MANAGEMENTUL SCHIMBARII – ANALIZA PRESIUNILOR PRO SI CONTRA

3
Implementarea schimbarii; procesul de schimbare; campul de forte Lewin

Companiile de succes trebuie sa se adapteze in permanenta la noile trenduri, iar schimbarea necesita o ințelegere profunda a fortelor care pot avea un impact negativ sau pozitiv. Campul de forte Lewin este un instrument de analiza care defineste presiunile pro si contra aparute in procesul de schimbare. Aceasta tehnica este utilizata cu succes in planificarea si implementarea programelor de managementul schimbarii in organizatii.

Ne dorim sa fim cat mai competitivi, inovativi si sa ne diferentiem de concurenta. Pe de alta parte, suntem nevoiti sa implementam schimbari impuse de noi reglementari sau politici publice aparute si in fata carora nu ne putem opune. Asadar, pentru cei mai multi schimbarea nu mai este o optiune la care apelati doar daca vreti, ci o necesitate, iar daca doriti sa o implementati in organizatia dumneavoastra, cu siguranta va trebui sa cunoasteti Campul de forte al lui Lewin, ca instrument eficient in managementul schimbarii.

managementul schimbarii, management al schimbarii, schimbare organizationala, gestionarea schimbarii, managementul schimbarii organizationale, analiza campului de forte, luare a deciziilor, proces decizional, luarea deciziilor, campul de forte lewin

Acesta tehnica va contribui la intelegerea fortelor care favorizeaza schimbarea, precum si a celor care o impiedica, permitandu-va sa luati deciziile cele mai bune si, foarte important in cazul schimbarilor, sa le argumentati in fata celor implicati, pentru a conduce organizatia din starea prezenta catre starea dorita.

CAMPUL DE FORTE LEWIN IN PROCESUL DE SCHIMBARE

Conceptul a fost dezvoltat in 1940, de Kurt Lewin, in domeniul psihologiei sociale, fiind utilizat in prezent atat la nivel individual, cat si organizational, pentru o intelegere corecta a fortelor ce intervin in procesul schimbarii.

Lewin sustine ca atunci cand o organizatie isi propune implementarea schimbarii, aceasta reprezinta trecerea de la starea prezenta catre una nou, dezirabila. In timpul tranzitiei, asupra schimbarii actioneaza atat forte pozitive, care o sustin, cat si forte negative, obstacole care se pot opune ei. Identificarea acestora permite managerilor sa identifice si sa ia masurile necesare pentru a consolida factorii pozitivi si a diminua factorii negativi.

Ca si in domeniul fizicii, atat in domeniul social cat si in cel economic exista forte care actioneaza din directii opuse si care contribuie la mentinerea echilibrului.

In momentul in care organizatia hotaraste implementarea unei schimbari, aceasta poate permite parasirea vechiului mod de a face lucrurile sau a starii actuale, dar totodata poate favoriza crearea unei stari de dezechilibru. Pentru a ajunge in starea dorita de organizatie (rezultata in procesul de schimbare), trebuie obtinuta o noua stare de echilibru, ceea ce face necesara intelegerea fortelor care actioneaza in acest proces.

Prin starea de echilibru in mediul de afaceri intelegem acea situatie in care schimbarea conduce la imbunatatirea activitatii, cresterea nivelului de satisfactie a oamenilor si in cele din urma la rezultate mai bune.

MANAGEMENTUL SCHIMBARII FOLOSIND CAMPUL DE FORTE LEWIN

Pentru analiza Campului de forte Lewin (Figura 1) este necesara descrierea succinta a schimbarii propuse (incluzand starea prezenta si cea dorita) in centrul diagramei, completata in partea din stanga de fortele ce sustin schimbarea, iar in partea din dreapta de fortele contrare.

Figura 1 – Exemplificarea Analizei Campului de Forte

Pentru fiecare dintre forte se stabileste un punctaj (de la 1 – slab, la 5 – puternic), in functie de influenta pe care considerati ca o exercita asupra obiectivului (schimbarii). Punctele se insumeaza pe fiecare parte a chenarului central pentru a evalua influenta totala a fortelor pro si contra schimbare.

🔵 Fortele pro schimbare: Sunt acei factori ce afecteaza o situatie care creeaza evolutia spre o anumita directie. Acesti factori au tendinta sa initieze o schimbare si sa mentina evolutia in acea directie. In termeni de optimizare a productivitatii, exemple de factori pro schimbare pot fi: presiunea din partea unui supervizor, castiguri financare stimulative, competitia.

🔵 Fortele contra schimbare: Sunt acele forte care actioneaza in sensul scaderii fortelor care conduc schimbarea. Apatia, ostilitatea si slaba intretinere a echipamentelor pot fi exemple de acesti factori.

🔵 Echilibrul este atins cand suma fortelor care conduc schimbarea este egala cu suma fortelor care se opun schimbarii.

10

Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%

200+ instrumente de management | 20+ chestionare de autoevaluare | 4.500 grafice de performanta pentru 35 sectoare / 180 sub-sectoare economice (12 ani) | 35+ indicatori macroeconomici regionali (7 tari, 10 ani) | Discount la achizitii studii de piata -15% | 1.200 KPI & KRI generali – denumire | 50 K profile companii cu date de contact
337 lei450 lei CUMPARA ACUM!
Foloseste codul: VIRTUAL25
25% DISCOUNT

Evident, castigatoare va fi considerata partea cu punctaj mai mare. Continuati cu revizuirea fortelor aflate de fiecare parte si vedeti in ce masura punctajele pot fi ajustate (+ sau -) sau daca exista si alte forte pe care initial nu le-ati avut in vedere. Faceti acest lucru in special in situatia punctajelor apropiate, dar nu numai.

In analiza campului de forte, schimbarea este caracterizata ca o stare de dezechilibru intre fortele motrice (de exemplu, personal nou, piete in schimbare, tehnologie noua) si forte de restrictie (de exemplu, teama de esec a persoanelor, inertia organizationala). Pentru a analiza campul de forte Lewin, parcurgeti urmatorii pasi:

🔷 Definiti schimbarea, de la starea actuala la starea dorita. Ea va fi inscrisa in chenarul central, ca element asupra caruia opereaza fortele pozitive si negative.

🔷 Identificati fortele pozitive ce actioneaza asupra obiectivului. Faceti sesiuni de brainstorming pentru a identifica fortele pro-schimbare.

🔷 Identificati fortele negative ce actioneaza asupra obiectivului. Faceti de asemenea, sesiuni de brainstorming pentru a identifica, de data aceasta, fortele ce se opun schimbarii.

Conținut rezervat membrilor

Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!

Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.

Register New Account
Shopping cart