6 PALARII GANDITOARE BONO – METODA INTERACTIVA IN REZOLVAREA PROBLEMEI

14
6 palarii ganditoare, sase palarii ganditoare, metoda bono, six thinking hats, gandire laterala, edward de bono, caracteristici, palaria alba, palaria galbena, palaria verde, palaria rosie, palaria albastra, rol, roluri, palarii ganditoare, metoda interactiva, rezolvarea problemelor, metoda, grup

Cele 6 Palarii Ganditoare BONO constituie o metoda interactiva in rezolvarea problemelor, ce combina sase moduri de procesare a informatiei. Ele nu sunt etichete pentru tipuri de oameni. Purtand mental fiecare palarie si schimband-o, puteti usor sa va concentrati sau sa va focalizati gandirea intr-o conversatie sau intr-o sedinta pe unul din cele sase moduri de gandire.

In gandirea traditionala adversariala, A si B sunt in conflict. Fiecare parte critica punctul de vedere al celuilalt. Metoda celor 6 Palarii Ganditoare BONO (Six Thinking Hats®) permite Gandirea Paralela. Ambii A si B poarta fiecare palarie impreuna, in timp ce exploreaza fiecare parte a problemei. Confruntarea adversariala este inlocuita cu explorarea cooperativa a subiectului.

Metoda celor 6 Palarii Ganditoare BONO permite o constientizare crescuta a tipului de gandire care este folosit cu fiecare ocazie si, astfel, cei implicati au posibilitatea sa isi dea seama daca sunt blocati intr-un anumit tip de gandire si sa invete sa le foloseasca pe toate, marindu-si astfel eficienta. Palariile sunt utilizate proactiv si nu reactiv.

6 palarii ganditoare, sase palarii ganditoare, metoda bono, six thinking hats, gandire laterala, edward de bono, caracteristici, palaria alba, palaria galbena, palaria verde, palaria rosie, palaria albastra, rol, roluri, palarii ganditoare, metoda interactiva, rezolvarea problemelor, metoda, grup

6 CULORI, 6 PALARII GANDITOARE

Metoda celor 6 Palarii Ganditoare BONO (Six Thinking Hats) vine de la parintele conceptului gandirii laterale, Edward de Bono, personalitate inclusa intr-un top al celor 100 de oameni care au schimbat istoria lumii. Teoriile si conceptele lui au fost preluate si aplicate in sistemele de educatie din mai multe tari. De asemenea, sunt folosite si in sectorul privat, in cadrul unor companii importante de pe toate continentele lumii.

Edward de Bono a pornit in demersul sau de a concepe aceasta metoda de la observatia ca, in interiorul nostru, incercam sa facem prea multe lucruri deodata: suntem asaltati si uneori chiar coplesiti de prea multa informatie, de emotii, de procese logice, de dorinte, de pusee creative. El aseamana aceste situatii cu incercarea de a jongla cu prea multe mingi. Ca atare, a urmarit sa aduca o ordine necesara in aceste procese. Este o metoda interactiva, de stimulare a creativitatii participantilor, care se bazeaza pe interpretarea de roluri in functie de palaria aleasa. Pentru a eficientiza acest proces se poate apela și la Ciclul Comunicării, fiind o abordare care permite transmiterea cu succes a unui mesaj.

Sunt 6 palarii ganditoare, fiecare avand cate o culoare: alb, rosu, galben, verde, albastru si negru. Membrii grupului isi aleg palariile si vor interpreta astfel rolul precis, asa cum considera mai bine. Culoarea palariei este cea care defineste rolul.

Palaria alba: este obiectiva asupra informatiilor; este neutra;

Palaria neagra: exprima prudenta, grija, avertismentul, judecata; ofera o pespectiva intunecoasa, trista, sumbra asupra situatiei in discutie; reprezinta perspectiva gandirii negative, pesimiste;

🟡 Palaria galbena: ofera o pespectiva pozitiva si constructiva asupra situatiei; culoarea galbena simbolizeaza lumina soarelui, stralucirea, optimismul; este gandirea optimista, constructiva pe un fundament logic;

🟢 Palaria verde: exprima ideile noi, stimuland gandirea creativa; este simbolul fertilitatii, al productiei de idei noi, inovatoare;

🔴 Palaria rosie: lasa liber imaginatiei si sentimentelor; este impulsiva; poate insemna si suparare sau furie; reprezinta o bogata paleta a starile afective;

🔵 Palaria albastra: exprima controlul procesului de gandire; este culoarea cerului care este deasupra tuturor, atotvazator si atotcunoscator; supravegheaza si dirijeaza bunul mers al activitatii; este preocuparea de a controla si de a organiza.

10

Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%

200+ instrumente de management | 20+ chestionare de autoevaluare | 4.500 grafice de performanta pentru 35 sectoare / 180 sub-sectoare economice (12 ani) | 35+ indicatori macroeconomici regionali (7 tari, 10 ani) | Discount la achizitii studii de piata -15% | 1.200 KPI & KRI generali – denumire | 50 K profile companii cu date de contact
337 lei450 lei CUMPARA ACUM!
Foloseste codul: VIRTUAL25
25% DISCOUNT

Participantii trebuie sa cunoasca foarte bine semnificatia fiecarei culori si sa-si reprezinte fiecare palarie, gandind din perspectiva ei. Nu palaria in sine conteaza, ci ceea ce semnifica ea, ceea ce induce culoarea fiecareia.

 • Palaria albastra: defineste problema.
 • Palaria alba: ofera informatiile si materialele disponibile in legatura cu problema discutata.
 • Palaria verde: vizeaza solutiile posibile.
 • Palaria galbena: are in vedere posibilitatile reale de realizare a solutiilor propuse.
 • Palaria neagra: evidentiaza slabiciunile fiecarei solutii date propuse.
 • Palaria alba: leaga solutiile de informatiile disponibile, raspunzand la intrebari de genul: „Au solutiile propuse o baza informationala?”.
 • Palaria rosie: stimuleaza participantii sa raspunda la intrebari de genul: „Ce simtiti in legatura cu solutiile propuse?”.
 • Palaria albastra: alege solutia corecta si trece mai departe.

ROLUL FIECAREI PALARII GANDITOARE

Pentru a implementa aceasta metoda interactiva in rezolvarea problemelor, este important sa definim in prima faza cum trebuie sa se comporte cel care „poarta” una din cele 6 palarii ganditoare:

Palaria alba

Cel ce poarta palaria alba trebuie sa-si imagineze un computer care ofera informatii si imagini atunci cand acestea i se cer. Calculatorul este neutru si obiectiv. Nu ofera interpretari si opinii. Cand poarta palaria alba, ganditorul trebuie sa imite computerul; sa se concentreze strict pe problema discutata, in mod obiectiv, respectiv sa relateze exact datele.

Ganditorul palariei albe este disciplinat si direct. Albul (absenta culorii) indica neutralitatea.

Intrebarile pe care trebuie sa le puneti atunci cand purtati palaria alba sunt urmatoarele:

 • Ce informatii avem despre aceasta problema (rapoarte, feedback etc.)?
 • Ce ne indica aceste informatii?
 • Ce informatii ne lipsesc?
 • Ce informatii am dori sa avem?
 • Cum le vom obtine?

Palaria rosie

Conținut rezervat membrilor

Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!

Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.

Register New Account
Shopping cart