Strategii de marketing: definiție, exemple, mod de implementare

O serie de strategii de marketing sunt fundamentale pentru succesul unei afaceri. Înainte de a vă începe afacerea, cel mai important aspect este să vă asigurați că aveți deja o bază de clienți. Cel mai important pas înainte de a începe o afacere este de a identifica o bază de clienți țintă. Odată stabilite caracteristicile cumpărătorilor potențiali (buyer persona) se pot elabora o multitudine de strategii de marketing potrivite.
Strategii de marketing: definiție și semnificație
Strategiile de marketing reprezintă setul de acțiuni pe care o companie le întreprinde pentru a-și atinge obiectivele de afaceri. Utilizarea diverselor strategii de marketing ia în considerare mai mulți factori, cum ar fi industria, concurenții, produsele sau serviciile și politica companiei. Fără o strategie strategică eficientă pentru fiecare acțiune, există riscul de a se abate de la curs.
Planificarea în avans este fundamentul strategiilor de marketing. Aceasta presupune un studiu amănunțit al punctelor forte și al punctelor slabe ale unei companii și identificarea strategiilor pentru a depăși obstacolele.
Strategii de marketing tradiționale vs strategii de marketing digital
Strategiile de marketing tradiționale au fost folosite înainte de dezvoltarea internetului și a tehnologiilor digitale. Acestea sunt tehnici offline care au fost și sunt încă folosite pentru a ajunge la potențialii clienți. Printre acestea se numără publicitatea în mass-media prin intermediul unor mijloace precum televiziunea, radioul, ziarele și revistele, precum și campaniile de marketing direct prin poștă și telemarketing.
Marketingul tradițional nu oferă anumite date despre clienții ideali sau buyer persona. Procedura constă în a aloca o parte din buget pentru publicitate și în a se baza pe o agenție care să se ocupe pe conceperea contentului. Iată câteva exemple de strategii de marketing tradițional:
- panouri publicitare
- pliante și broșuri
- interacțiuni față în față
- publicitate în ziare și reviste
- telemarketing
- evenimente
Odată cu dezvoltarea noilor tehnologii marketingul digital a preluat controlul. Strategiile de marketing tradiționale se concentrează, în general, pe promovarea brandurilor și a produselor prin canale convenționale, în timp ce strategiile de marketing digital își bazează crearea unor campanii de marketing mai eficiente și mai personalizate pe analiza datelor privind comportamentul consumatorilor.
Activitățile de marketing digital fac posibilă implementarea unei campanii publicitare cu un buget redus și monitorizarea progresivă a efectelor acesteia în timp real și prin intermediul unui set de KPI, pentru a îmbunătăți în mod constant strategia de marketing implementată și a maximiza ROI.
Cum se creează o strategie de marketing
Indiferent de dimensiunea companiei sau de domeniul de activitate a acesteia, strategia de marketing trebuie să aibă în vedere următoarele etape:
- cercetarea pieței și identificarea riscurilor și oportunităților
- definirea și profilarea clientului țintă ideal, evitând o segmentare excesivă și ineficientă
- analiza concurenților din industrie
- identificarea punctelor de diferențiere și unicitate față de concurenți
- construirea propunerii de valoare
- definirea poziției proprii pe piață
- identificarea beneficiilor și rezultatelor generate pentru fiecare produs/serviciu, în raport cu nevoile și problemele clientului țintă
- stabilirea mesajelor cheie
- identificarea instrumentelor necesare și a canalelor de comunicare potrivite: publicitate online sau offline, email marketing, rețelele sociale, SEO, PPC, marketing afiliat etc.
Mixul de marketingTemplate de lucru
Exemple de strategii de marketing
Există numeroase exemple de strategii de marketing eficiente care pot fi adaptate la diferite tipuri de afaceri.
Marketing prin SEO
Atunci când se vorbește despre strategii de marketing online, SEO (Search Engine Optimisation) este întotdeauna una dintre primele tehnici menționate. Marketingul prin intermediul motoarelor de căutare se numără printre cele mai frecvent utilizate strategii de marketing de către companii.
Această abordare se referă la toate acele activități care se desfășoară în interiorul sau în afara unui website pentru a-i permite acestuia să ajungă pe prima pagină în motoarele de căutare, cum ar fi Google, Bing, Yahoo, Yandex etc.
Activitatea SEO ține cont de update-urile Google și ale altor motoare de căutare care permite website-ului să se claseze cu succes în partea de sus a paginii de rezultate după o căutare. Pentru a obține o vizibilitate maximă în mediul online și pentru a crea o prezență solidă a afacerii, motorul de căutare va evalua conținutul website-ului și îl va puncta în raport cu cele ale concurenților.
Avantajul utilizării SEO este creșterea numărului de vizite organice. Prin atragerea de noi utilizatori pe website vor crește și oportunitățile de vânzare.
Care sunt dezavantajele SEO?
Menținerea poziției în motoarele de căutare poate necesită timp, în special în cazul website-urilor noi sau al cuvintelor cheie care au o competiție ridicată. În plus, poziționarea se poate schimba în timp, așa că este important ca strategia SEO să fie revizuită constant.
Algoritmii motoarelor de căutare se schimbă frecvent, ceea ce poate avea un impact asupra clasamentului și traficului unui website pe termen scurt sau lung. Pentru a ține pasul cu aceste schimbări, strategia SEO trebuie actualizată frecvent și îmbunătățită.
Marketing prin blogging
Printre exemplele de strategii de marketing online se remarcă și blogging-ul. Marketingul prin conținut este o parte fundamentală a strategiilor de marketing corporativ. Obiectivele unei strategii de content marketing sunt generarea de lead-uri, PR media și creșterea și gestionarea comunității.
Activitatea de blogging presupune scrierea unei serii de articole care vor fi publicate pe un website sau pe o pagină creată special pentru a le publica. Scopul este de a crește gradul de conștientizare a brandului și de a construi o relație de încredere între prospecți și companie.
Activitatea de blogging poate fi legată de cea de SEO. Prin cercetarea primară a cuvintelor cheie potrivite pentru domeniul de activitate a afacerii se poate elabora un conținut care să fie nu doar interesant pentru utilizator, ci și pentru motoarele de căutare.
Printre beneficiile pe care o companie le poate obține prin începerea unei activități de blogging se numără creșterea numărului de vizite pe website. De asemenea, blogging-ul permite convertirea unui utilizator din vizitator în contact și potențial client al companiei.
Care sunt dezavantajele blogging-ului?
Blogging-ul necesită timp și perseverență. Crearea unor articole de interes necesită multă atenție, revizuiri și îmbunătățiri constante. Din acest motiv, rezultatele nu vor fi imediate, nici în ceea ce privește numărul de vizite pe website, nici în ceea ce privește numărul de conversii de la utilizator la potențial client.
Marketing prin social media
Pe lângă SEO și blogging, printre exemplele de strategii de marketing online se numără și social media marketing. Prezența în rețelele sociale nu mai este un element opțional. Aceasta presupune utilizarea rețelelor de socializare pentru a putea interacționa direct cu un potențial client. În zilele noastre există foarte multe persoane care dețin un cont pe cel puțin o rețea de socializare (cum ar fi Facebook, Instagram sau Twitter), fiind o „portiță” prin care companiile pot ajunge cu ușurință la publicul țintă.
Social media pune consumatorii și brandul în contact direct, fără intermediari, iar acest lucru ajută la construirea unor relații puternice cu actualii sau potențialii clienți, ceea ce duce la feedback imediat, distribuiri, interacțiuni și achiziții.
Responsabilul pentru gestionarea paginilor de social media ale firmei dezvoltă content specific – imagini, videoclipuri, texte – care pot exprima pe deplin valorile, activitatea de bază și caracteristicile produselor companiei. Această strategie nu trebuie să fie subestimată. Prezența sau absența unei companii în social media poate influența percepția consumatorului cu privire la aceasta.
Capacitatea de a interacționa cu publicul țintă, fără a-l irita prin contentul publicat, este ceea ce stă la baza unei prezențe bune în social media. Datorită unei prezențe consistente pe platformele de socializare, utilizatorul este de fapt cel care alege să îi urmărească și să le vadă postările în orice moment. Acest lucru ajută la recunoașterea brandului, iar marketingul în social media poate crește numărul de vizitatori dacă postările publicate conțin linkuri către pagini de pe website-ul companiei.
Care sunt dezavantajele marketingului prin social media?
Gestionarea activității pe rețelele sociale poate necesita o investiție semnificativă de timp și efort pentru a crea conținut relevant și a interacționa cu publicul țintă.
Deși marketingul prin social media este gratuit în multe cazuri, există și costuri asociate cu promovarea și publicitatea pe unele platforme. Pentru a obține rezultatele dorite poate fi necesară alocarea unor resurse financiare pentru a plăti pentru un anumit tip de promovare.
E-mail marketing
Dacă obiectivul este de a crește numărul de contacte care solicită (de obicei prin completarea unui formular) informații despre anumite produse și apoi efectuează o achiziție, atunci compania poate apela la o strategie de e-mail marketing. Aceasta presupune utilizarea e-mail-ului pentru a trimite comunicări către utilizatorul care cunoaște deja brandul și care, prin urmare, are o relație mai apropiată cu organizația.
O strategie de succes pentru creșterea eficienței campaniilor de marketing prin e-mail poate fi testarea mai multor tipuri de mesaje de e-mail și optimizarea acestora pe baza ratelor de deschidere, a ratelor de conversie și a feedback-ului clienților.
Strategia de e-mail marketing este alcătuită din două faze:
- Faza de identificare – constă în dobândirea de lead-uri sau clienți noi. Acest proces se realizează fie prin utilizarea listelor de clienți create de-a lungul timpului, fie prin achiziționarea de noi liste de la agenții externe.
- Faza de retenție – constă în păstrarea clienților prin încercarea de a-i atrage cât mai mult posibil, pentru a citi articole noi sau pentru a cumpăra produse și servicii. Un aspect esențial al acestei faze este elaborarea unui plan editorial și segmentarea listei de utilizatori pentru a oferi un serviciu mai personalizat.
Ideea de bază a strategiei email marketing este de a crea o interacțiune cu utilizatorul fără a fi invaziv. E-mailul poate deveni un instrument util pentru a prezenta noutăți sau promoții contactelor, capturându-le atenția și conducându-i spre conversia finală: achiziționarea produselor.
Care sunt dezavantajele marketingului prin e-mail?
Email marketingul se adresează unui public care este familiarizat cu acest instrument. Prin urmare, dacă firma se adresează unui public care nu utilizează acest canal de comunicare, aceasta este nevoită să opteze pentru alte activități de marketing. În plus, exagerarea și trimiterea constante de e-mailuri poate irita destinatarii, care vor decide să se dezaboneze de la serviciul de newsletter și să îți schimbe percepția în raport cu organizația.
Affiliate marketing
O altă strategie de marketing importantă este marketingul prin afiliere (affiliate marketing). Marketingul prin afiliere este un tip de marketing bazat pe performanța unuia sau mai multor afiliați. Advertiserul plătește doar pentru rezultatele generate de programul de afiliere, în funcție de obiectivele stabilite de acesta. În marketingul afiliat există patru actori principali:
- comerciantul (advertiserul)
- afiliatul
- platforma de afiliere
- clienții finali
Comercianții (branduri) sunt persoanele care furnizează produse și servicii și brandul la care se face referire. Afiliații (colaboratorii) își asumă responsabilitatea de a trimite produse către publicul lor țintă. Platforma de afiliere este entitatea care oferă know-how-ul și tehnologia pentru a gestiona plățile, schimbul de materiale publicitare și soluționează litigiile dintre editori.
Care sunt dezavantajele marketingului prin afiliere?
Programele de marketing afiliat pot fi costisitoare, în special cele care oferă comisioane mari afiliaților. Cu toate acestea pot exista și alte costuri, cum ar fi cele asociate cu administrarea și promovarea programului de afiliere. În funcție de modul în care sunt distribuite linkurile afiliate, o companie are un control limitat asupra modului în care sunt promovate produsele sau serviciile oferite. Acest lucru ar putea duce la o varietate de mesaje și tehnici de marketing care ar putea dăuna reputației unei companii. Cu toate acestea,