TEHNICA ABC – depasirea gandirii pesimiste

0
tehnica abc , gandirea pozitiva , tehnica de restructurare cognitiva

Tehnica ABC este o tehnica de restructurare cognitiva eficienta pentru a va stimula gandirea pozitiva sau pentru a schimba perspectiva membrilor echipei dumneavoastra in sens pozitiv. Conceptia despre o situatie, despre propria persoana si despre lume si chiar eficienta in indeplinirea sarcinilor de serviciu difera in functie de modul optimist sau pesimist de a gandi.

Acest model pleaca de la ideea ca exista doua tipuri de credinte referitoare la sine, lume si ceilalti: rationale si irationale. Credintele rationale sunt cele care ajuta persoana sa isi atinga scopurile propuse, sunt conforme cu realitatea in care traim si sunt formulate in termeni de preferinte (“mi-ar placea sa”, “mi-as dori”); ele duc la emotii precum tristete, ingrijorare, regret, iritare – emotii functionale (adaptative). Credintele irationale impiedica adaptarea omului la conditiile de viata si sunt formulate in termeni absolutisti (“trebuie”, “este obligatoriu”) si duc la emotii precum depresia, anxietatea, vinovatia, furia – emotii disfunctionale.

Aceste credinte se manifesta cand apare o stare conflictuala si, deoarece sunt imposibil de satisfacut intotdeauna, dau nastere la emotii dezadaptative. De exemplu, o persoana care are credinte irationale de genul “ceilalti trebuie sa ma respecte intotdeauna” va avea dificultati in relatiile interpersonale, deoarece va interpreta orice neglijenta sau greseala a celorlalti ca o lipsa de respect fata de persoana sa, va avea o multime de conflicte cu acestia si, in consecinta, de multe ori va fi nefericit. In schimb, o alta persoana poate avea credinte mai rationale, de genul “mi-as dori foarte mult ca ceilalti sa ma respecte, chiar daca uneori nu o fac; pot sa suport lucrul acesta intrucat inteleg ca si ei sunt oameni si pot gresi”. Asadar, “irationalitatea” credintelor se refera la faptul ca acestea nu ajuta individul ci, dimpotriva, impiedica adaptarea eficienta a acestuia la mediul in care traieste, facandu-l nefericit.

Conținut rezervat membrilor

Vă rugam să vă logați pentru a accesa articolul!

Register New Account
Reset Password
Shopping cart