Managementul talentelor in organizatie – Cum asigur leadershipul organizatiei prin planuri de succesiune?
Cuprins
Sunteti in cautare de manageri? Liderii buni nu se cauta, se pregatesc. Continuitatea leadership-ului intr-o organizatie se poate asigura prin dezvoltarea liderilor, promovarea interna a liderilor, ceea ce inseamna managementul talentelor in organizatie. Modelul Planurilor de Succesiune rata procesul prin care angajatii sunt pregatiti si evolueaza pentru a ocupa pozitii de conducere tot mai inalte.
Majoritatea companiilor investesc mult timp cautand candidatii potriviti pentru pozitiile de management, insa cea mai eficienta metoda de ocupare a acestor posturi este promovarea interna. Angajatii sunt deja familiarizati cu modul de functionare a companiei, sunt atasati emotional de companie si motivati sa se implice in dezvoltarea ei. Modelul Planurilor de Succesiune este un instrument util in dezvoltarea liderilor pe plan intern.
Succesiunea leadershipului consolideaza rolul liderului intr-o companie, prin cultivarea talentelor in curs de dezvoltare, respectiv managementul talentelor, intarind capacitatea organizatiei de a face fata diferitelor situatii. Dezvoltarea unui plan de succesiune a leadershipului incepe prin identificarea si cultivarea talentelor, prin expunerea angajatilor cu potential ridicat la o varietate de oportunitati si experiente de dezvoltare. Acest proces are ca obiectiv asigurarea capacitatii de preluare a functiilor de conducere de catre candidatii interni.
MANAGEMENTUL TALENTELOR IN ORGANIZATIE – DEZVOLTAREA LIDERILOR
Modelul Planurilor de Succesiune a fost dezvoltat de Ram Charan, Stephen Drotter si James Noel pe baza a 30 de ani de experienta in consultanta, fiind publicat in 2000 si revizuit in 2011. Modelul ajuta organizatiile sa dezvolte lideri pe plan intern, de la managerii entry-level pana la managerii seniori.
Modelul ofera un cadru util in identificarea viitorilor lideri, evaluarea competentelor lor, planificarea dezvoltarii profesionale si evaluarea rezultatelor. Liderii parcurg sase stadii de tranzitie pentru a reusi in cariera (Figura 1).
MANAGEMENTUL TALENTELOR SI PROMOVAREA INTERNA A LIDERILOR
Fiecare nivel de management presupune un set distinct de abilitati si de valori, iar pentru fiecare tranzitie liderii trebuie sa isi dezvolte aceste abilitati pentru a indruma cu succes subalternii. Potrivit modelului, liderii seniori trebuie sa ii indrume pe liderii juniori prin fiecare etapa de tranzitie – proces numit managementul talentelor – pentru a se asigura ca utilizeaza abilitatile adecvate pentru nivelul la care se afla in organizatie.
Modelul Planurilor de Succesiune asigura in cadrul organizatiei un flux constant de candidati interni, calificati pentru rolurile de conducere vacante, iar cand angajatii au oportunitati de a avansa, fluctuatia personalului se diminueaza si productivitatea si implicarea cresc.
Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%
Modelul Planurilor de Succesiune, dezvoltat de Ram Charan, Stephen Drotter si James Noel, evidentiaza sase stadii prin care managerii pot trece in cadrul procesului de dezvoltare a carierei (Tabelul 1). Organizatiile pot valorifica aceste stadii pentru a ajuta la dezvoltarea personalului, iar angajatii le pot utiliza pentru a-si asigura dezvoltarea personala, imbunatatindu-si cunostintele si abilitatile astfel incat sa fie pregatiti pentru urmatoarea promovare.
Conger si Fulmer (2003) indica cinci reguli pe care le respecta firmele care aplica cu succes Modelul Planurilor de Succesiune:
🔵 Regula 1. In cadrul procesului de managementul talentelor concentrarea pe dezvoltare presupune ca sistemul de succesiune in pozitiile de management sa fie flexibil, punand accent atat pe abilitatile existente, cat si pe educarea abilitatilor necesare pentru ocuparea unor pozitii de conducere. Astfel, se pot organiza perioade de training, de schimb de pozitii, implicarea in studii de caz cu specific etc.
🔵 Regula 2. Identificarea pozitiilor cheie, esentiale pentru bunastarea pe termen lung a organizatiei. Acestea sunt dificil de ocupat si pot fi pozitii de top management sau middle management. Unificand procesul de dezvoltare a managerilor pentru ambele niveluri (top si middle), se poate observa evolutia candidatilor pe termen lung. Ocupantii acestor functii vor fi candidatii perfecti pentru functiile de la nivelul imediat superior, evaluarea lor realizandu-se de multe ori prin evidentierea punctelor forte si a punctelor slabe.
🔵 Regula 3. Transparenta planului de succesiune asigura implicarea mai intensa a angajatilor in activitatea organizatiei si cautarea oportunitatilor de dezvoltare profesionala potrivite cerintelor pentru avansarea profesionala.
Conținut rezervat membrilor
Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!
Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.