CRITERIILE GALLUP IN GASIREA JOB-ULUI POTRIVIT – punctele forte si rolul potrivit

0
CRITERIILE GALLUP IN GASIREA JOB-ULUI POTRIVIT – punctele forte si rolul potrivit

Exista prejudecati in randul multor manageri cu privire la profilul necesar candidatilor pentru a ocupa postul, deciziile privind angajarea bazandu-se strict pe experienta candidatilor in acel domeniu, studiile absolvite sau pe impresiile primului interviu. Aceste criterii insa nu sunt suficiente pentru a prevedea succesul traseului profesional al unui candidat si nu pot indica daca acestuia i se potriveste un anumit rol din aria functionala in care a fost pregatit.

Atunci cand nu isi pot folosi trasaturile de caracter si abilitatile pregnante in activitatea profesionala, angajatii nu pot avea un randament superior. Cand ocupati un post nou, de manager sau angajat, ar trebui sa va puneti intrebari de genul: „Ma voi putea descurca in acest rol? Voi putea excela? Are elemente comune cu vocatia mea?”

In acelasi timp, si studiile absolvite pot fi o capcana in calea realizarilor profesionale. Astfel, cei care au pregatire in domeniul medical nu vor fi neaparat cei mai buni manageri de spital, cei cu diplome in farmacie nu vor performa neaparat in vanzarea produselor farmaceutice, expertii contabili nu vor reusi neaparat sa vanda servicii financiare.

Conținut rezervat membrilor

Vă rugam să vă logați pentru a accesa articolul!

CRITERIILE PENTRU INDENTIFICAREA JOB-ULUI POTRIVIT

Cercetarile organizatiei Gallup arata ca succesul in domeniul vanzarilor se bazeaza pe modelele de gandire, atitudine si comportament care definesc elementele pentru:

 • Motivatia la nivel individual;
 • Modul in care se stabileste relationarea;
 • Modul in care personalul de vanzari obtine angajamente din partea clientilor;
 • Structura necesara pentru indeplinirea atributiilor aferente rolului;
 • Abilitatea de a intelege si satisface nevoile clientilor.

In procesul de selectie a angajatilor, este recomandat sa se analizeze comportamentele specifice anumitor roluri, comportamente care se manifesta foarte discret si care se pot defini clar si concret. Principalele criterii enuntate de cercetatorii Gallup prin care oricine poate evalua daca rolul sau profesional corespunde punctelor sale forte (identificate cu testul StrengthsFinder/Testul Punctelor Forte) sunt schitate mai jos.

Motivatia

Este esential sa identificati si sa intelegeti care sunt propriile motivatii care va pot inspira in profesia dumneavoastra si cum puteti sa le declansati si mentineti. Uneori se poate intampla sa aveti un rol care vi se potriveste perfect, dar la un moment dat sa se intample ceva care sa schimbe datele problemei si sa dispara motivatia. Aceste situatii pot fi remediate in cele mai multe cazuri, daca sunt sesizate si constientizate. Motivatia isi poate avea originea intr-una dintre Temele Definitorii ale Testului StrengthsFinder. Fapt pentru care este recomandat sa analizati lista Temelor Definitorii: puteti gasi temele care va ajuta sa identificati sursa motivatiei specifica dumneavoastra? Odata identificata aceasta sursa, verificati daca se regaseste in situatia dumneavoastra din prezent.

Teme Definitorii: Empatie, Strategie, Competitie, Credintele proprii, Comunicare, Siguranta de sine, Realizarile

Stabilirea relatiilor interumane si obtinerea angajamentelor de la clienti

Procesul de stabilire a relatiilor de comunicare poate fi invatat cu timpul, insa oricate lectii de insusire a limbajului non-verbal sau despre cum sa zambim sau sa punem intrebari am parcurge, performanta va fi mai greu de atins daca lipseste abilitatea nativa de a dezvolta relatii interumane. In general, este necesar sa existe talentul natural care sa faca posibila dezvoltarea abilitatilor pe care le doriti.

Teme Definitorii: Empatie, Armonie, Includere, Relationare, Comunicare, Responsabilitate, Cucerire, Conducere

Structura postului

Talentele care corespund structurii postului pe care il ocupati va ajuta sa faceti ceea ce va propuneti? Preferati sa va concentrati pe o singura activitate sau va defineste mai bine multitasking-ul? Ati avut dintotdeauna obiceiul sa va stabiliti prioritati? Incepeti repede si fara sa ezitati o activitate noua? Simtiti nevoia sa finalizati o activitate inceputa?

Teme Definitorii: Adaptabilitate, Organizare, Disciplina, Focalizare

Solutionarea problemelor clientilor

Abilitatile din aceasta zona pot fi foarte utile in cazul solutionarii problemelor complexe ale clientilor. In functie de cerintele specifice din cadrul companiilor aferente personalului de vanzari, abilitatile pot sa difere. Astfel, in sfera de activitate a agentilor de vanzari pot intra serviciile de consultanta de nivel inalt, identificarea de solutii unice pentru nevoile clientilor sau activitati de rutina ce tin de gestionarea portofoliului de clienti.

Teme Definitorii: Strategie, Colectionare, Ideatie, Futurist

Pentru a sti daca job-ul dumneavoastra actual este cel care va reprezinta cel mai bine, incercati sa va raspundeti la urmatoarea intrebare: fac in fiecare zi ceva la care ma pricep cel mai bine? Rolul ideal este acela in care reusiti sa va exercitati in mod constant talentele dominante din cadrul Temelor Definitorii si nu impune utilizarea zonelor in care abilitatile dumneavoastra nu sunt atat de dezvoltate.

Un talent dominant devine un punct forte atunci cand este rafinat prin intermediul abilitatilor si al cunostintelor, ceea ce se poate realiza prin utilizarea lor frecventa.

Cheia performantei in activitatea pe care o desfasurati este sa va formati un stil de lucru in care sa valorificati cat mai mult punctele dumneavoastra forte. Talentele actioneaza asemenea unui filtru si veti ajunge sa recunoasteti intuitiv acele idei si tehnici care va sunt cele mai utile.

CONCLUZII

Punctele forte vor fi intotdeauna o resursa valoaroasa, iar ceea ce conteaza este modul in care utilizati aceste talente. Atunci cand rolul pe care il aveti este cel potrivit, veti gasi mereu modalitati prin care sa valorificari abilitatile ce va definesc. De exemplu, cel mai bun stil de vanzare este cu siguranta acela bazat pe combinatia unica de talente pe care o aveti.

Atunci cand sunteti pus in situatia valorificarii unei abilitati mai putin pregnante, aceasta va influenta negativ randamentul si va veti confrunta cu o deficienta pe care va trebui sa o solutionati si sa o compensati.  Mitul conform caruia va puteti dezvolta aptitudinile concentrandu-va pe punctele slabe este daunator pentru performanta profesionala, iar practica a dovedit ca nu ofera rezultatele asteptate. De aceea, companiile care reusesc sa se diferentieze prin performanta sunt cele care inteleg ca este necesar sa-si schimbe strategia legata de dezvoltarea resurselor umane prin elaborarea de programe de pregatire care sa dezvolte punctele forte ale angajatilor si nu neaparat sa le corecteze pe cele slabe.

BIBLIOGRAFIE

 1. Tom Rath, StrengthsFinder 2.0, Gallup Press, 2013
 2. Linda K. Bowlin, An Exploratory Study of Clifton StrengthsFinder Themes of Talent and Law Enforcement Officer Performance, 2013
 3. Nicholas Wyman, How to Find Wealth and Success by Developing the Skills Companies Actually Need, Crown Publishing Group, 2015
 4. Lynn Coleman, Developing Workplace Skills: How to Get Your First Job and Keep It, Juta and Company Ltd, 2000
 5. Edward E. Gordon, Future Jobs: Solving the Employment and Skills Crisis: Solving the Employment and Skills Crisis, ABC-CLIO, 2013
 6. Stella Cottrell, Skills for Success: Personal Development and Employability, Palgrave Macmillan, 2015
 7. Chuck MARTIN Ph.D., Richard GUARE Ph.D., Peg DAWSON Ed.D., Work Your Strengths: A Scientific Process to Identify Your Skills and Match Them to the Best Career for You, AMACOM, 2010
 8. Jacqueline Corcoran, Building Strengths and Skills: A Collaborative Approach to Working with Clients, Oxford University Press, USA, 2005

  Conținut rezervat membrilor

  Vă rugam să vă logați pentru a accesa articolul!

Register New Account
Reset Password
Shopping cart