ANALIZA CAMPULUI DE FORTE – analiza presiunilor pro si contra schimbarii

0
Implementarea schimbarii; procesul de schimbare; campul de forte Lewin

Nevoia de schimbare apare permanent in organizatiile din zilele noastre si reprezinta consecinta  fireasca a necesitatii de adaptare la tendinte si de imbunatatire a ceea ce oferim, fie ca sunt servicii, fie sunt produse. Ne dorim sa fim cat mai competitivi, inovativi si sa ne diferentiem de concurenta. Pe de alta parte, suntem nevoiti sa implementam schimbari impuse de noi reglementari sau politici publice aparute si in fata carora nu ne putem opune. Asadar, pentru cei mai multi schimbarea nu mai este o optiune la care apelati doar daca vreti, ci o necesitate, iar daca doriti sa o implementati in organizatia dumneavoastra, cu siguranta va trebui sa cunoasteti Campul de forte al lui Lewin. Campul de forte Lewin este un instrument de analiza in implementarea schimbarii care defineste presiunile pro si contra aparute in procesul de schimbare. Acesta tehnica va contribui la intelegerea fortelor care favorizeaza schimbarea, precum si a celor care o impiedica, permitandu-va sa luati deciziile cele mai bune si, foarte important in cazul schimbarilor, sa le argumentati in fata celor implicati, pentru a conduce organizatia din starea prezenta catre starea dorita.

CAMPUL DE FORTE LEWIN IN PROCESUL DE SCHIMBARE – ORIGINEA SI INTELEGEREA CONCEPTULUI

Conceptul a fost dezvoltat in 1940, de Kurt Lewin, in domeniul psihologiei sociale, fiind utilizat in prezent atat la nivel individual, cat si organizational, pentru o intelegere corecta a fortelor ce intervin in procesul schimbarii.

Lewin sustine ca atunci cand o organizatie isi propune implementarea schimbarii, aceasta reprezinta trecerea de la starea prezenta catre una nou, dezirabila. In timpul tranzitiei, asupra schimbarii actioneaza atat forte pozitive, care o sustin, cat si forte negative, obstacole care se pot opune ei. Identificarea acestora permite managerilor sa identifice si sa ia masurile necesare pentru a consolida factorii pozitivi si a diminua factorii negativi.

Ca si in domeniul fizicii, atat in domeniul social cat si in cel economic exista forte care actioneaza din directii opuse si care contribuie la mentinerea echilibrului.

In momentul in care organizatia hotaraste implementarea unei schimbari, aceasta poate permite parasirea vechiului mod de a face lucrurile sau a starii actuale, dar totodata poate favoriza crearea unei stari de dezechilibru. Pentru a ajunge in starea dorita de organizatie (rezultata in procesul de schimbare), trebuie obtinuta o noua stare de echilibru, ceea ce face necesara intelegerea fortelor care actioneaza in acest proces. Prin starea de echilibru in mediul de afaceri intelegem acea situatie in care schimbarea conduce la imbunatatirea activitatii, cresterea nivelului de satisfactie a oamenilor si in cele din urma la rezultate mai bune.

MOD DE ABORDARE IN IMPLEMENTAREA SCHIMBARII

Conținut rezervat membrilor

Vă rugam să vă logați pentru a accesa articolul!

Register New Account
Reset Password
Shopping cart