Evaluati-va capacitatea de a delega

Realizati acest test pentru a va evalua abilitile curente de delegare precum si ariile ce necesita imbunatatire. Pentru a va autoevalua capacitatea de a delega si a identifica aspectele la care ar trebui sa lucrati pentru a transfera sarcinile in mod eficient si corect, pentru o delegare eficienta, va invitam sa parcurgeti chestionarul de mai jos:

 
Loading

Delegarea este parte integranta a unei activitati eficiente, insa multi manageri nu gasesc confortabila aceasta practica. Cu toate acestea, cand nu delegati exista riscul sa va majorati volumul de munca si sa va limitati timpul operational, fapt ce cauzeaza stres semnificativ. Convingerea ca puteti face lucrurile mai bine si mai repede, dar si cu mai putine greseli creaza un cerc vicios in care aveti prea multe de facut intr-un timp prea scurt. Pe de alta parte, atunci cand delegati exista riscul ca sarcina sa nu fie indeplinta corespunzator.

Asadar cum puteti gasi echilibrul intre cele doua? Alegeti sa nu delegati si riscati sa ajungeti stresat si suprasolicitat sau optati pentru a delega si riscati erori si dezamagire?

Un management performant nu se poate obtine fara delegarea eficienta. In contextul actual, in care lucrurile se deruleaza foarte rapid si ne aflam mereu sub presiunea timpului si a rezultatelor, a delega eficient poate reprezenta diferenta dintre esec si succes. Rolul principal al companiilor si echipelor este de a desfasura activitati care sunt prea extinse, complexe si rapide pentru a fi realizate de un singur individ. Prin urmare, de ce multi manageri incearca sa faca totul pe cont propriu?

Chiar si angajatii adesea nu inteleg cu ce se ocupa managerii si care sunt functiile lor, cum gestioneaza compania si de ce actioneaza sau nu intr-un anumit fel.

In economia de piata de astazi, managementul este considerat a fi unul dintre cele mai importante elemente ale succesului fiecarei companii. Managementul este un domeniu de activitate care are ca scop indeplinirea obiectivelor companiei prin valorificarea la maximum a resurselor materiale si umane.
Eficienta manageriala este un concept complex, a carui semnificatie este aceea ca intregul proces de management (de la stabilirea obiectivelor pana la generarea livrabilelor finale) trebuie sa se desfasoare cu cel mai mic cost si sa genereze cele mai bune rezultate.

In prezent managerii sunt fortati sa ia decizii complexe in conditii incerte, fara a detine cunostintele sau experienta necesare pentru a opera intr-un nou mediu. Evaluarea eficacitatii managementului este destul de complexa, astfel incat exista numeroase criterii si metode pentru o astfel de examinare, care iau in considerare diversi factori care afecteaza performanta. Un management performant ia in considerare:

  • toate resursele pe care le are si le utilizeaza sistemul de management
  • costurile si cheltuielile necesare realizarii functiilor managementului
  • natura managementului muncii
  • eficienta personalului

Managementul este un proces continuu si intentionat de influentare a sistemelor, de asigurare a imbunatatirii organizarii si de reducere a incertitudinii in vederea obtinerii unui rezultat favorabil, tinand cont de tendintele de dezvoltare si de schimbarile mediului.

Fiecare decizie si efort de management trebuie sa fie subordonate in primul rand obiectivului financiar, pentru a obtine un anumit rezultat economic. Existenta managementului si puterea pe care o exercită se justifica doar daca activitatile sale produc rezultatele financiare asteptate. Cu toate acestea, rezultatele pot fi, de asemenea, de natură non-financiara, cum ar fi un sentiment de satisfactie in ceea ce priveste parcursul profesional al angajatilor companiei. Trebuie remarcat faptul ca performanta manageriala este considerata nesatisfacatoare in cazul in care compania nu obtine rezultatele financiare stabilite, nu furnizeaza produsul dorit de client la pretul pe care acesta este dispus sa il plateasca sau daca capacitatea de productie nu este imbunatatita (sau nu este mentinuta la acelasi nivel). Un management performant are capacitatea de a atinge toate aceste obiective.

Un alt element fundamental pentru un management performant este alegerea criteriului de evaluare a rezultatelor obtinute ca urmare a delegarii. Aceasta implica un atribut sau o suma de atribute pe baza carora se trage o concluzie cu privire la performanta activitatii delegate. Cerinta de baza pentru un sistem de indicatori de performanta este ca fiecare dintre ei sa analizeze un criteriu, exprimand contributia elementului evaluat.

VirtualBoard
Logo
Register New Account
Shopping cart