STRUCTURA SCHIMBARILOR VIITOARE – IDENTIFICAREA CONSECINTELOR SCHIMBARII

3
structura alternativelor viitoare, metoda brainstorming, brainstorming structurat, proces decizional, procesul decizional, luarea deciziilor, gestionarea schimbarii, managementul schimbarii

Doriti sa explorati viitorul pentru a identifica impactul real al schimbarii actuale? Doriti sa cunoasteti toate efectele unei schimbari, bune sau rele, inainte ca acestea sa apara? Doriti sa aveti toate argumentele pro si contra schimbare inainte de a o promova? Structura Alternativelor Viitoare este o metoda simpla, dar foarte eficienta de analiza si organizare a efectelor schimbarii, care va poate oferi raspuns la aceste intrebari si va poate ajuta la gestionarea eficienta a schimbarii.

Structura Alternativelor Viitoare este o metoda structurata de brainstorming, care are ca obiectiv identificarea posibilelor efecte directe si indirecte ale unor schimbari, evenimente ori tendinte. Ea se constituie intr-o reprezentare grafica, care va avea in centru schimbarea initiala, in jurul careia se vor grupa efectele directe, de la care pornesc apoi cele indirecte si asa mai departe, pana se formeaza o roata a posibilitatilor. Identificarea efectelor schimbarii alaturi de anticiparea schimbarii constituie factorii cheie de succes pentru gestionarea schimbarii in mod performant.

structura alternativelor viitoare, metoda brainstorming, brainstorming structurat, proces decizional, procesul decizional, luarea deciziilor, gestionarea schimbarii, managementul schimbarii

ORIGINEA SI INTELEGEREA CONCEPTULUI

  • Structura Alternativelor Viitoare a fost creata de studentul Jerome Glenn, in anii ’70. Initial, autorul a creat acest instrument cu scopul de a identifica consecintele potentiale ale evenimentelor, insa poate fi valorificata si in procesul de luare a deciziilor (a alege intre 2 optiuni) si in managementul schimbarii (pentru identificarea consecintelor schimbarii).

Structura Alternativelor Viitoare (Fig.1) este o metoda grafica de anticipare, ce contureaza imaginea unui viitor potential, pe baza consecintelor unui eveniment sau a unei tendinte. Aplicarea metodei nu necesita instruire speciala, fiind mai degraba o modalitate subiectiva de previziune. Cu toate acestea, pentru utilizarea conceptului este necesara o intelegere aprofundata a subiectului analizat, astfel incat modelul de previziune sa fie cat mai exact posibil.

gestionarea schimbarii; Identificarea efectelor schimbarii; anticiparea schimbarii

Fig. 1 – Structura Alternativelor viitoare, dupa Jerome Glenn (Consec gr. – Consecinte de gradul)

10

Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%

200+ instrumente de management | 20+ chestionare de autoevaluare | 4.500 grafice de performanta pentru 35 sectoare / 180 sub-sectoare economice (12 ani) | 35+ indicatori macroeconomici regionali (7 tari, 10 ani) | Discount la achizitii studii de piata -15% | 1.200 KPI & KRI generali – denumire | 50 K profile companii cu date de contact
337 lei450 lei CUMPARA ACUM!
Foloseste codul: VIRTUAL25
25% DISCOUNT

Structura Alternativelor Viitoare poate fi folosita in procesul de luare a deciziilor, intrucat permite:

  • Previziunea scenariilor viitoare;
  • Proiectarea tendintelor viitoare;
  • Explorarea sistematica a efectelor unei situatii sau tendinte curente;
  • Analiza tiparelor efectelor potentiale ale unui eveniment viitor;
  • Determinarea efectelor potentiale ale unei game variate de solutii de performanta viitoare.

Din acest punct de vedere, metoda este utila in selectarea optiunii cu cele mai avantajoase efecte. Pentru a fi utilizata in procesul decizional, se recomanda construirea structurii pentru diferite alternative cu ajutorul brainstorming-ului.

Rezultatul va fi nu doar foarte bine organizat, dar si unul complex, reprezentand grafic si relatiile dintre elementele prezentate.

MOD DE ABORDARE IN GESTIONAREA SCHIMBARII SI IDENTIFICAREA EFECTELOR SCHIMBARII

Pentru a identifica toate rezultatele potentiale ale unor schimbari, evenimente sau tendinte, construiti Roata alternativelor viitoare dupa modelul de mai sus: pozitionati schimbarea/evenimentul/tendinta in centru; pozitionati consecintele directe ale acesteia in jurul ei si trasati sageti care sa reprezinte legatura dintre acestea; pozitionati consecintele consecintelor pe linia a doua si asa mai departe. Nivelurile vor forma, de obicei, cercuri concentrice. Construirea Structurii Alternativelor Viitoare presupune parcurgerea urmatorilor pasi:

Conținut rezervat membrilor

Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!

Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.

Register New Account
Shopping cart