PROCEDURA CHARETTE – GENERAREA EFICIENTA DE IDEI INTR-UN GRUP

4
metoda, metode, brainstorming, idei, ideilor, proces, procedeu, procedurile, procedurii, grup grupuri, persoane, organizare, organizarea, gandire, solutie, solutiile, probleme, problemei, problemelor, procedura charette, metoda charette, generarea de idei, idei, grup, echipa, tehnica brainstorming, metoda brainstorming, brainstroming eficient

Cele mai multe metode si tehnici de brainstorming se aplica pe grupuri restranse (care discuta o singura problema), in care toti participantii se concentreaza intr-o singura directie. Ce se intampla daca numarul persoanelor implicate creste si ideile devin mai complexe?

 • In acest caz apare necesitatea unui moderator care sa faciliteze interactiunea intre participanti si ca conduca discutiile, ceea ce  in multe cazuri duce la esecul sesiunilor de gandire creativa si astfel la irosirea timpului si efortului care au fost alocate.
procedura charette, metoda charette, generarea de idei, idei, grup, echipa, tehnica brainstorming, metoda brainstorming, brainstroming eficient, generare idei, idei afaceri

DESCRIEREA PROCEDURII

Procedura Charette este una dintre cele mai vechi metode utilizate in organizarea procesului de gandire atunci cand se afla in discutie mai mult de o singura idee si este implicat un grup mai larg de persoane.

 • Termenul „charette” provin din franceza – „cart” sau „chariot”, iar metoda a fost utilizata in sensul proiectarii si planificarii pentru prima data in secolul XIX la École des Beaux-Arts din Paris, de catre studentii la arhitectura, pentru a lucra corect cu termenele limita: „car cu roti” simboliza un „vehicul” pentru antrenarea si mobilizarea lor in a colecta modelele la scara si alte lucrari in vederea examinarilor. Ulterior, termenul a evoluat in tehnica utilizata in prezent.

In cadrul procedurii Charette, un grup larg de participanti este structurat in grupuri mai mici de aproximativ 5 persoane, numarul grupurilor fiind corelat cu numarul ideilor discutate. Fiecarui grup ii este alocat un subiect de gandire, pentru care sa colecteze ideile si feedback-ul. Ideile generate sunt transferate altui grup pentru ca acesta sa contruiasca in continuare noi analize si directii de gandire.

Subiectul continua sa se transfere la fiecare din grupuri, iar ideile finale sunt colectate, analizate, organizate si prioritizate pentru a ajunge la solutia finala a discutiilor pe marginea subiectului stabilit. Daca sunt mai multe subiecte de discutat, notitele aferente fiecaruia circula simultan intre grupuri.

UTILITATEA SI CAZURILE DE APLICARE

In faza de initiere a unui proiect sau in intalnirile pentru rezolvarea unor probleme cu un mare numar de participanti, se poate ajunge la pierderea controlului, la dezbateri ineficiente si la crearea de conflicte care impiedica atingerea unor solutii eficiente. In aceste cazuri, pierderea directiei poate avea drept cauza numarul mare de subiecte dezbatute in acelasi timp.

Procedura Charette ar trebui aplicata in urmatoarele cazuri:

 • Exista mai mult de un subiect discutat in timpul sesiunii;
 • Exista un numar mare de participanti la dezbatere (15-25);
 • Timpul de a discuta fiecare subiect este limitat;
 • Este necesara construirea argumentatiilor pe baza ideilor create de altii;
 • Trebuie sa existe garantia ca toti participantii vor contribui la discutii.
10

Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%

200+ instrumente de management | 20+ chestionare de autoevaluare | 4.500 grafice de performanta pentru 35 sectoare / 180 sub-sectoare economice (12 ani) | 35+ indicatori macroeconomici regionali (7 tari, 10 ani) | Discount la achizitii studii de piata -15% | 1.200 KPI & KRI generali – denumire | 50 K profile companii cu date de contact
337 lei450 lei CUMPARA ACUM!
Foloseste codul: VIRTUAL25
25% DISCOUNT

Procedura Charette permite unui numar mare de participanti sa se implice in generarea ideilor, fara sa fie afectate eficienta si calitatea sesiunii de brainstorming. Printre beneficiile majore ale procedurii amintim:

 • Utilizarea eficienta a timpului – pot fi parcurse mai multe aspecte in acelasi timp;
 • Cresterea oportunitatilor beneficiarilor de a contribui la sesiune si de a genera noi idei;
 • Ridicarea calitatii optiunilor luate in discutie de participanti, prin rafinarea ideilor la fiecare runda de discutii;
 • Adaugarea de noi persoane care pot avansa cu discutiile in fiecare runda;
 • Selectarea liderilor din cadrul grupului dintre participanti, pe baza abilitatilor.

MOD DE ABORDARE IN UTILIZAREA PROCEDURII

Pentru asigurarea succesului aplicarii metodei Charette, trebuie luata in considerare pregatirea temeinica pentru gestionarea ideilor din fiecare grup creat. Pregatirea participantilor trebuie sa includa urmatorii pasi:

Impartirea participantilor in grupuri mici, in jur de 5 persoane/grup in fiecare sesiune
Gruparea abilitatilor si experientelor diferite in cadrul aceluiasi grup pot genera idei mai creative decat daca s-ar grupa persoane cu aceleasi abilitati;
Pastrarea aceluiasi numar de participanti in toate grupurile.
Solicitarea catre fiecare grup de a alege o persoana care sa fie responsabila cu inregistrarea si documentarea ideilor;
Solicitarea catre fiecare grup de a alege un subiect. Daca numarul grupurilor este mai mare decat cel al subiectelor, se poate opta pentru varianta ca 2 grupuri sa discute separat acelasi subiect si apoi sa-si combine ideile;
Atribuirea unui interval de timp in care grupurile sa genereze idei, aproximativ 10 minute pentru fiecare grup.

Dupa pregatirea grupurilor pentru discutii, se da startul brainstormingului si circulatiei ideilor pe subiectele fixate, tinand cont de urmatorii pasi.

Conținut rezervat membrilor

Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!

Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.

Register New Account
Shopping cart