Testati-va nivelul de creativitate

 

Ideea de creativitate este asociata de cele mai multe ori cu talentul artistic si domeniile in care se manifesta acesta. Insa creativitatea trebuie sa existe si in domeniul afacerilor, indiferent de tipul acestora, contribuind la gasirea de solutii originale si inovative pentru problemele specifice si la identificarea oportunitatilor pentru imbunatatirea activitatii companiei. Creativitatea in afaceri se refera la capacitatea de a gasi solutii noi si inovative la diferite probleme, privind lucrurile dintr-o noua perspectiva. Acest chestionar va ajuta sa va evaluati nivelul de creativitate actual si recomanda instrumente si tehnici de imbunatatire a acestuia in raport cu rezultatele evaluarii.

 
Loading

Dezvoltarea economiei globale de astazi este indisolubil legata de cresterea cererii de forta de munca. Diferiti factori joaca un rol semnificativ: criza economica globala actuala si emergenta, cresterea somajului, reducerea clasei de mijloc ca urmare a transferului productiei principale de bunuri in Asia de Sud-Est etc. Concomitent, nevoia de inovare este in continua crestere in societatea de astazi.

Tinand cont de situatia socio-economica trebuie remarcat faptul ca instabilitatea pietei, dinamismul socio-cultural, cerintele crescute ale consumatorilor si angajaților, hiperconcurenta, conduc la o crestere a crizelor si situatiilor incerte. In prezent era dezvoltarii socio-culturale globale se indreapta spre o noua era a creativitatii.

Creativitatea devine din ce in ce mai relevanta nu numai pentru cei care au profesii creative, ci si pentru manageri. Este o replica la natura multifatetata a vietii moderne, care necesita capacitatea de a raspunde in mod flexibil si creativ la schimbari. Acesta este motivul pentru care angajatorii sunt atat de interesati de persoanele care pot gandi „out-of-the-box”, care pot gasi idei si abordari noi in materie de management.

Pentru a evita un numar tot mai mare de angajati nemotivati multe companii incorporeaza concepte precum „intraprenoriatul”. Acesta este un model de incurajare a creativitatii si a inovatiei in randul angajatilor si echipelor din cadrul companiei, pentru a putea gasi noi solutii la problemele lor de zi cu zi, dar si noi oportunitati care sa ajute afacerea sa creasca si sa se extinda.

Creativitatea unei persoane consta in disponibilitatea acesteia de a se schimba, de a depasi stereotipurile si de a gasi solutii originale la probleme complexe intr-o situatie incerta. Creativitatea este o resursa interioara a unei persoane, prin care isi poate arata identitatea intr-o societate. Creativitatea se manifesta prin capacitatea de a gasi oportunitati in orice. Persoanele creativitate sunt mereu in cautarea de inovatii atat in activitatea profesionala, cat si in cea personala.

In mediul de afaceri actual nu produsul fizic, material, este cel care aduce profit, ci ideile originale. Consumatorul apreciaza componenta sociala a produsului, de aceea companiile trebuie sa acorde o atentie deosebita elementelor creative care le pot diferentia in industrie. Pentru a descoperi potentialul creativ al angajatilor majoritatea companiilor apeleaza la un test de creativitate prin care pot descoperi daca acestia pot genera idei inovatoare in viitor.

Cunostintele, experienta si creativitatea personalului devin principalul factor de eficienta organizationala, fara de care compania nu se poate dezvolta, indiferent de sumele de bani investite in echipamente de productie si in sistemele tehnologice.

Creativitatea nu este o calitate innascuta a indivizilor, ci se poate dezvolta sau schimba pe parcursul vietii. Un test de creativitate va poate evidentia modul in care abilitatile dumneavoastra s-au dezvoltat de-a lungul vietii. Creativitatea cuprinde un set de calitati cognitive si personale care contribuie la dezvoltarea abilitatilor care va permit sa generati idei inovatoare. Una dintre componentele creativitatii este capacitatea unei persoane de a gandi in mod divergent. Creativitatea este influentata de o serie de factori:
1) fluenta (usurinta) – este determinata de numarul total de raspunsuri obtinute in cautarea unei solutii;
2) flexibilitatea – consta in capacitatea de a trece rapid de la o idee la alta;
3) originalitatea – reprezinta singularitatea abordarii unei probleme;
4) acuratetea – consta in consecventa si logica produsului creativ.

Gandirea anticipativa si asociativa sunt, de asemenea, componente importante ale creativitatii. Acestea constau in capacitatea individului de a se pregati pentru o situatie viitoare. Aceasta este o proprietate creativa integrala, asociata cu imaginatia, intuitia si stabilirea obiectivelor.
Numai persoanele cu o gandire creativa sunt capabile sa genereze noi idei sau tehnologii si se fie primele care reactioneaza la schimbarile (de orice natura) din mediul in care activeaza. Pentru a activa aceste abilitati este necesara o schimbare a modului de formare (chiar si de invatamant) care sa puna accentul pe stimularea imaginatiei.

De asemenea, exista abordari ale dezvoltarii creativitatii: generala (dezvoltarea creativitatii fara a tine cont de specificul activitatii profesionale), speciala (dezvoltarea creativitatii tinand cont de activitatea profesionala), sistemica (dezvoltarea creativitatii pe baza crearii unui mediu propice), bazata pe competente (dezvoltarea creativitatii ca si competenta socio-profesionala) si bazata pe activitati (dezvoltarea creativitatii prin implicarea in activitati creative).

Register New Account
Shopping cart