TESTATI-VA ABILITATILE DE GESTIONARE A TIMPULUI

3
gestionarea timpului; evitarea stresului; cresterea productivitatii

Cat de des va aflati in criza de timp? Saptamanal, zilnic, lunar? Multe persoane nu au niciodata suficient timp intr-o zi sa realizeze tot ce au de facut. Atunci cand stiti cum sa va gestionati timpul va mariti controlul asupra a ceea ce realizati. Pentru autoevaluarea abilitatilor de gestionare a timpului si zonelor pe care ar trebui sa le imbunatatiti  pentru a deveni capabil sa va gestionati timpul cat mai eficient va invitam sa parcurgeti chestionarul de mai jos.

Loading

Managementul timpului nu se refera in mod strict la timp, ca notiune abstracta, ci la ceea ce puteti realiza utilizand mai bine timpul pe care il aveti la dispozitie, in orice rol pe care il aveti in cadrul unei organizatii. Atunci cand invatati sa folositi mai eficient timpul puteti sa petreceti mai mult timp cu cei apropiati, puteti aplica metode de evitare a stresului excesiv si de crestere a productivitatii si veti avea mai mult succes in realizarea obiectivelor pe care vi le-ati propus.

Timpul este o resursa de neinlocuit si neregenerabila. Nu poate fi acumulata, iar pierderea ei nu poate fi recuperata. Managementul timpului este important in egala masura pentru sanatatea si eficienta personala. Modul in care va gestionati timpul influenteaza modul in care va simtiti pe plan intern. Sentimentul ca nu aveti controlul asupra timpului este unul dintre principalii factori declansatori ai stresului, anxietatii si depresiei. Cu cat va organizati si gestionati mai bine evenimentele cheie din viata dumneavoastra, cu atat va veti simti mai bine in fiecare zi, cu atat veti avea mai multa energie, veti dormi mai bine si veti gestiona cu usurinta situatiile stresante.

Fiecare manager ar trebui sa inteleaga in mod clar ca personalul din subordine trebuie sa fie in primul rand respectat si apreciat. Deficitul de personal, supraincarcarea angajatilor, orele de lucru neregulate, ignorarea functiilor de management – toate acestea duc la ineficienta organizatiei, la o lipsa constanta de timp.

Presiunea timpului este o problema cu care se confrunta milioane de persoane. Cele mai frecvente cauze ale presiunii timpului sunt:

 • lipsa abilitatilor de planificare in orice tip de activitate;
 • lipsa unor prioritati clare;
 • incapacitatea de a se concentra asupra sarcinilor importante;
 • incapacitatea de a spune „nu” atunci cand este necesar;
 • lipsa de autodisciplina;
 • lipsa de intelegere a competentelor profesionale personale;
 • incompetenta angajatilor;
 • evaluarea inadecvata a propriilor abilitati, a vitezei de lucru si a performantelor;
 • ignorarea abilitatilor si capacitatilor angajatilor din cauza lipsei unui proces de comunicare adecvat in cadrul organizatiei;
 • utilizarea ineficienta a abilitatilor si competentelor personalului;
 • lipsa motivatiei, ceea ce duce la o productivitate scazuta.

Dezvoltarea abilitatilor necesare ne poate ajuta sa ne gestionam timpul. Una dintre aceste abilitati necesare este ascultarea activa. Ascultarea activa ne permite sa eliminam timpul pierdut pentru a clarifica ceea ce s-a spus, pentru a aplana conflictele in cazul unor neintelegeri, care apar adesea daca interpretam gresit ceea ce am auzit in timpul discutiei.
Ascultarea activa inseamna a auzi mesajul principal care vi se transmite, fara interventia propriei interpretari, care se dovedeste a fi adesea eronata. Se intampla adesea ca atunci cand ascultam sa nu intelegem ce are de spus cealalta persoana. Prin alte abilitati care va pot ajuta in managementul timpului se numara:

 • abilititatea de a planifica;
 • capacitatea si dorinta de a delega in mod corespunzator si complet;
 • abilitatea de a citi rapid si capacitatea de a asimila ceea ce ati citit;
 • abilitatea de a redacta rapid si clar.

Pentru gestionarea eficienta a timpului puteti sa apelati la urmatoarele metode:

 1. Intocmiti liste cu sarcinile pe care trebuie sa le realizati. Asigurati-va ca includeti tot ceea ce ati planificat. Puteti sa redactati listele pe hartie, intr-o aplicatie mobila sau intr-un jurnal. Specificati timpul de inceput si de sfarsit al activitatii. De exemplu: 9:00 – sedinta cu membrii echipei, 10.00 – intalnire cu furnizorul, 11.00 – intalnire cu un specialist in marketing pentru dezvoltarea unei campanii publicitare. Acest lucru va ofera un plan clar si veti putea sa retineti cu usurinta sarcinile de care trebuie sa va ocupati.
 2. Impartiti sarcinile mari in sarcini mai mici. Din punct de vedere psihologic aceasta tehnica este recomandata in managementul timpului. Sarcinile complexe atarna deasupra capului nostru precum sabia lui Damocles si pot parea coplesitoare la inceput, facandu-va sa le amanati! Atunci cand o sarcina mare este impartita in sarcini mai mici acestea nu va mai dau senzatia ca pierdeti controlul.
 3. Stabiliti prioritatile. In fiecare zi prioritizati cea mai importanta sarcina si concentrati-va toate resursele si abilitatile asupra ei.
 4. Eliminati distragerile. Stabiliti intervalele care aveti un nivel ridicat de productivitate, in care nu aveti voie sa fiti distrasi. Comunicati-le celorlalti ca in acest timp nu doriti sa fiti deranjati pentru a nu va pierde concentrarea. Nu va lasati distrasi de apeluri telefonice, e-mailuri, notificari de pe social media – acestea va vor consuma ore din timpul personal. Puteti sa va rezervati o jumatate de ora dimineata, la pranz si seara pentru a verifica toate mesajele si chat-ul, dar nu depasti aceasta limita.
 5. Stabiliti obiectivele in mod corespunzator. Acest lucru este necesar pentru a nu va risipi timpul intr-o directie redundanta. Orice obiectiv trebuie sa fie specific, relevant, realizabil intr-o perioada de timp realista si masurabil.
 6. Delegati sarcinile. Daca o sarcina nu necesita in mod special implicarea dumneavoastra puteti oricand sa o delegati daca sunteti ocupati in acel moment cu o situatie pe care nimeni altcineva nu o poate rezolva. Invatati, de asemenea, sa spuneti „nu” sarcinilor inutile care va pot supraincarca programul.
 7. Relaxati-va. Odihna va da puterea de a va ocupa de sarcinile din timpul zilei de lucru. Dar odihna nu se rezuma doar la a dormi 7-8 ore pe noapte. Aceasta poate insemna si practicarea unui hobby care va relaxeaza si va da energie.

Register New Account
Shopping cart