CADRUL STILURILOR DE LEADERSHIP ALE LUI LEWIN – trei stiluri de leadership de baza

0
stilurile de leadership; lider de succes; profil de lider

Va considerati un lider modern, democratic? Sau unul laissez-faire, prietenul tuturor? Sau poate sunteti autoritar? Fiecare stil managerial are avantaje si dezavantaje, pe care Lewin le-a evidentiat inca din anii ‘30. Descoperiti ce stil de leadership va caracterizeaza si cum il puteti imbunatati. Stilurile de leadership definite de Lewin reprezinta un ghid pentru definirea elementelor caracteristice unui profil de lider de succes. Cadrul stilurilor de leadership ale lui Lewin identifica trei stiluri fundamentale de conducere (Leadership Autoritar sau autocratic, Leadership Participativ sau democratic si Leadership Delegativ sau laissez-faire). Autorii (Lewin, Lippit, White, 1939) au subliniat efectul pe care fiecare stil l-a avut asupra membrilor echipei si ca, desi liderii pot folosi cu succes fiecare stil, cel care ofera rezultatele cele mai bune este leadership-ul participativ.

ORIGINEA CONCEPTULUI

In 1939, psihologul Kurt Lewin a condus un studiu care a identificat trei stiluri principale de conducere si a subliniat efectul pe care fiecare stil l-a avut asupra membrilor echipei. Cercetarile sale au aratat ca liderii obtin rezultate diferite atunci cand conduc echipele lor in moduri diferite.

Desi Lewin a realizat acest studiu cu multe decenii in urma, constatarile sale au influentat multe dintre teoriile de conducere aplicate in prezent, care ajuta la formarea unui profil de lider de succes.

Cele 3 stiluri de conducere de baza identificate sunt:

  • Leadership Autoritar (autocratic)
  • Leadership Participativ (democratic)
  • Leadership Delegativ (laissez-faire)

Este important sa intelegeti avantajele si dezavantajele fiecarui stil, astfel incat sa puteti recunoaste care este propriul dumneavoastra stil de conducere si sa va adaptati abordarea pentru a se potrivi situatiei dumneavoastra.

Studiul lui Lewin a avut loc in Statele Unite, dar este important de retinut ca angajatii care apartin altor culturi pot reactiona in mod diferit la aceste stiluri de conducere.

STILURILE DE LEADERSHIP – DESCRIERE

Conținut rezervat membrilor

Vă rugam să vă logați pentru a accesa articolul!

Register New Account
Reset Password
Shopping cart