TESTATI-VA ABILITATILE MANAGERIALE

1
Recomandat evaluarea punctelor forte; talentele dominante; potentialul profesional

„Cu toate ca uneori este posibil sa va modelati un punct forte fara a deprinde, in prealabil, cunostintele si abilitatile necesare – exista persoane de vanzari innascute, care au un talent nativ atat de mare de a convinge, incat isi pot vinde produsul chiar daca nu il cunosc foarte bine – nu este niciodata posibil sa aveti un punct forte fara sa aveti si talentul pe care acesta il presupune. In multe roluri pe care vi le asumati in viata puteti dobandi cunostintele si aptitudinile necesare pana la un nivel care va permite sa va descurcati dar, indiferent de rol, daca nu aveti abilitatile necesare, nu veti putea atinge in mod constant un randament aproape perfect. Astfel, secretul construirii unui punct forte in adevaratul sens al cuvantului este de a va identifica abilitatile dominante si apoi de a le rafina prin cunostinte si abilitati.” (Marcus Buckingham, Donald O. Clifton, 2005, Descopera-ti punctele forte cu Testul Clifton)

Prin intermediul acestei evaluari veti putea identifica acele abilitati care va vor face un lider exceptional, un membru valoros al echipei si un colaborator remarcabil din punct de vedere profesional. Pentru autoevaluarea abilitatilor dumneavoastra si a potentialului pe care il detineti pentru a deveni un profesionist de succes va invitam sa parcurgeti chestionarul de mai jos.

Loading

Exista diferite concepte si abordari cu privire la calitatile cheie pe care ar trebui sa le aiba liderii companiilor din societatea actuala. Divergenta de opinii este provocata de specificului national, specificului varstei si de diferentele privind calitatile cheie ale unui lider de afaceri. In prezent in organizatii se acorda o atentie deosebita intelegerii calitatilor cheie ale unui lider, pentru a gasi echilibrul optim intre abilitatile „soft” si cele „hard”. In diferite etape ale carierei unui manager numeroase abilitati manageriale sunt dezvoltate.

Abilitatile manageriale se refera la setul de caracteristici de personalitate care determina eficacitatea unui lider. Managementul nu este un proces usor, fiind necesare numeroase cunostinte si experienta. Acesta este motivul pentru care exista o ierarhie, o structura in care fiecare membru al unei organizatii care are suficiente cunostinte, experienta si abilitati poate avansa. Conform unor estimari, companiile cheltuiesc miliarde de euro pentru dezvoltarea abiliatilor de conducere si de management ale angajatilor lor.

Setul de abilitati manageriale ii permite unui manager să isi sporeasca in mod semnificativ competenta in exploatarea atat a resurselor proprii, cat si a celor ale organizatiei – este binecunoscut faptul ca performanta afacerii depinde in mare masura de eficienta managerului.

Setul de abilitati manageriale include competentele generale de management, precum planificarea si organizarea activitatii subordonatilor si exercitarea controlului in procesul de management. Abilitatile unui manager includ si capacitatea sa de a consolida echipa, prin motivarea, instruirea si implicarea angajatilor.

Un bun manager trebuie sa detina si abilitati de auto-organizare si de gestionare a timpului. In plus, un manager trebuie sa fie un bun conducator, un statut asociat cu luarea deciziilor cheie si influențarea actiunilor subordonatilor. Generarea de idei noi si punerea accentului pe implementarea acestora sunt caracteristici integrante ale conducerii. Un bun manager nu se bazeaza pe micromanagement. Acesta actioneaza pentru binele comun, incearca să creeze un mediu optium si sa responsabilizeze echipa. Este important ca acesta sa nu fie impotriva initiativelor propuse si sa le ofere angajatilor suficienta libertate de exprimare.

Un lider eficient este capabil sa delege sarcini, dar totodata trebuie sa le monitorizeze atent. El ar trebui sa fie deschis la dialog si sa se consulte cu echipa sa, pentru a descoperi persoanele potrivite pentru indeplinirea eficienta a unor sarcini. Este bine ca un manager să nu ignore experienta si realizarile colegilor. Conducerea nu se rezuma doar la putere, cat la responsabilitate. Un lider nu se absolva de responsabilitate si nu redirectionează plangerile clientilor sau partenerilor catre subordonati. In cazul în care un angajat nu-si indeplineste sarcinile, nu respecta termenele limita, managerul trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru acest lucru in fata superiorului sau sau a clientului.

Un bun manager este in permanenta motivat si orientat spre rezultate. Productivitatea si lupta pentru a-si atinge obiectivele sunt abilitati manageriale de baza. Este important ca managerul să fie un model de urmat, un exemplu pentru intreaga echipa, si să adere la modelele comportamentale stabilite in cadrul companiei. Astfel el va fi admirat de cei cu care lucreaza si va putea sa impuna respect.

Un bun manager are abilitati puternice de comunicare si stie cum să abordeze fiecare angajat sau client. Acesta trebuie sa fie capabil sa prezinte informatii in mod coerent, dar si sa asculte. Este important ca un manager sa fie atent la subordonatii sai. Acesta ar trebui sa recunoasca meritele fiecarui membru al echipei si sa le celebreze. Managerii remarcabili sunt intotdeauna dispusi sa dezvolte talentele echipei. Nu se tem de concurenta.

Pentru a deveni un manager de succes aveti nevoie de aceste calitati personale:

  • Incredere – un manager trebuie sa aiba incredere in el insusi si in echipa sa, sa aiba obiective clare si sa inteleaga de ce este nevoie pentru a reusi. Dar este important ca increderea sa nu se transforme in aroganta.
  • Capacitatea de decizie – capacitatea de a lua decizii optime la momentul potrivit.
  • Capacitatea de a organiza – un manager dispune de resurse umane, financiar si de un interval pentru a-si atinge obiectivele. Toate aceste resurse sunt limitate. Pentru a le utiliza in mod optim, acesta trebuie sa le organizeze corect. Toate procesele de lucru trebuie sa fie standardizate pentru a evita pierderile de timp.
  • Rezistenta la stres – panica nu aduce beneficii. Obstacolele sunt inevitabile in orice situate. Un bun manager nu se gandeste la problema, ci la cum să o rezolve.

Register New Account
Shopping cart