CELE PATRU TIPURI DE STRES DEFINITE DE KARL ALBRECHT

Cuprins
Sarcinile de la locul de munca devin din ce in ce mai complicate si mai solicitante. Ca urmare, majoritatea angajatilor se confrunta acum cu un anumit nivel de stres la locul de munca. Cel mai eficient mod prin care putem ameliora presiunea resimtita este prin cunoasterea celor 4 tipuri de stres definite de Albrecht si identificarea celui care ne tulbura activitatea.
In timp ce un oarecare nivel de stres in activitatea profesionala este firesc, stresul excesiv poate avea impact negativ asupra productivitatii si performantei si va poate afecta psihic si emotional. Stresul poate ajunge sa faca diferenta intre succesul sau esecul in cariera unei persoane.
Stresul are multe cauze si imbraca diferite forme. Stresul la locul de munca este raspunsul pe care oamenii il pot avea atunci cand sunt supusi unor cerinte si presiuni profesionale care nu corespund cunostintelor și abilitatilor lor si care le pun la incercare capacitatea de executie.
Stresul apare in multe circumstanțe, dar se agraveaza adesea atunci cand angajatii simt ca au putin sprijin din partea managerilor si a colegilor, precum si putin control asupra proceselor de lucru. Identificarea tipului de stres cu care va confruntati va poate ajuta la evitarea stresului sau la identificarea mecanismului de depasire al acestuia.
Cele 4 tipuri de stres includ: stresul timpului (presiunea timpului), stresul anticipativ (anxietatea cu privire la viitor), stresul situational (pierderea controlului asupra unei situatii) si stresul de intalnire (starea de angoasa generata interactiunea cu alte persoane).
PRESIUNEA DE LA LOCUL DE MUNCA
Presiunea la locul de munca este inevitabila din cauza cerintelor mediului de lucru contemporan. Presiunea perceputa ca fiind acceptabila de catre un individ poate crea o atmosfera motivanta si poate mentine vie ambitia fiecaruia de a-si atinge obiectivele. Cu toate acestea, atunci cand presiunea devine excesiva sau imposibil de gestionat, ea duce la stres. Stresul poate dauna sanatatii angajatilor si performantei organizatiei.
Este mai putin probabil ca angajatii sa fie acaparati de stres atunci cand cerintele de la locul de munca sunt adaptate la cunostintele si abilitatile lor, cand pot exercita un control asupra muncii lor si a modului in care o fac, cand beneficiaza de sprijin din partea superiorilor si a colegilor si cand participa la luarea deciziilor care ii privesc.
Dr. Karl Albrecht, consultant in management si speaker, a dezvoltat tehnici de instruire pentru reducerea stresului in mediul de afaceri. Acesta a definit in cartea sa din 1979, Stress and the Manager: Making it work for you, cele mai des intalnite tipuri de stres: stresul timpului, stresul anticipativ, stresul situational si stresul de intalnire.
Sa analizam in detaliu fiecare dintre aceste 4 tipuri de stres cu care ne putem confrunta atat in viata personala, cat si in cea profesionala, si cum putem sa le recunoastem si sa le gestionam.
CELE 4 TIPURI DE STRES
Primul pas in combaterea stresului consta in identificarea cauzei care a generat aceasta stare. Cu cat determinati mai repede ce nu functioneaza sau ce anume genereaza angoasa, cu atat veti putea identifica mai usor o metoda de combatere. Fie ca este vorba de mediul in care activati, de oamenii cu care interactionati, de sarcinile alocate, de lipsa unor cunostinte adecvate sau de termele limita alocate, identificarea problemei reprezinta prima etapa din procesul de gestionare a stresului.
Intelegerea acestor patru tipuri de stres si a modului in care acestea pot fi tratate va contribui in mare masura la eliminarea lor din viata profesionala.
Presiunea timpului
Ticaitul constant al ceasului este o sursa inevitabila de stres.
Stresul legat de timp apare cand va ingrijorati cu privire la timpul pe care il aveti sau nu la dispozitie pentru a va realiza sarcinile. Stresul cauzat de timp este cel mai frecvent tip de stres experimentat de angajati la momentul actual, iar pentru cresterea productivitatii intr-o organizatie, cunoasterea modalitatii in care poate fi gestionat este esentiala.
Cum putem combate stresul legat de timp?
⭐ Dezvoltati abilitati de management al timpului si acordati suficient timp activitatilor importante. Nu pierdeti timpul cu sarcini aparent urgente, dar cu impact redus (aceasta abordare va poate suprasolicita inutil).
⭐ Invatati cum sa obtineti mai mult timp de lucru pe parcursul unei zile. Aceasta poate insemna sa veniti mai devreme la serviciu sau sa plecati mai tarziu, astfel incat sa aveti timp sa va concentrati asupra sarcinilor importante. De asemenea, incercati sa valorificati momentele in care sunteti cel mai productiv pentru a lucra la cele mai importante sarcini.
⭐ Ramaneti in control asupra timpului dumneavoastra, realizand activitatile obligatorii, insa refuzand politicos, dar cu asertivitate, sarcinile suplimentare pe care nu le puteti realiza din lipsa de timp.
Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%
Incertitudinea viitorului
Stresul anticipativ este, asa cum sugereaza si numele, o stare de anxietate cauzata de anticiparea unui eveniment viitor sau de o teama abstracta de viitor, incluzand ingrijorarile legate de situatia financiara sau de cele referitoare la schimbarile din viata personala.
Aceste evenimente sunt, de obicei, ceva ce va fac sa credeti ca vor avea consecinte negative in viitor. Unii oamenii se pot concentra mult prea mult pe rezultatele posibile, pierzandu-si concentrarea asupra lucrurilor pe care ar trebui sa le faca.
Stresul anticipativ poate fi generat de viitoare prezentari sau intalniri, de schimbari organizationale sau din viata personala, de evaluari sau de mutari.
Cum putem combate stresul anticipativ?
⭐ Constientizati ca evenimentul de care va temeti nu trebuie neaparat sa aiba rezultatele negative pe care vi le imaginati. Folositi tehnici de vizualizare pentru a va imagina ca situatia va avea rezultate pozitive.
⭐ Exersati si pregatiti-va pentru situatia viitoare generatoare de stres, atunci cand acesta este cauzat de lipsa de incredere in fortele proprii.
⭐ Invatati sa va depasiti frica de esec, realizand planuri de urgenta si analizand toate rezultatele posibile, pentru a obtine o imagine cat mai clara cu privire la ce s-ar putea intampla in viitor.
Lipsa controlului
Stresul provocat de anumite situatii apare cand va regasiti in situatiile asupra carora nu aveti control, ca de exemplu o situatie de urgenta sau un conflict. Acest tip de stres va face sa va simtiti neajutorati, sa va indoiti de propriile capacitati sau sa credeti ca opinia dumneavoastra nu este importanta.
Conținut rezervat membrilor
Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!
Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.