Tehnici de memorare pentru eficientizarea învățării

Cei mai multi oameni considera ca pentru a memora o informatie, acestia trebuie sa repete de mai multe ori continutul cu voce tare sau in gand. Dar aceasta metoda de invatare nu este intotdeauna eficienta, fiind doar una dinte multiplele tehnici de memorare existente. Mintea noastra este capabila sa „stocheze” informatiile prin asociere cu diverse imagini, sunete sau emotii.

Memorarea este un proces psihic care consta in intiparirea, recunoasterea si reproducerea senzatiilor, sentimentelor, miscarilor, cunostintelor acumulate in trecut. Memoria defineste dimensiunea temporala a organizarii noastre psihice, integrarea ei pe cele trei segmente ale orizontului temporal – trecut, prezent, viitor.

tehnici memorare, eficientizarea invatarii, tehnica de memorare, palatul memoriei, retinerea informatiei, harti conceptuale, utilizarea hartilor conceptuale, proces de memorare, procesul de memorare, capacitate de memorare, memorie

Memoria este formata dintr-un ansamblu de sisteme care permit retinerea, stocarea si reproducerea informatiilor. Se diferentiaza doua tipuri de memorie principale: memoria pe termen scurt si memoria pe termen lung. Inmagazinarea unei informatii nu este un proces mecanic si impersonal.

Creierul nu serveste doar la conservarea amintirilor, ci si la actualizarea lor, la filtrarea celor care ne sunt utile intr-un anumit moment si la inlaturare celor inutile. 

Prin diferite tehnici de imbunatatire a memoriei ne putem creste capacitatea de memorare si eficienta in retinerea informatiilor pe termen lung. Acesta este un aspect vital in afaceri, deoarece este important sa avem o memorie buna, atat de scurta durata (sa retinem numele, infatisarea unei persoane noi), cat si de lunga durata (sa ne amintim detaliile importante ale unei sedinte).

CAPACITATEA DE MEMORARE IN RETINEREA INFORMATIILOR

Exista o multitudine de metode si tehnici de imbunatatire a memoriei care promit sa imbunatateasca capacitatea de memorare. Inainte de a incerca oricare dintre aceste metode, este important sa stiti ce tip de memorie aveti. In acest fel, veti alege mai usor metoda cea mai eficienta pentru dumneavoastra.

Memoria poate fi de mai multe feluri: vizuala, auditiva si kinestezica. Fiecare din cele 3 categorii corespunde unui anumit tip de a invata, la care ar trebui sa ne adaptam. Caracteristicile celor 3 tipuri de memorie sunt destul de intuitive:

  • memoria vizuala – implica invatarea pe baza perceptiilor vizuale;
  • memoria auditiva – presupune capacitatea de a asimila informatii prezentate oral;
  • memoria kinestezica – consta in asmiliarea informatiilor prin practica.

Aceasta diferentiere este cunoscuta, insa prea putini sunt cei care stiu ce tip de memorie au si ce metode ar trebui sa utilizeze in functie de aceasta.

Analizati-va obiceiurile de invatare si identificati care este tipul de memorie predominant. Nu neglijati insa si celelalte tipuri si alegeti tehnica de imbunatatire a memoriei care vi se potriveste cel mai bine in situatia respectiva.

Diferite tehnici de memorare pot fi utilizate pentru a imbunatati memoria si performanta generala. Beneficiile tehnicilor de memorare includ:

  1. Imbunatatirea intelegerii textelor – Tehnicile de memorare ajuta la fragmentarea textelor in parti usor de gestionat, ceea ce ajuta la retinerea si intelegerea informatiilor.
  2. Cresterea productivitatii – Tehnicile de memorare pot ajuta la reducerea timpului petrecut in cautarea informatiilor, deoarece puteti sa retineti si sa va amintiti mai rapid si mai usor.
  3. Imbunatatirea concentrarii – Tehnicile de memorare mentin mintea concentrata pe sarcina de care va ocupati, evitand distragerile.
  4. Cresterea increderii – Tehnicile de memorare va pot ajuta sa va sporiti increderea, deoarece va veti simti mai pregatiti si stapani pe situatie.
  5. Imbunatatirea abilitatilor de rezolvare a problemelor – Tehnicile de memorare va pot va permit sa va amintiti si sa conectati informatiile mai rapid.

PROCESUL DE MEMORARE

Pe langa bagajul genetic cu care am fost inzestrati, retinerea informatiilor poate fi imbunatatita si pe parcursul vietii. Exista cateva asa-zise legi ale memoriei esentiale pentru a dezvolta capacitatea de memorare. Acestea au fost descrise si aprofundate de catre scriitorul Rocco Oppedisano in cartea A Guide To Memory Increase si sunt urmatoarele:

🔵 Intelegerea (legea intelegerii) este cel mai simplu, dar si cel mai important aspect. Scriitorul german Georg Lichtenberg spunea ca este dificil a ne aminti ceea ce am citit, deoarece nu incercam intelegerea informatiilor. Cu cat depuneti un efort mai mare de a vedea lucrurile mai in detaliu, de a va gandi la ceea ce ati citit, cu atat informatiile va vor ramane in memorie mai mult timp.

🔵 Interesul (legea interesului) pentru informatie este de asemenea una din legile esentiale ale memoriei. Anatole France spunea ca „pentru a putea intelege lucrurile citite, e nevoie ca ele sa fie digerate cu pofta”. Astfel spus, daca nu exista un interes real pentru ceea ce vedeti, cititi sau cunoasteti, cu siguranta datele nu vor ramane stocate in creier pentru mult timp.

Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%

200+ instrumente de management | 20+ chestionare de autoevaluare | 4.500 grafice de performanta pentru 35 sectoare / 180 sub-sectoare economice (12 ani) | 35+ indicatori macroeconomici regionali (7 tari, 10 ani) | Discount la achizitii studii de piata -15% | 1.200 KPI & KRI generali – denumire | 50 K profile companii cu date de contact
337 lei450 lei CUMPARA ACUM!
Foloseste codul: VIRTUAL25
25% DISCOUNT

🔵 Cunostintele anterioare au si ele un rol extrem de important in dezvoltarea memoriei. Pe langa faptul ca va ajuta sa faceti anumite conexiuni si astfel sa va amintiti toate aspectele acumulate cu ceva timp in urma, ele ajuta si la retinerea aspectelor noi, care au legatura cu cele vechi.

🔵 Pregatirea pentru memorare este o etapa fundamentala in procesul memorarii. Cititorul isi stabileste de la inceput datele pe care vrea sa le retina dupa ce a parcurs un text. Intentia este la fel de importanta si pentru perioada de memorare. Cand cineva isi propune sa tina minte un lucru pentru un timp indelungat, va reusi si cu siguranta o va face mai bine decat cineva care si-a propus sa stocheze informatia pentru o scurta perioada de timp.

🔵 Asocierea informatiilor este o lege nescrisa demna de retinut, sustin specialistii. Aceasta a fost formulata in secolul al IV-lea de catre Aristotel si are la baza conceptul conform caruia persoanele memoreaza mai repede informatiile daca le asociaza cu ceva familiar. Astfel, daca va aflati intr-un anumit spatiu cand ati citit un anumit pasaj, la revederea spatiului respectiv, probabilitatea sa va amintiti ceea ce ati citit este de 99%.

🔵 Legea secventelor asigura o mai buna capacitate de memorare. Spre exemplu, tuturor ne este mai usor sa spunem alfabetul in ordinea obisnuita. In primul rand pentru ca asa l-am memorat si s-a intiparit in mintea noastra. Insa daca veti vrea sa-l reproduceti invers, va fi un exercitiu destul de greu, deoarece conceptele se evoca unul pe celalalt in ordinea invatata.

🔵 Legea impresiei puternice. Prima impresie a ceea ce ati vazut sau citit produce un impact major asupra memoriei. Cu cat prima impresie este mai profunda, cu atat informatia va fi memorata si stocata mai usor.

🔵 Legea inhibitiei. Orice memorare ulterioara o diminueaza pe cea anterioara. Cea mai buna cale de a uita ce ati memorat recent este memorarea a ceva similar imediat dupa aceea. Iata de ce este indicat in procesul de invatare scolara ca orele de psihologie sa nu se desfasoare dupa cele de matematica si nici cele de literatura dupa cele de istorie.

TEHNICI DE MEMORARE

Exista numeroase tehnici de memorare, printre care:

Conținut rezervat membrilor

Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!

Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.

Register New Account
Shopping cart