Testati-va nivelul de inteligenta emotionala (IE)

Principalele beneficii ale inteligentei emotionale sunt: cresterea performantei, imbunatatirea motivatiei, dezvoltarea capacitatii de inovare, cresterea increderii in cadrul echipei/ companiei, imbunatatirea relationarii, cresterea eficientei leadeship-ului si managementului si dezvoltarea performantelor echipei. Pentru autoevaluarea nivelului de inteligenta emotionala (IE) si descoperirea mijloacelor care au potential sa faciliteaze atingerea unui nivel superior de dezvoltare al acestei abilitati va invitam sa parcurgeti chestionarul de mai jos.

Loading

Cu totii am intalnit persoane care detin controlul deplin al propriilor emotii, sunt calme in situatii de criza si iau decizii sensibile in situatii stresante. Cunoastem de asemenea si persoane ce pot citi emotiile altora. Acestea inteleg ce trebuie sa spuna pentru ca ceilalti sa se simta mai bine si stiu cum sa ii inspire pe ceilalti. Astfel de persoane au un nivel ridicat al inteligentei emotionale, construiesc relatii puternice si gestioneaza situatii dificile cu calm si eficienta, fiind rezistente in momente dificile. Toate acestea se datoreaza unei aptitudini extrem de valoroase – inteligenta emotionala (IE).

Inteligenta emotionala (IE) presupune intelegerea mai buna a propriilor emotiilor si gestionarea lor eficienta. Totodata un nivel ridicat al inteligentei emotionale implica o intelegere complexa a celor cu care interactionam in plan personal si profesional, dezvoltarea unei bune relationari cu acestia (colegi, sefi, subalterni, clienti, parteneri) si cresterea productivitatii. Cercetarile literaturii de profil arata ca abilitatile emotionale sunt mai importante decat cele tehnice sau intelectuale. Dezvoltarea inteligentei emotionale inseamna intelegerea, gestionarea si controlul emotiilor in scopul crearii unor relatii armonioase cu cei din jur.

Problema relatiei dintre sfera cognitiva si cea afectiva a psihicului este una dintre cele mai complexe si mai importante din domeniul psihologiei. Inteligenta emotionala este capacitatea unei persoane de a recunoaste emotiile, de a intelege intentiile, motivatiile si dorintele proprii si pe ale celorlalti, precum si capacitatea de a gestiona atat emotiile proprii, dar si pe cele ale celorlalti pentru a rezolva probleme practice.

Conceptul de inteligenta emotionala (IE) a aparut ca raspuns la esecul frecvent al testelor traditionale de inteligenta de a prezice succesul unei persoane in cariera si in viata personala. Explicatia a fost ca persoanele de succes erau capabile sa interactioneze eficient cu ceilalți pe baza conexiunilor emotionale si sa isi gestioneze eficient propriile emotii, in timp ce conceptul conventional de inteligenta emotionala nu includea aceste aspecte, iar testele de inteligenta nu evaluau aceste abilitati.

In societatea actuala regulile de pe piata muncii s-au schimbat dramatic. Securitatea locului de munca a incetat sa mai existe. In prezent cunostintele academice sau abilitatile tehnice reprezinta doar o cerinta initiala pentru angajare, iar abilitati precum de flexibilitatea, initiativa, optimismul, adaptabilitatea la schimbare si empatia ne genereaza un avantaj. Foarte putini angajatori mentioneaza „inteligenta emotionala” ca aptitudine cheie pentru un loc de munca, dar in cele din urma aceasta devine factorul decisiv.

Intr-un mediu extrem de competitiv, inteligenta emotionala (IE) este cea care ajuta companiile sa avanseze. Pentru a intelege rolul pe care inteligenta emotionala il joaca in performanta unei companii, Daniel Goleman (psiholog si jurnalist american, cu specializare in stiinte comportamentale si stiintele creierului) a realizat un studiu pe 120 de companii. Angajatii acestor companii au fost rugati sa descrie competentele si abilitatile care i-au ajutat să atinga excelenta la locul de munca: 67% dintre acestea au fost competente emotionale. Mai exact, angajatorii doreau ca angajatii lor sa aiba:

  • abilitatea de a asculta si de a comunica eficient
  • capacitatea de a se adapta la schimbare si de a face fata la esecuri
  • incredere, motivatie, ambitie pentru a avansa in cariera
  • abilitatea de a lucra in echipa si de a gestiona conflictele
  • dorinta de a contribui sau de a deveni un lider

Astfel, putem concluziona ca inteligenta emotionala (IE) este foarte apreciata in procesul de angajare si este un factor de baza in asigurarea performantelor unei persoane. Inteligenta emotionala afecteaza relatiile nu doar la locul de munca, ci si in viata privata a unei persoane, faciliteaza capacitatea de concentrare, dezvolta rezistenta la stres si creste increderea in propria persoana.

VirtualBoard
Logo
Register New Account
Shopping cart