STRATEGIA DE DEZVOLTARE A CARIEREI – etape in evolutia profesionala

0
dezvoltarea carierei; cariera idealai; evolutia profesionala

Pentru succes si continuitate in dezvoltarea carierei, este esential sa nu omiteti niciuna din etapele de evolutie profesionala. Singurul care detine controlul in obtinerea carierei ideale sunteti chiar dumneavoastra! Trebuie doar sa planificati, apoi sa implementati si veti putea obtine postul, promovarea sau proiectul dorit.

„Persoanele care se descurca in viata sunt acelea care cauta circumstantele dorite, iar daca nu le gasesc, le creeaza.” (George Bernard Shaw)

ETAPELE ESENTIALE IN DEZVOLTAREA CARIEREI – SUCCESUL IN EVOLUTIA PROFESIONALA 

In valorificarea oportunitatilor ce pot conduce la obtinerea carierei dorite, elementul central este de a crea strategia dezvoltarii carierei, care sa va ajute sa va atingeti potentialul maxim, fapt ce presupune parcurgerea urmatorilor pasi:

 1. Revizuirea punctelor forte, a punctelor slabe, a valorilor si a factorilor ce va motiveaza – acest prim pas asigura o fundatie solida in dezvoltarea carierei. Asadar, se recomanda analiza punctelor forte si a punctelor slabe: La ce excelati in pozitia curenta? Ce abilitati v-au asigurat succesul in functiile anterioare si v-au ajutat in evolutia profesionala? Care sunt cele mai slabe abilitati ale dumneavoastra? Care sunt sarcinile care vi se par cele mai dificile? Cu alte cuvinte, in aceasta etapa puteti aplica o analiza SWOT personala. In continuare, identificati ce anume va motiveaza: Ce sarcini, proiecte sau roluri va aduc satisfactie in acest moment? In ce tip de roluri gasiti motivatia de a lucra in viitor? Ce gasiti interesant la pozitia dumneavoastra curenta, la colegii si organizatia dumneavoastra? Ce alte responsabilitati v-ar placea sa aveti? In cele din urma, identificati-va valorile, concentrandu-va pe primele cinci cele mai importante. Acest aspect are importanta prin utilitatea sa in procesul decizional.
 2. Cunoasterea avantajului comparativ – odata identificate punctele forte si elementele motivationale, este necesara descoperirea avantajului comparativ. Acesta se refera la elemente unice pe care le puteti intreprinde foarte bine, comparativ cu ceilalti. Puteti face referire la un set de abilitati sau la o calitate unica de care dispuneti si care genereaza valoare adaugata afacerii. Avantajul comparativ nu este neaparat ceva ce faceti perfect, ci un element pe care il gestionati mai bine decat ceilalti, acoperind astfel o activitate de nisa in organizatie. Cunoasterea avantajului comparativ este esentiala pentru a va asigura succesul si continuitatea in etapele de evolutie profesionala.
 3. Identificarea optiunilor si valorificarea la maxim a oportunitatilor – se poate realiza prin aplicarea unei analize PEST la nivel personal. Aceasta ajuta la identificarea trendurilor politice, economice, socio-culturale si tehnologice care va pot afecta avansarea in cariera. Mentineti-va la curent cu ceea ce organizatia va poate oferi si investiti in instruirea personala si in cursuri de dezvoltare. Aplicand aceasta analiza in strategia dezvoltarii carierei, veti putea identifica cele mai probabile oportunitati de dezvoltare a carierei, cat si elementele de risc si ariile ce necesita a fi evitate.
 4. Dezvoltarea experientei – aceasta etapa presupune realizarea cercetarilor necesare efectuarii urmatorului pas. Se recomanda identificarea acelor cunostinte, abilitati si certificari necesare obtinerii si realizarii rolului dorit.
 5. Relationarea – este un element esential in a elabora strategia dezvoltarii carierei. Pana la urma, persoanele va pot ajuta doar daca stiu despre situatia dumneavoastra, de aceea este important sa cunoasteti acele persoane care va pot ajuta sa va atingeti scopul. Relationarea se poate realiza atat cu colegi din alte departamente, cat si cu furnizori sau persoane din alte organizatii sau domenii. De asemenea, se pot utiliza instrumente de social-media (Twitter si LinkedIn) in procesul de creare a relatiilor.
 6. Analiza optiunilor curente – aceasta etapa implica analiza optiunilor tactice, disponibile pe termen scurt:
  • Exista in prezent un proiect in derulare in cadrul organizatiei care va poate ajuta sa va evidentiati avantajul comparativ, pentru a va putea face remarcat(a)?
  • Exista un post vacant in cadrul departamentului/organizatiei? Va puteti oferi voluntar sa il ocupati?
  • Exista o sarcina dificila pe care o puteti realiza pentru a va folosi abilitatile intr-o noua forma?
  • Exista o modalitate prin care va puteti dezvolta postul astfel incat sa obtineti experienta dorita?

In aceasta etapa, este recomandat sa construiti o lista a optiunilor care va vor ajuta sa va coordonati cariera in directia dorita, urmand etapele cresterii profesionale.

 1. Construirea imaginii de ansamblu – in aceasta etapa este important sa aveti capacitatea de a raspunde urmatoarelor intrebari:
  • Care sunt cele mai importante puncte forte ale mele? Cum s-au manifestat in etapele cresterii din evolutia profesionala proprie?
  • Care sunt cele mai mari slabiciuni?
  • Ce anume ma motiveaza cu adevarat?
  • Care sunt principalele cinci valori ale mele?
  • Care este avantajul comparativ ce ma caracterizeaza? Ce ma face unic(a) in cadrul organizatiei?
  • De ce alte abilitati, calificari si cunostinte am nevoie pentru a avansa?
  • Dintre cunostintele mele, cine se afla intr-o pozitie care m-ar putea ajuta sa avansez?
  • Ce optiuni am la dispozitie acum, care ma pot ajuta sa ma fac remarcat(a)?
 2. Mergeti inainte – odata identificate elementele importante in dezvoltarea carierei, urmatorul pas presupune stabilirea obiectivelor personale, atat pe termen lung, cat si pe termen scurt, a caror indeplinire va va conduce catre functia dorita.

BIBLIOGRAFIE

 1. www.mappingyourfuture.org
 2. www.careerealism.com
 3. www.mindtools.com

Register New Account
Reset Password
Shopping cart