Modele de leadership – Alegerea celei mai bune abordari cu Matricea Stilurilor de Leadership
Cuprins
A transforma o echipa obisnuita intr-una de succes presupune intelegerea diferentei intre management si leadership, fapt sustinut si de Peter Drucker: „Management is doing things right; leadership is doing the right things”. Managerii eficienti inteleg nu numai faptul ca gestionarea echipei trebuie sa se bazeze pe valorificarea punctelor forte ale membrilor, ci in acelasi timp realizeaza faptul ca acele stiluri de leaderhip pe care le adopta trebuie sa depinda de situatie si de nevoile echipei.
Astfel, uneori o echipa are nevoie de incurajare, alteori are nevoie de un stil vizionar si de antrenare pentru imbunatatirea abilitatilor. De aceea, liderii cu experienta adopta modele de leadership analizand problema si contextul obiectivului final, alegand cele mai potrivite instrumente pe care le pot utiliza.
Atunci cand nu sunteti sigur ce abordare trebuie sa aveti in ceea ce priveste stilul de leadership sau daca stilul dumneavoastra nativ de leadership nu da rezultatele scontate, Matricea stilului de leadership va ajuta sa va adaptati stilul in functie de natura si capacitatea de programare a sarcinilor, precum si in functie de particularitatile si nivelul de autonomie al angajatilor. Dezvoltarea abilitatilor de lider presupune intelegerea si aplicarea unor modele de leadership eficiente, pentru adaptarea stilului de conducere la diferite situatii specifice.
Matricea Stilului de Leadership ajuta liderii sa selecteze cel mai potrivit stil in functie de capacitatea de programare a sarcinilor ce trebuie duse la indeplinire si de nivelul de autonomie al angajatilor. Celor patru cadrane ale Matricei le corespund cate doua stiluri de leadership cu potential de a fi abordate.
MODELE DE LEADERSHIP – ORIGINI SI DESCRIERE
Eric Flamholtz si Yvonne Randle au dezvoltat Matricea stilurilor de leadership si au publicat-o in cartea din 2007, Growing Pains.
Matricea va ajuta sa alegeti cel mai potrivit stil de conducere, in functie de tipul de activitate in care sunteti implicat si persoanele pe care le indrumati.
Matricea este impartita in patru cadrane. Fiecare cadran ilustreaza doua stiluri de leadership, care sunt cele mai potrivite pentru o situatie si o persoana (sau grup) specifice.
🔷 Axa Y defineste programabilitatea sarcinii. O sarcina programabila are etape sau instructiuni specifice de finalizare. O sarcina non-programabila este mai creativa si da libertate individului de a decide cum sa o realizeze cel mai bine.
🔷 Axa X descrie capacitatea individului si preferinta pentru autonomie. Mai multi factori influenteaza acest lucru, inclusiv educatia, indemanarea, motivatia si dorinta lor de feedback, interactiune, sau independenta.
De exemplu, o persoana cu un nivel ridicat de educatie si de calificare, motivatie si independenta este probabil sa isi doreasca autonomie. Cineva cu motivatia si calificarea scazute va avea nevoie si poate isi va si dori mai multe opinii si interactiune, astfel incat sa poata finaliza sarcina cu succes.
MOD DE ABORDARE IN ADAPTAREA STILULUI DE CONDUCERE
Pentru utilizarea modelului, se vor parcurge urmatorii pasi:
🔵 Pasul 1. Se va analiza axa 0Y, pentru a observa cat de bine se poate programa fiecare sarcina. Daca sarcinile au un nivel ridicat de specificitate, care impiedica programarea corecta, se va considera ca exista o capacitate mai scazuta de programare. Daca sarcinile sunt standardizate si nu implica un nivel ridicat de creativitate, atunci exista un nivel ridicat al capacitatii de programare.
Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%
🔵 Pasul 2. Se va analiza axa 0X, pentru a identifica nivelul de autonomie dorit de angajati. Acesta este mai scazut daca ei prefera sa lucreze singuri si mai ridicat daca isi doresc sa primeasca instructiuni, feedback, aprecieri etc. din partea liderului.
🔵 Pasul 3. Conform celor observate la pasii anteriori, se va alege cadranul corespunzator in Matricea Stilului de Leadership (Figura 1).
Cadran 1: Capacitate de programare ridicata si nivelul de autonomie scazut
Uneori, veti fi responsabil pentru o sarcina care trebuie sa se faca intr-un mod specific sau care trebuie sa fie completata de o echipa care are nevoie de motivatie, orientare, feedback sau interactiune mai mari. In aceste cazuri o abordare de leadership directiv este cea mai eficienta.
Exista doua stiluri leadership pe care le puteti folosi aici:
🔷 Autocratic – Stilul autocratic este uneori criticat pentru ca pare depasit. Acest stil de conducere autoritar va permite sa emiteti instructiuni fara explicatii si sa va asteptati ca membrii echipei sa le urmeze fara discutii.
Desi ar putea parea represiv, acest stil poate fi eficient in anumite situatii, mai ales atunci cand echipa depinde de conducerea si de feedback-ul dumneavoastra si cand lucrarea trebuie sa se faca intr-un mod specific. Este, de asemenea, eficient intr-o criza sau situatie de urgenta sau atunci cand ai de-a face cu riscuri foarte mari.
Este important sa se gaseasca un echilibru atunci cand se utilizeaza acest stil de conducere. Aveti nevoie sa conduceti cu putere si asertivitate, dar este de asemenea important sa conduceti cu bunatate. Nu uitati ca membrii echipei depind de feedback-ul personal pe care il dati. Laudati-le activitatea in mod regulat si oferiti critici constructive cu privire la modul in care o pot imbunatati.
🔷 Autoritar binevoitor – Stilul autoritar binevoitor este similar cu stilul autocratic. Totusi, aceasta abordare este mai degraba participativa. De exemplu, in loc sa emiteti doar instructiuni, puteti explica, de asemenea, motivele din spatele instructiunilor.
Pentru a utiliza acest stil cu succes, este necesar sa comunicati motivele pentru care echipa dumneavoastra trebuie sa va urmeze instructiunile. De exemplu, explicatiile trebuie sa fie formulate astfel incat membrii echipei sa inteleaga motivele din spatele lor. Cand au inteles de ce anumite reguli sau proceduri sunt in vigoare, exista o probabilitate mai mare ca ei sa le urmeze.
Cadran 2: Capacitate de programare ridicata si nivelul de autonomie ridicat
Atunci cand sarcina care este delegata trebuie sa fie completata intr-un mod specific, iar persoana pe care o delegati vrea sa aiba autonomie in munca, puteti utiliza ca stiluri de leadership, fie un stil consultativ, fie unul de conducere participativa.
Conținut rezervat membrilor
Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!
Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.