Leadership etic – O buna conduita a unui lider
Cuprins
Activitatea unui lider implica luarea deciziilor dificile, pastrarea unor standarde inalte, devenind astfel un exemplu pentru subalterni. Acest material va aminteste elementele esentiale de care trebuie sa tineti cont in implementarea unui stil de conducere etic. Conducerea etica respecta valorile etice, demnitatea si drepturile celorlalti (ale angajatilor, ale partenerilor, ale clientilor, ale societatii in general), punand accent pe incredere, onestitate si corectitudine. Conduita liderului sau leadership-ul etic are un impact major asupra valorilor organizatiei, asupra comportamentului angajatilor si asupra rezultatelor obtinute.
LEADERSHIPUL ETIC – INTELEGEREA CONCEPTULUI SI MODUL DE ABORDARE IN UTILIZARE
Definiti valorile organizatiei
Pentru a conduce echipa cu tarie de caracter si integritate, trebuie sa deveniti un exemplu. Nu uitati ca dumneavoastra sunteti liderul si echipa va priveste ca pe un model. Pentru inceput, trebuie sa va cunoasteti atat propriul sistem de valori, cat si pe cel al organizatiei.
Este ideal ca orice companie sa aiba reguli clare cu privire la modul in care actioneaza angajatii sai. Ca lider, este sarcina respectivei persoane sa cunoasca aceste reguli si codurile de conduita si, totodata, sa le consolideze.
In acest context, valorile personale ale liderului sunt de asemenea importante. Daca regulile scrise ale companiei nu spun ca un lider trebuie sa trateze corect si egal toti membrii echipei, dar aceasta este o valoare importanta pentru persoana respectiva, atunci liderul va trata pe toata lumea conform valorilor proprii.
Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%
Liderii buni urmeaza atat valorile personale, cat si pe cele organizationale. Pentru a deveni un lider bun, trebuie sa porniti de la raspunsul la aceste intrebari:
- Ce standarde de comportament sunt cele mai importante pentru companie?
- Ce valori specifice admir cel mai mult la anumiti lideri? Ma identific cu acel set de valori?
- As respecta in continuare acele valori, chiar daca ar genera un dezavantaj competitiv?
Dati tonul
Dupa ce se cunosc valorile cheie ale companiei, puteti demara crearea mediului corespunzator echipei si organizatiei, iar conducerea prin puterea exemplului este cel mai bun mod de a face asta. Ceea ce un lider face, nu ceea ce un lider spune, demonstreaza echipei sale prioritatile acestuia.
Asadar, daca o companie valorifica mai mult onestitatea in comparatie cu orice alte valori, atunci un lider din compania respectiva trebuie sa demonstreze aceasta valoare, fiind sincer cu toti cei din jur. Daca o companie valorifica discursul liber, atunci un lider trebuie sa se asigure ca membrii echipei isi exprima ideile liber.
Ulterior, se pot stabili consecintele pentru acei membri ai echipei ce nu respecta valorile organizatiei. Daca un lider permite unui membru al echipei sa intarzie continuu fara a fi obligat sa recupereze timpul pierdut, acest aspect nu va fi un exemplu bun pentru restul echipei. De asemenea, trebuie stabilite si recompense pentru respectarea regulilor si urmarirea valorilor companiei.
Relatarea intamplarilor este, de asemenea, o modalitate de intarire si comunicare a sistemului de valori al companiei. In cazul in care se cunosc situatii in care membri ai echipei sau chiar clienti s-au comportat etic in situatii dificile, este recomandata impartasirea acestor situatii. Astfel, se demonstreaza celorlalti ca si ei pot face acelasi lucru.
Conținut rezervat membrilor
Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!
Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.