CICLUL DEMING (PDCA) – implementarea noilor idei intr-o maniera controlata

0
Metoda PDCA , Ciclul Deming , optimizarea proceselor operationale

Daca vreti sa evitati greselile care afecteaza calitatea activitatilor si livrabilelor dumneavoastra, daca doriti sa imbunatatiti continuu procesele si produsele, utilizati metoda PDCA: planifica, dezvolta, verifica (check) si actioneaza. Ciclul Deming, intitulat si metoda PDCA, este un instrument util in optimizarea proceselor operationale, in luarea deciziilor si rezolvarea problemelor, dar si in procesul de invatare la nivel organizational etc. PDCA este ciclic pentru a asigura imbunatatirea continua a produselor si proceselor.

METODA PDCA – ORIGINE SI DESCRIERE CONCEPT

Ciclul de imbunatatire continua a fost propus si definit initial de catre Walter Shewhart in 1939, in cartea „Statistical Method from the Viewpoint of Quality Control”. Ulterior, Ciclul PDCA a fost popularizat de W. Edwards Deming, un pionier in managementul calitatii, in anii ’50. Acesta este recunoscut, de asemenea, pentru introducerea tehnicilor statistice de control al proceselor de productie, fiind cel care a pus bazele managementului calitatii totale. Potrivit convingerilor sale, un element cheie in controlul calitatii produselor consta in a avea procese clar definite si repetitive.

Metoda de management pentru controlul si imbunatatirea continua a calitatii produselor si proceselor consta intr-o secventa de patru actiuni (Figura 1):

Conținut accesibil doar conturilor plătite:


PREMIUM ANUAL

SMART CEO

100 lei / luna 400 lei / luna
Înțelegerea Pieței Rezultate Rapide

Register New Account
Reset Password
Shopping cart