catre Departamentul de Aparare al SUA si raspandita ulterior de compania Ford, prin manualul organizatiei „Team Oriented Problem Solving (TOPS)” , publicat in 1987.  In anii ’90, Ford a completat modelul adaugand disciplina „0″ – „Planificarea”.

Ford a utilizat Metoda 8D pentru a ajuta echipele sa gestioneze controlul calitatii si aspectele legate de siguranta, sa dezvolte solutii permanente, particularizate problemelor cu care se confrunta si sa previna revenirea problemelor. Cu toate ca Metoda 8D a fost aplicata initial in productie, inginerie si industria aerospatiala, s-a dovedit a fi utila in orice industrie.

Pentru a gasi o rezolvare urgenta, dar permanenta pentru o problema dificila, trebuie sa ii alocati suficient timp si efort. Metoda 8D (Figura 1) de rezolvare a problemelor va ajuta sa faceti acest lucru intr-un mod profesional si controlat.

Metoda 8D este o procedura de introducere sistematica a imbunatatirilor si de eliminare a problemelor si erorilor. Ea poate fi utilizata la nivel de produs, dar si la nivel de sistem si de proces. La nivel de sistem si de proces, Metoda 8D este utilizata ca instrument de imbunatatire continua sau ca masura de corectie pentru remedierea neconformitatilor minore sau majore. Utilizarea metodei pe un anumit produs se concentreaza pe rezolvarea problemei identificate la nivelul produsului (reclamatii ale clientilor, reclamatii interne etc.).

Principalele beneficii ale Metodei 8D de rezolvare a problemelor sunt date de:

🔵 Identificarea eficienta a cauzelor de baza, dezvoltarea actiunilor adecvate de eliminare a cauzelor principale si implementarea masurilor corective permanente;

🔵 Imbunatatirea abilitatilor de a detecta elementele sursa ale problemelor;

🔵 Stabilirea unui sistem de bune practici pentru prevenirea reaparitiei problemelor.

10

Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%

200+ instrumente de management | 20+ chestionare de autoevaluare | 4.500 grafice de performanta pentru 35 sectoare / 180 sub-sectoare economice (12 ani) | 35+ indicatori macroeconomici regionali (7 tari, 10 ani) | Discount la achizitii studii de piata -15% | 1.200 KPI & KRI generali – denumire | 50 K profile companii cu date de contact
337 lei450 lei CUMPARA ACUM!
Foloseste codul: VIRTUAL25
25% DISCOUNT

CELE 8 DISCPLINE PENTRU IDENTIFICAREA SOLUTIEI

Solutionarea problemelor si evitarea reaparitiei lor necesita o abordare metodica si exhaustiva, iar utilizarea Metodei 8D ca instrument de solutionare a problemelor faciliteaza aceasta abordare, asigurand structurarea actiunilor destinate solutionarii, analiza si verificarea tuturor optiunilor de solutionare si implementarea unui solutii care elimina riscul de recurenta.

Pentru a utiliza Metoda 8D, abordati fiecare dintre cele 8 discipline, in ordine. Acest instrument de solutionare a problemelor este eficient doar daca urmati fiecare pas:

metoda 8D , rezolvarea problemelor organizationale , instrument de solutionare a problemelor
Fig.1 – Metoda 8D de rezolvare a problemelor

Disciplina 0 : Planificarea

Aceasta etapa nu este o parte oficiala a Metodei 8D, dar este cruciala pentru ca procesul sa functioneze.

Inainte de a incepe construirea unei echipe cu care sa rezolvati problema, trebuie sa aveti un plan de abordare: cine va face parte din echipa?; ce interval de timp aveti la dispozitie? ce resurse vor fi necesare?

In aceasta etapa, obiectivul consta in conturarea unei idei asupra problemei si in a decide daca Metoda 8D este cel mai bun instrument pentru a o rezolva.

Disciplina 1: Construirea echipei

Urmariti aducerea in cadrul echipei a membrilor cu abilitatile necesare pentru a rezolva problema, chiar daca gasirea persoanelor potrivite necesita timp si energie. O echipa diversa are mai multe sanse sa gaseasca o solutie creativa. Cu toate acestea, este esential sa includeti persoane din departamentul care se confrunta cu problema respectiva, deoarece ei pot analiza in cunostinta de cauza toate efectele negative. Elaborati o Harta a Echipei pentru a contura structura echipei si pentru a identifica rolul fiecarei persoane.

Conținut rezervat membrilor

Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!

Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.

Register New Account
Shopping cart