Rolul si responsabilitatile managerului de proiect

Ce termeni definesc managerul de proiect? Stres? Munca peste program? Micromanagement? Organizare?

Din dorinta de a avea o performanta de invidiat si de a se diferentia pe o piata competitiva, organizatiile identifica problemele, definesc obiective clare, planifica activitati, aloca resurse si urmaresc atingerea unor rezultate cat mai bune. Cu toate acestea, in realitate, sunt proiecte care au succes si proiecte care esueaza.

Pe langa aspecte legate de contextul ales, de riscurile manifestate, de corectitudinea estimarilor si analizelor, unul dintre factorii importanti care fac diferenta dintre reusita sau esecul unui proiect este reprezentat de managerul de proiect.

Managerul de proiect este persoana desemnata sa coordoneze, verifice, coreleze activitatea intregii echipe de proiect in cadrul tuturor activitatilor desfasurate, pe toata perioada de implementare si chiar in perioada de dupa finalizarea proiectului.

manager de proiect, manager proiect, rolul unui manager de proiect, responsabilitatile managerului de proiect, manager de proiect fisa postului, managementul proiectelor, atributiile unui manager de proiect, aptitudini, abilitati, manager de proiect

CUM ESTE ALES MANAGERUL DE PROIECT?

In procesul de implementare a unui nou proiect va fi necesara delegarea unui manager de proiect. Alegerea persoanei potrivite ramane la latitudinea top managementului.

Unii manageri de proiect pot fi alesi pe baza studiilor efectuate in domeniul managementului sau a certificarilor obtinute, in timp ce altii devin „accidental” manageri de proiect dupa ce au preluat treptat mai multe responsabilitati in timpul rolurilor actuale, reusind sa dobandeasca noi abilitati.

Oricare ar fi rolul pe care aveti in prezent – marketer, designer, programator etc., cu siguranta datorita experientei ati putut sa invatati modul in care este gestionat un proiect. Managementul proiectelor nu se limiteaza la calificarile si diplomele obtinute, ci consta in buna gestionare a proiectelor, asigurandu-se ca acestea sunt livrate la timp si in limitele bugetului.

RESPONSABILITATILE UNUI MANAGER DE PROIECT

Principalele atributii pe care si le asume managerul de proiect sunt urmatoarele: sa planifice, sa organizeze, sa coordoneze, sa controleze, sa conduca. Sunt cele 5 functii ale managementului care trebuie aplicate in orice proiect, indiferent de anvergura, de valoare, de durata.

Fiind responsabili de supravegherea proiectelor complexe de la inceput si pana la finalizare, managerii de proiect au puterea de a modela traiectoria unei organizatii, contribuind la reducerea costurilor, la maximizarea eficientei companiei si la cresterea veniturilor.

Atributiile exacte ale unui manager de proiect vor depinde de sectorul de activitate, de organizatie si de tipurile de proiecte pe care un project manager este insarcinat sa le supravegheze. Dar, in general, toti managerii de proiect au responsabilitati comune in ceea ce priveste „ciclul de viata al proiectului”, care consta in cinci faze (sau procese):

🔵 Planificarea – presupune utilizarea unor metode cat mai realiste si mai clare de estimare a activitatilor, a duratei lor, a interdependentei dintre activitati, de alocare a resurselor necesare etc. Dintre metodele de planificare disponibile, putem enunta Metoda PERT, Metoda Structurii pe Baza de Elemente (Work Breakdown Structure), Graficul GANTT.

🔵 Organizarea  implica o planificare buna si capacitatea managerului de proiect sa isi contruiasca o echipa de proiect eficienta, sa identifice persoanele cele mai potrivite pentru a lucra in proiect, sa distribuie sarcini in mod optim, sa aloce resursele materiale si financiare in mod eficient, astfel incat sa se asigure ca isi atinge obiectivele in termenul stabilit si cu standardele de calitate definite anterior.

🔵 Coordonarea  presupune delegarea de atributii, organizand intalniri de lucru constante cu echipa si alte persoane implicate in implementarea proiectului, stabilind un mecanism de monitorizare periodica foarte bine pus la punct, oferind si primind feedback permanent referitor la stadiul proiectului.

Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%

200+ instrumente de management | 20+ chestionare de autoevaluare | 4.500 grafice de performanta pentru 35 sectoare / 180 sub-sectoare economice (12 ani) | 35+ indicatori macroeconomici regionali (7 tari, 10 ani) | Discount la achizitii studii de piata -15% | 1.200 KPI & KRI generali – denumire | 50 K profile companii cu date de contact
337 lei450 lei CUMPARA ACUM!
Foloseste codul: VIRTUAL25
25% DISCOUNT

🔵 Controlul  se realizeaza stabilind un sistem clar si coerent de raportare si monitorizare, alocand responsabilitati individuale si de grup, aplicand un sistem echilibrat de urmarire a proiectului.

🔵 Conducerea  vizeaza mult mai mult decat suma celorlalte 4 functii prezentate anterior. Un manager de proiect trebuie sa utilizeze mecanisme de motivare a echipei corelate cu instrumente de control si responsabilizare, trebuie sa isi asume leadership-ul proiectului si al echipei, sa isi asume responsabilitatea atingerii scopului proiectului si sa aloce toate resursele sale acestui scop. Functia de conducere aduce la un loc atributiile managerului de proiect, aptitudinile si know-how-ul sau si poate influenta decisiv calitatea implementarii unui proiect.

Sarcinile definitorii pentru managerul de proiect vor varia substantial in functie de fazele ciclului de viata in care se afla proiectele lor. Acestea fiind spuse, exista o serie de sarcini generale pe care orice bun manager de proiect se poate astepta sa le indeplineasca zilnic.

Pe langa responsabilitatile enuntate mai sus, managerul de proiect trebuie sa urmareasca:

  • Stabilirea sau insusirea obiectivelor si directiilor generale de actiune, interpretarea acestora si identificarea reactiei la modificarea lor;
  • Clarificarea problemelor si delimitarea zonelor problematice;
  • Identificarea resurselor, negocierea pentru obtinerea lor, pastrarea lor si gestionarea lor in vederea unei utilizari eficiente;
  • Clarificarea si modificarea rolurilor proprii si ale celorlalti membri in echipa de proiect;
  • Efectuarea unor actiuni specifice si asumarea riscurilor necesare pentru bunul mers al proiectului;
  • Raspunderea in fata superiorilor pentru succesul sau esecul proiectului.

ROLUL UNUI MANAGER DE PROIECT

Rolurile functionale ale managerului de proiect sunt:

Conținut rezervat membrilor

Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!

Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.

Register New Account
Shopping cart