KPI – KRI: INDUSTRIA TEXTILA

5.

Industria Textila

KPI – Indicatori de performanță & KRI – Indicatori de rezultat
  • Care sunt indicatorii de performanță (KPI) È™i de rezultat (KRI) în Industria Textila È™i cum se calculează aceÈ™tia?
  • Care sunt cei mai importanÈ›i KPI pentru firmele din Industria Textila?
  • De ce au nevoie de KPI organizaÈ›iile din Industria Textila?

Am consolidat în această pagină răspunsurile la toate aceste întrebări, axându-ne pe indicatorii de performanță și de rezultat (cu definiții și formule) aplicabili companiilor din Industria Textila.

Performanța organizației reprezintă rațiunea de a fi a multor manageri și antreprenori. Deși țelul este înalt, el rămâne de cele mai multe ori la nivel declarativ. De ce? Întrucât elementul cheie în această direcție – stabilirea unor indicatori de performanță adecvați domeniului de activitate al firmei și specificului fiecărui departament – este uneori subestimat și de cele mai multe ori insuficient implementat. O astfel de reticență managerială este riscantă, deoarece un set de indicatori de performanță bine pus la punct poate fi piatra de temelie a dezvoltării unei organizații, iar lipsa KPI-ilor va pune în dificultate compania în situații de incertitudine/ instabilitate economică sau criză.

  • Indicatorii de Performanță (Key Performance Indicators) reflectă elemente operaÈ›ionale privitoare la modul în care se desfășoară activitatea unei companii, cât de bine realizează aceasta ceea ce este necesar pentru atingerea rezultatelor dorite. Prin urmare ei trebuie să analizeze zonele care conduc în mod direct afacerea spre obiectivele stabilite È™i nu se referă la a măsura obiective finale, ci la performanÈ›a acÈ›iunilor precise care conduc la atingerea acestora.
  • Indicatorii de Rezultat (Key Results Indicators) oferă o imagine de ansamblu asupra rezultatelor acÈ›iunilor, asupra progreselor realizate în atingerea obiectivelor companiei, indicând doar efectele măsurilor aplicate, nu È™i cauzele acestora.

Este importantă urmărirea obiectivelor finale, prin stabilirea Indicatorilor de Rezultat, însă nu se va putea ști ce anume a determinat/ împiedicat atingerea obiectivelor dacă nu sunt monitorizate activitățile necesare îndeplinirii lor; iar pentru aceasta este nevoie de stabilirea Indicatorilor de Performanță. Prin corelarea KRI cu KPI se poate obține o imagine a relaționărilor între diferite activități realizate zilnic și efectele lor.

Descoperă puterea deciziilor informate

SISTEM KPI & KRI

Aici ai indicatorii necesari pentru a seta obiective de performanță, evalua succesul și a îmbunătăți rezultatele afacerii tale. Unde cifrele vorbesc, vorbele pălesc.

Necesitatea utilizării de KPI în Industria Textila

Companiile din sectorul Textile au nevoie de un set de KPI pentru a măsura și monitoriza performanța diferitelor funcțiuni (operațional, vânzări, marketing, relații clienți etc.) și a business-ului în ansamblu în vederea unei mai bune poziționări strategice. Un set de indicatori cheie de performanță permit crearea și menținerea unui avantaj competitiv și a altor beneficii precum:

  • optimizarea alocării resurselor: prin monitorizarea unui set de indicatori de performanÈ›a companiile pot identifica cum È™i unde (în cadrul căror funcÈ›iuni) sunt cel mai bine utilizate resursele È™i pot face ajustări în consecință
  • creÈ™terea satisfacÈ›iei clienÈ›ilor: indicatorii de performanță sunt utili în colectarea feedback-ului de la clienÈ›i È™i identificarea situaÈ›iilor în care compania È™i-ar putea îmbunătăți nivelul de asistență, È™i serviciile oferite clienÈ›ilor
  • monitorizarea progresului: indicatorii de performanță definiÈ›i corect ajută la urmărirea progresului proiecte È™i iniÈ›iativelor strategice din cadrul companiei
  • gestionarea riscurilor: prin evaluarea indicatorilor de performanță companiile pot identifica mai uÈ™or potenÈ›iale riscuri È™i pot lua măsuri pentru a le atenua
  • controlul calității: monitorizarea indicatorilor cheie de performanță facilitează identificarea de către management zonelor care necesită îmbunătățiri È™i adoptarea măsurilor care asigură respectarea standardelor de calitate

În esență, indicatorii de performanță facilitează identificarea ariilor funcționale unde sunt necesare ajustări sub aspectul creșterii eficienței, stabilirea obiectivelor strategice, planificarea și urmărirea direcțiilor de acțiune care să asigure atingerea acestora, eficientizarea procesului decizional și menținerea companiei într-o permanentă conștientizare în raport cu nevoile și dorințele clienților săi.

Performanță măsurabilă
pentru decizii corecteDescoperă puterea unui sistem personalizat de KPI! Cheia pentru a înțelege și îmbunătăți performanța companiei tale. Transformă datele în decizii și obține rezultate care contează!.
Indicatori aliniați cu strategia și obiectivele cheie ale companiei
Evitarea risipei, cu indicatori adaptați proceselor interne
Decizii bazate pe date, nu pe presupuneri, pentru rezultate reale
Echipă motivată și informată, prin obiective clare și măsurabile

Solutie personalizata

Top 10 criterii de performanță pentru Industria Textila

  1. Volumul vânzărilor – este un criteriu de performanță pentru orice companie, iar companiile din sectorul Textile nu fac excepție. Urmărirea vânzărilor în funcție SKU, categorie de produse și canal poate ajuta companiile să identifice tendințele pieței și să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la dezvoltarea și promovarea produselor.
  2. RotaÈ›ia stocurilor – este o măsură a vitezei cu care o companie își vinde stocurile. Pentru companiile din sectorul Textile, urmărirea rotaÈ›iei stocurilor ajută la identificarea produselor care nu se vând bine, ce poate bloca capitalul È™i reduce profitabilitatea.
  3. Raport cantitate comandată : cantitate livrată – măsoară capacitatea fabricii de a onora comenzile; este e preferat ca un producător de textile să aibă capacitatea de livra suplimentar față de cantitatea comandată.
  4. Marja brută – este diferenÈ›a dintre veniturile generate de companie È™i costurile operaÈ›ionale ale acesteia. Urmărirea marjei brute în funcÈ›ie de produs È™i de categorie poate ajuta companiile din sectorul Textile să identifice care sunt cele mai profitabile produse È™i să ia decizii strategice privind preÈ›urile È™i planificarea producÈ›iei.
  5. SatisfacÈ›ia clienÈ›ilor – este un KPI important pentru orice companie È™i deosebit de important pentru companiile de îmbrăcăminte care se bazează pe recurenÈ›a achiziÈ›iilor. Urmărirea satisfacÈ›iei clienÈ›ilor prin intermediul sondajelor, chestionarelor de feedback È™i recenziilor poate ajuta companiile de îmbrăcăminte să identifice ce schimbări sunt necesare pentru a îmbunătăți experienÈ›a clienÈ›ilor.
  6. Rata de retur – este procentul de produse returnate de către clienÈ›i. Pentru companiile din sectorul Textile, urmărirea ratelor de retur poate ajuta la identificarea problemelor de calitate sau a celor privind adecvarea mărimilor, de asemenea, poate oferi informaÈ›ii despre produsele care nu îndeplinesc aÈ™teptările clienÈ›ilor.
  7. Timpul de introducere pe piață – reprezintă timpul necesar pentru dezvoltarea È™i lansarea unui nou produs. Pentru companiile din sectorul Textile, urmărirea timpului de lansare pe piață certifică capacitatea acestora de a răspundă rapid la tendinÈ›ele în schimbare È™i să își păstreze avantajul competitiv.
  8. Ciclul de viață al produselor – majoritatea articolelor de îmbrăcăminte urmează un ciclu de viață în patru etape: introducere, creștere, maturitate și declin; înțelegerea ciclului de viață al produsului și urmărirea stocurilor îi ajută pe producători și comercianți să ia decizii pentru a crește vânzările.
  9. Sustenabilitatea – activitățile economice sustenabile sunt un criteriu din ce în ce mai important pentru consumatori, iar multe branduri din sectorul Textile urmăresc indicatorii de sustenabilitate precum emisiile de carbon, utilizarea apei și reducerea deșeurilor. Urmărirea acestor parametri poate ajuta companiile să identifice oportunitățile de reducere a impactului asupra mediului și de a răspunde cererii tot mai mari de produse durabile.
  10. EficienÈ›a operaÈ›ională – indică eficienÈ›a funcÈ›ionării echipamentelor de cusut; acest indicator este important pentru planificarea capacității fabricii È™i a costurilor de producÈ›ie.

Există mai multe criterii și indicatori cheie de performanță importanți pentru companiile de sectorul Textile. Cu toate acestea, indicatorii specifici domeniului de activitate sunt cei mai importanți și pot varia în funcție de mărimea companiei, de obiectivele și strategia acesteia.

KPI & KRI: INDUSTRIA TEXTILA

Performanță măsurabilă
pentru decizii corecteDescoperă puterea unui sistem personalizat de KPI! Cheia pentru a înțelege și îmbunătăți performanța companiei tale. Transformă datele în decizii și obține rezultate care contează!.
Indicatori aliniați cu strategia și obiectivele cheie ale companiei
Evitarea risipei, cu indicatori adaptați proceselor interne
Decizii bazate pe date, nu pe presupuneri, pentru rezultate reale
Echipă motivată și informată, prin obiective clare și măsurabile

Solutie personalizata

VirtualBoard
Logo
Register New Account
Shopping cart