8 GRESELI COMUNE IN STABILIREA OBIECTIVELOR PERSONALE

0
stabilirea obiectivelor personale ghid de stabilire a obiectivelor ghid de stabilire a obiectivelor

Obiectivele sunt un element esential in dobandirea succesului, indiferente de efortul depus. Stabilirea obiectivelor personale joaca rolul unui ghid prin care va puteti mentine directia de actiune in momente de impas, impiedicandu-va sa deveniti distras(a) de lucruri lipsite de importanta.

GRESEALA NR. 1 – STABILIREA OBIECTIVELOR NEREALISTE

Obiectivele trebuie sa fie indraznete, insa trebuie sa fie si realizabile. Cand va ganditi la obiective posibile, trebuie sa va lasati libera imaginatia si ambitia si sa vizati fara rezerve teluri inalte. Asadar, stabiliti obiective Specifice, Masurabile, Accesibile, Relevante si realizabile in Timpul planificat (SMART). Nu uitati sa le notati!

GRESEALA NR. 2 – CONCENTRAREA PE PREA PUTINE ARII DE INTERES

Un obiectiv ambitios intr-o arie de interes poate fura din timpul ce ar trebui alocat altor arii (ex.: viata profesionala in defavoarea unui hobby, a dezvoltarii personale etc.) pentru a crea un echilibru aducator de bunastare. Multe persoane se axeaza numai pe cariera lor cand isi stabilesc obiectivele. Insa nu puteti neglija obiectivele care va aduc bucurie in viata dumneavoastra personala. Acest gen de obiective pot fi incredibil de importante pentru fericirea si bunastarea dumneavoastra. Asadar, cand stabiliti obiectivele, luati in consideratie dezvoltarea tuturor ariilor de interes.

GRESEALA NR. 3 – SUBESTIMAREA TIMPULUI DE REALIZARE

In stabilirea obiectivelor este recomandat sa utilizati strategii de planificare eficiente, iar daca o activitate sau un proiect dureaza mai mult decat s-a planificat, este bine sa monitorizati decalajele. Cel mai probabil, o estimare incorecta a timpului de realizare a unui obiectiv va va descuraja si demotiva. Decat sa va simtiti presat(a) si sa renuntati la proiect sau sa reduceti calitatea acestuia, mai bine alocati timp suplimentar.

GRESEALA NR. 4 – ADOPTAREA UNEI ATITUDINI GRESITE FATA DE ESEC

Indiferent de efortul depus si de abilitatile dumneavoastra, uneori esecul este inevitabil. Adoptati o atitudine pozitiva si invatati din esec! Nu il lasati sa va doboare! Tineti cont de faptul ca sunteti o fiinta umana, iar oamenii pot lua decizii gresite si pot face greseli. Orice obiectiv ce presupune perfectiunea absoluta este sortit esecului.

GRESEALA NR. 5 – INSUSIREA OBIECTIVELOR ALTOR PERSOANE

De multe ori pare mai usoara insusirea obiectivelor altor persoane (ex.: membrii familiei, prietenii, seful) decat stabilirea propriilor obiective. Fiti politicosi si asertivi cu cei ce doresc sa va influenteze, insa stabiliti-va propriile obiective. Poate dureaza mai mult, dar va vor aduce mai multa satisfactie, odata ce vor fi indeplinite.

GRESEALA NR. 6 – LIPSA MONITORIZARII PROGRESULUI

Monitorizarea este imposibila fara notarea obiectivelor personale si definirea lor SMART. Desi poate parea bizar, monitorizarea progresului in indeplinirea obiectivelor personale merita efortul. Astfel, veti constientiza progresele, chiar si cand sunt mici si va veti simti motivat(a) de evaluarea facuta ca sa lucrati mai departe in vederea indeplinirii lor. Totodata, veti putea sarbatori succesul partial sau total, veti putea actualiza sau modifica obiectivele.

GRESEALA NR. 7 – STABILIREA DE OBIECTIVE NEGATIVE

Modul in care abordati obiectivul dumneavoastra va poate influenta atitudinea fata de acesta si posibilitatea de a-l atinge sau nu. Exprimarea pozitiva a obiectivelor le va face mai atractive si mai usor de indeplinit (ex.: „sa petrec mai mult timp cu familia mea” in loc de „sa incetez sa mai stau tarziu la serviciu”). Obiectivele negative sunt neatractive si, de aceea, veti constata ca este dificil sa va concentrati asupra lor. Reformulati obiectivele negative astfel incat sa capete o forma pozitiva si veti fi surprins de diferenta!

GRESEALA NR. 8 – STABILIREA PREA MULTOR OBIECTIVE

Daca veti stabili mai mult de 3 obiective pentru urmatorul an, daca veti incerca sa va concentrati pe multe obiective diferite simultan sau intr-o perioada limitata de timp, nu veti putea acorda fiecaruia in parte atentie suficienta. Utilizati criteriul calitatii si nu pe cel al cantitatii atunci cand stabiliti obiective.

Obiectivele sunt un instrument de motivare, ajutandu-va in prioritizarea activitatilor si imbunatatirea eficientei. O buna modalitate pentru a evita greselile si a va fixa obiective SMART este utilizarea unei planificari, care sa va ghideze in procesul de stabilire a obiectivelor si de organizare pentru atingerea succesului.

BIBLIOGRAFIE

  1. Larrie Rouillard, Goals and Goal Setting: Achieveing Measured Objectives, 2003, Crips Publications Inc., USA
  2. Gary P. Latham, New Developments in Goal Setting and Task Performance, 2013, Routledge, New York
  3. Andrew E Schwartz, Goal Setting: Target Your Achievement, 2006, A E Schwartz & Associates
  4. Susan B. WILSON, Michael S. DOBSON, Goal Setting: How to Create an Action Plan and Achieve Your Goals, 2008, American Management Association
  5. www.thepeakperformancecenter.com
  6. www.smallbusiness.chron.com
  7. www.mindtools.com

Register New Account
Reset Password
Shopping cart