STRATEGIA OCEANULUI ALBASTRU – DEPASIREA CONCURENTEI

4
Strategia Oceanului Albastru, Strategia Blue Ocean, Strategia Oceanului Rosu, depasirea concurentei, concurenta, competitivitate, concurenta in economia de piata, competitivitate economica, piata competitiva, concurenta pe piata, piata concurenta

Doriti sa diferentiati produsele si serviciile firmei dumneavoastra, crescand valoarea oferita clientilor fara a creste costurile? Doriti sa va dezvoltati atat de mult incat concurenta sa devina irelevanta? Doriti sa schimbati fata industriei in care activati? Strategia Oceanului Albastru (Strategia Blue Ocean) sugereaza crearea unor noi piete, asigurand depasirea concurentei.

Pentru a sustine un nivel inalt de performanta, companiile trebuie sa depaseasca nivelul strategiilor concurentiale (Strategia Oceanului Rosu, care presupune dezvoltarea avantajelor competitive) si sa caute noi oportunitati de crestere si de maximizare a profitului, prin reconstruirea granitelor pietei si ale industriei (Strategia Oceanului Albastru, care presupune crearea de noi piete), facand astfel concurenta irelevanta.

Strategia Oceanului Albastru, Strategia Blue Ocean, Strategia Oceanului Rosu, depasirea concurentei, concurenta, competitivitate, concurenta in economia de piata, competitivitate economica, piata competitiva, concurenta pe piata, piata concurenta

Principiile pe care se bazeaza se refera la retrasarea granitelor pietei, concentrarea asupra imaginii de ansamblu, depasirea cererii existente, ordonarea diferitelor secvente in succesiunea lor corecta, depasirea obstacolelor organizationale si punerea in practica a strategiei.

STRATEGIA OCEANULUI ALBASTRU (BLUE OCEAN)

Strategia Blue Ocean, dezvoltata de W. Chan Kim si Renée Mauborgne pe baza unui studiu amplu a unor companii din 30 de industrii, de-a lungul a peste 100 de ani, a fost publicata in „Harvard Business Review” in octombrie 2004. In 2005 a fost publicata sub forma de carte, tradusa ulterior in 43 de limbi si vanduta in peste 3,5 milioane de copii. O noua editie, actualizata si completata, a fost publicata in 2015. Companii precum Cirque de Soleil, CNN, Federal Express, Apple si Southwest Airlines au aplicat cu succes Strategia Oceanului Albastru, dominand piata de-a lungul timpului.

Strategia Blue Ocean consta intr-o serie de decizii manageriale adoptate cu scopul de a creste valoarea furnizata clientilor, simultan cu reducerea costurilor, printr-o serie de actiuni care creeaza valoare prin inovare. Este un proces bine definit, care priveste pieţele existente într-un mod diferit si identifica noi factori competitivi care adauga valoare si contribuie la depasirea concurentei.

In cadrul acestui concept Oceanul Rosu este aria in care cele mai multe companii sunt in competitie, incercand sa atraga clientii din aceeasi piata in care activeaza si concurentii lor. Cercetatorii Kim şi Mauborgne sugerează faptul ca firmele trebuie „sa iasa afara din Oceanul Rosu”, prin crearea de spatii in Oceanul Albastru, unde concurenta este irelevanta.

10

Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%

200+ instrumente de management | 20+ chestionare de autoevaluare | 4.500 grafice de performanta pentru 35 sectoare / 180 sub-sectoare economice (12 ani) | 35+ indicatori macroeconomici regionali (7 tari, 10 ani) | Discount la achizitii studii de piata -15% | 1.200 KPI & KRI generali – denumire | 50 K profile companii cu date de contact
337 lei450 lei CUMPARA ACUM!
Foloseste codul: VIRTUAL25
25% DISCOUNT

Valoarea generata prin inovare este piatra de temelie a strategiei Blue Ocean. Ceea ce autorii aduc nou este faptul ca inovatia, prin corelare cu utilitatea, preturile si suprematia prin cost, genereaza avantaj concurential.

CREAREA DE NOI PIETE PRIN STRATEGIA OCEANULUI ALBASTRU

Strategia sustine dezvoltarea unei noi piete – un „ocean albastru” -, ca mijloc principal pentru realizarea unei cresteri semnificative si profitabile a companiilor. Strategia este sustinuta de un proces de inovare si de instrumente de management care fac posibila crearea acestor miscari strategice.

Strategia Blue Ocean ofera o metoda sistematica de transformare a concurentei intr-un element irelevant. Principiile pe care se bazeaza se refera la retrasarea granitelor pietei, concentrarea asupra imaginii de ansamblu, depasirea cererii existente, ordonarea diferitelor secvente in succesiunea lor corecta, depasirea obstacolelor organizationale si punerea in practica a strategiei.

Conceptul poate fi sintetizat in fig. 1, care reflecta caracteristicile Strategiei Oceanului Albastru (concentrata pe clientii noi) comparativ cu Strategia Oceanului Rosu (concentrata pe clientii existenti).

strategia oceanului albastru , blue ocean , depasirea concurentei
Fig 1. Diferente intre Strategia Oceanului Albastru si Strategia Oceanului Rosu

Cele mai multe firme utilizeaza doar Strategia Oceanului Rosu, ramanand in spatiul de piata existent. Aceste companii aplica strategii concurentiale agresive, cu scopul de a obtine o cota de piata cat mai mare. Firmele care utilizeaza si Strategia Oceanului Albastru creeaza noi piete, pozitionandu-se astfel ca monopol natural, de care se pot bucura pe termen mediu sau lung.

Acestea nu se bazeaza pe dezvoltarea tehnologica, ci creeaza cu tehnologiile existente produse noi, care sa raspunda nevoilor reale ale consumatorilor. Astfel, firma poate oferi clientilor sai valoare mai ridicata la costuri mici.

„Oceanele Albastre” sunt opusul „Oceanelor Rosii”, cu suficient spatiu pentru companii de a se extinde. In esenta, Oceanele Albastre sunt pietele nou create de companii, ca urmare a unor decizii strategice constiente (de cele mai multe ori). Crearea unui nou spatiu de piata ofera companiilor o pozitie de monopol natural, de care acestea se pot bucura un timp.

Conținut rezervat membrilor

Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!

Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.

Register New Account
Shopping cart