ANALIZA CAUZA – EFECT – identificarea cauzelor probabile ale problemelor

0
ANALIZA CAUZA – EFECT – identificarea cauzelor probabile ale problemelor

Cand va confruntati cu o problema, este important sa investigati toate cauzele posibile inainte de a identifica solutia, ceea ce este posibil prin Analiza Cauza-Efect. Analiza Cauza-Efect, cunoscuta si ca Diagrama Fishbone sau Diagrama Ishikawa, ajuta la controlul cauzelor potentiale ale unei probleme, combinand instrumente precum Brainstorming-ul si Hartile Conceptuale.

Analiza Fishbone presupune ca, in scopul de a rezolva o problema (sau a gestiona un efect), o organizatie trebuie sa identifice cauzele din spatele efectului. Descoperirea tuturor cauzelor va ajuta organizatia sa rezolve problema si sa planifice cum sa previna reaparitia acesteia. Prin Diagrama Fishbone se pot identifica multiplele posibile cauze pentru o problema specifica, aceasta fiind utila in special in cazurile in care sunt putin disponibile datele catitative.

Obiectivul  principal  al  diagramei  Fishbone  este  ilustrarea  grafica a legaturii dintre un rezultat şi factorii ce au dus la aparitia acestuia. Principalele obiective ale acestui instrument sunt:

Conținut rezervat membrilor

Vă rugam să vă logați pentru a accesa articolul!

Register New Account
Reset Password
Shopping cart