DIAGRAMA DE AFINITATE – ORGANIZAREA EFICIENTA A DATELOR

Cuprins
Atunci cand se incearca intelegerea sau rezolvarea unei probleme, sarcina este de a gasi, printre toate posibilitatile, acele aspecte sau solutii critice. Diagrama de Afinitate, numita si Diagrama K-J, este un instrument utilizat in structurarea ideilor manageriale in cazul in care este necesara organizarea rapida a datelor.
Procesul de realizare a unei Diagrame de Afinitate este o modalitate de a implica membrii unei echipe sa lucreze la un nivel creativ pentru rezolvarea problemelor dificile. Poate fi utilizata in situatiile care contin contexte necunoscute sau neexplorate de catre echipa, in circumstante care genereaza confuzie si dezorganizare sau in cazul unei echipe nou formate, care include membri cu experiente diverse si cunostinte incomplete in aria de analiza in care trebuie rezolvata problema.
Scopul unei Diagrame de Afinitate este de a genera, organiza si consolida informatiile cu privire la un produs, un proces, probleme si aspecte complexe. Construirea unei Diagrame de Afinitate este un proces creativ, in care ideile sunt exprimate fara cuantificarea lor.
Desi Diagramele de Afinitate sunt utilizate de obicei ca parte a procesului de brainstorming, ele pot fi folosite si in alte domenii. Ele ajuta echipele sa isi imbunatateasca procesele, sa creeze solutii noi si inovatoare, sa ajunga la un consens de grup si sa medieze orice conflict profesional.
DIAGRAMA DE AFINITATE K-J
Metodologia a fost dezvoltata de antropologistul japonez Kawakita Jiro in anii ’60, motiv pentru care se poate regăsi și sub denumirea de „Metoda K-J”. Diagramele de Afinitate sunt recomandate pentru structurarea informatiilor si ideilor si pentru identificarea modului in care acestea sunt conectate.
Diagrama de Afinitate (Figura 1) permite organizarea datelor in functie de relatia dintre ele. Procesul presupune inregistrarea ideilor pe carduri, analizarea acestora si sortarea cardurilor in grupuri sau teme comune.
Procesul de construire a Diagramei de Afinitate este o modalitate eficienta de stimulare a creativitatii membrilor unei echipe in contextul solutionarii unei probleme dificile. Acest instrument poate fi valorificat eficient in situatii noi, cu care nu v-ati mai confruntat pana acum, ori in circumstante confuze, de dezorganizare. Spre exemplu, Diagramele de Afinitate pot fi utilizate cand membrii unei echipe provin din arii distincte de activitate sau cand acestia nu detin cunostinte specifice intr-un anumit domeniu.
Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%
Pentru a parcurge cu succces procesul de construire a Diagramei de Afinitate este important a se avea in vedere caracteristicile acestuia:
⭐ Construirea conexiunilor in liniste. Este important ca membrii echipei implicati in derularea procesului de realizare a Diagramei de Afinitate sa inregistreze ideile fara a vorbi. Aceasta abordare va incuraja gandirea neconventionala, creativa si va preveni directionarea procesului de catre o singura persoana.
⭐ Valorificarea reactiilor primare. Se recomanda incurajarea membrilor echipei in directia obtinerii unor idei spontane, necenzurate.
⭐ Gestionarea simpla a neintelegerilor. Acceptati toate punctele de vedere, chiar daca sunt contradictorii, iar daca nu se poate ajunge la un consens, dublati cardul cu ideea respectiva si plasati-l in grupurile de tematici sugerate de fiecare dintre membri.
Procesul de elaborare a Diagramei de Afinitate este util in special in situatiile in care este necesar sa structurati mai mult de 15 seturi de informatii.
ORGANIZAREA DATELOR PE BAZA DIAGRAMELOR DE AFINITATE
Structura diagramei in sine este destul de simpla. Aceasta faciliteaza descompunerea informatiilor complexe, permitand tuturor sa inteleaga diferitele elemente ale conceptului cheie.
Conținut rezervat membrilor
Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!
Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.