TRIUNGHIUL DE FIER – trei constrangeri in managementul de proiect

1
triunghiul managementului de proiect constrangeri in managementul de proiect limitele unui proiect

Este important pentru dumneavoastra sa fiti un bun manager de proiect? Daca raspunsul este da, atunci trebuie sa intelegeti cadrul managementului de proiect si sa invatati sa gestionati cele trei mari constrangeri cu care se confrunta orice proiect – reprezentate prin cele trei laturi din Triunghiul Managementului de Proiect – aria de aplicare, cost si timp.

Orice proiect este conditionat de trei elemente: satisfacerea ariei de aplicare a proiectului, incadrarea in buget si incadrarea in timpul alocat. Acestea sunt cele trei elemente ale Triunghiului Managementului Proiectelor. Cele trei elemente sunt corelate, schimbarea unuia influentandu-le pe celelalte; atunci cand cei trei factori sunt in echilibru, rezultatul este calitativ, eficient si satisfacator pentru clienti.

In majoritatea proiectelor, bugetul, aria de aplicare si graficul de planificare a activitatilor se afla in stransa legatura. Schimbarea unuia dintre aceste trei elemente cheie le va influenta pe celelalte, avand si un impact negativ asupra proiectului.

DESCRIEREA CONCEPTULUI

Triunghiul de fier (Fig. 1) include cele trei elemente interdependente ale unui proiect: aria de aplicare, bugetul si graficul de planificare a activitatilor proiectului, a caror relatie deriva din obiectivele proiectului si din planul de actiune stabilit pentru obtinerea livrabilelor asteptate ca urmare a implementarii proiectului.

Figura 1. Triunghiul Managementului Proiectelor

Modalitatea prin care se asigura respectarea acestor trei limite in procesul de livrare a proiectului influenteaza pozitiv sau negativ calitatea rezultatelor proiectului.

Arta gestionarii proiectelor se refera la capacitatea intregii echipe de proiect, nu doar a managerului, de a implementa proiectul tinand cont de aceste limite. In managementul proiectelor exista o ipoteza potrivit careia atunci cand trebuie sa aveti in vedere trei factori – rapid, ieftin si bun – puteti alege doar doi dintre acestia:

 • Daca livrati proiectul rapid si ieftin, atunci probabil vor exista probleme privind calitatea acestuia;
 • Daca livrati un proiect bun intr-un timp foarte scurt, atunci costurile vor fi ridicate;
 • Daca livrati un proiect rapid si cu costuri reduse, atunci timpul necesar executarii acestuia va fi mai indelungat.

Desi aceasta ipoteza nu este intotdeauna valabila, ea contine si un sambure de adevar. De aceea, atunci cand aveti de solutionat situatii dificile, ganditi-va cu atentie la solutia aleasa si aveti in vedere si impactul acesteia asupra altor elemente ale proiectului.

CONSTRUITI CADRUL MANAGEMETULUI DE PROIECT FOLOSIND TRINGHIUL DE FIER

Utilizati acest instrument pentru a lua decizii cu privire la problemele ce afecteaza realizarea proiectului, dupa cum urmeaza:

 1. Daca va aflati sub presiunea timpului (a Graficului de Planificare a Activitatilor):
 • Revizuiti drumul critic. Exista sarcini pe care le puteti elimina?
 • Redefiniti planificarea pentru a identifica daca puteti realiza sarcinile diferit sau intr-o ordine diferita pentru a reduce timpul total de executie. Exista sarcini pe care le puteti reduce simultan pentru a reduce timpul total solicitat?
 • Exista o rezerva de timp integrata in planul proiectului si pe care o puteti valorifica? Puteti folosi acum aceasta rezerva de timp sau este necesar sa amanati solutionarea problemei intr-o faza ulterioara a proiectului?
 • Exista posibilitatea sa devansati realizarea unor componente ale proiectului intr-o faza viitoare, astfel incat sa incheiati faza curenta respectand termenul planificat?
 • Revizuiti sarcinile incluse in plan. Toate sarcinile sunt esentiale pentru obtinerea rezultatelor asteptate? Care din aceste sarcini nu sunt necesare?
 1. Daca va aflati sub presiunea schimbarii ariei de aplicare:
 • Schimbarea ariei de aplicare este esentiala pentru livrarea obiectivelor proiectului in aceasta etapa? Ar fi mai adecvat sa aveti in vedere aceasta schimbare intr-o etapa ulterioara?
 • Se pot transfera unele elemente ale ariei de aplicare intr-o etapa mai avansata a proiectului?
 • Cerintele de afaceri sunt suficient de puternice pentru a justifica continuarea proiectului? Este necesar sa suspendati proiectul si sa revizuiti cerintele de afaceri?

Pentru a evita modificarea ariei de aplicare a proiectului pe parcursul derularii acestuia, aveti in vedere ca in faza de planificare a proiectului si de definire a cerintelor de afaceri sa implicati pe cat de mult posibil toate partile interesate si sa obtineti aprobarea acestora cu privire la realizarea unei descrieri cat mai complete a ariei de aplicare .

 1. Daca va aflati sub presiunea incadrarii in buget:
 • Sarcinile pot fi realizate la un cost mai redus? Puteti folosi resurse mai ieftine? Puteti face acest lucru fara a afecta nivelul de calitate solicitat?
 • Toate sarcinile planificate contribuie la rezultatul proiectului? Puteti renunta la anumite sarcini?

Principala provocare a managementului de proiect este de a indeplini scopul proiectului, respectand constrangerile de cost si timp, stabilite prin buget si graficul de planificare a activitatilor, asigurand in acelasi timp nivelul de calitate planificat.

CONCLUZII

Principala provocare a managementului de proiect este de a indeplini obiectivele proiectelor, respectand limitele impuse prin Triunghiul de fier, referitoare la buget, grafic de planificare a activitatilor si arie de aplicare, asigurand in acelasi timp nivelul de calitate planificat.

Exista numeroase instrumente pe care le puteti folosi pe parcursul ciclului de viata al unui proiect. Ca manager de proiect, trebuie sa faceti alegeri tinand cont de elementele necesare a fi disponibile pentru ca obiectivele proiectului sa fie atinse. Este recomandat sa actionati rapid in rezolvarea problemelor si gestionarea riscurilor, pentru a asigura un bun management al proiectului.

BIBLIOGRAFIE

 1. Paul Roberts, Guide to Project Management: Achieving lasting benefit through effective change, John Wiley & Sons, 2007
 2. Trevor Leonard Young, Successful Project Management, Kogan Page Publishers, 2006
 3. L. Harrison, Dennis Lock, Advanced Project Management: A Structured Approach, Gower Publishing, Ltd., 2004
 4. Harold Kerzner, Advanced Project Management: Best Practices on Implementation, John Wiley & Sons, 2004
 5. Gary Chin, Agile Project Management: How to Succeed in the Face of Changing Project Requirements, AMACOM Div American Mgmt Assn, 2004
 6. www.projectsmart.co.uk
 7. www.mindtools.com

Register New Account
Reset Password
Shopping cart