EVALUATI EFICIENTA ECHIPEI CONDUSE

3
eficienta echipei; motivarea angajatilor; dezvoltarea performantei

Activitatea in echipa are un rol esential in performanta unei organizatii. O echipa eficienta poate ajuta organizatia sa dobandeasca performante incredibile, iar o echipa care nu poate colabora poate conduce la un esec strategic. Pentru evaluarea eficientei membrilor echipei dumneavoastra si a zonelor pe care ar trebui sa va axati pentru a-i ajuta sa-si dezvolte performanta, va invitam sa parcurgeti chestionarul de mai jos. Aceasta evaluare permite identificarea celor mai frecvente probleme ce pot sa apara in activitatea de echipa. Odata completata evaluarea, veti putea aprofunda un set de recomandari in vederea imbunatatirii abilitatilor de a lucra in echipa.

Loading

In orice organizatie o misiune majora a managerilor este motivarea angajatilor in atingerea performantelor. Rolul managerilor este sa ii inspire, sa ii indrume si sa consolideze unitatea echipei. Managerii trebuie sa urmareasca imbunatatirea continua a eficientei echipei. In transformarea unui grup de angajati cu performante medii intr-o echipa de profesionisti loiali si dedicati companiei, rolul managerului este esential.

Orice manager isi doreste o echipa eficienta, asa ca organizeaza periodic diferite examinari pentru evaluarea angajatilor. Acest lucru are adesea un impact negativ asupra fiecarui membru al echipei. Nu toti angajatii se simt la fel de confortabil in timpul evaluarilor de performanta, mai ales daca acestea trebuie sa le decida soarta in cadrul companiei.

O echipa este un grup de angajati uniti de un obiectiv comun, care adesea corespunde obiectivelor personale ale fiecarei persoane. O echipa se caracterizeaza printr-o serie de atribute, dintre care principalele sunt urmatoarele:

  • o echipa este formata din doua sau mai multe persoane
  • membrii echipei, in functie de rolul care le-a fost atribuit, participa in masura competentelor la realizarea in comun a obiectivelor stabilite
  • echipa are o identitate proprie care nu coincide cu trasaturile individuale ale membrilor sai
  • echipa se caracterizeaza prin legaturi stabilite atat in interiorul, cat si in exteriorul ei – cu alte echipe si grupuri
  • echipa are o structura clara, ierarhizata si orientata spre realizarea obiectivelor

Cei mai multi cercetatori indica trei atribute cheie ale unei echipe: cooperarea, diversitatea sarcinilor, responsabilitatea pentru activitatea generala si analiza. Evaluarea angajatilor in prealabil poate identifica eventualele probleme care ar putea sa apara in viitor.

In prezent exista tot mai multe dovezi care indica ca echipele sunt mai bune pentru rezolvarea eficienta a problemelor si preferate in detrimentul unei singure persoane. Calificarile si experienta managerului, precum si distributia corecta a rolurilor joaca sunt esentiale. Dar succesul unei echipe depinde nu numai de membrii sai individuali si de cunostintele, competentele si abilitatile lor, ci si de modul in care acestia pot sa functioneze impreuna ca o echipa.

Pentru a forma o echipa eficienta este necesar sa se cunoasca factorii care influenteaza munca in echipa:

  1. Concentrarea asupra obiectivelor
    O echipa trebuie sa rezolve anumite sarcini stabilite de conducerea companiei. Pentru ca echipa sa fie eficienta, obiectivele trebuie definite in prealabil si comunicate fiecarui membru al echipei. Obiectivele ar trebui sa fie scrise si ar trebui sa fie intotdeauna vizibile pentru echipa. Membrii echipei ar trebui sa inteleaga intotdeauna unde se afla acum si unde trebuie sa ajunga.
  2. Recompensarea
    O echipa functioneaza eficient atunci cand fiecare membru stie ca eforturile sale vor fi compensate. Un plan de recompensare ar trebui sa fie definit inainte ca angajatorul sa formeze echipa. Pentru ca fiecare membru al echipei sa lucreze mai eficient, ar trebui sa se informeze cu privire la salariul pe care il va primi pentru munca sa, inainte de a semna contractul. Daca toti membrii echipei considera ca munca lor este recompensata in mod adecvat, atunci acest lucru va duce la o productivitate maxima.
  3. Comunicarea in interiorul echipei
    Comunicarea intr-o echipa are loc pe doua niveluri:
    ▣ comunicarea intre membrii echipei
    ▣ comunicarea intre conducere si membrii echipei
    Comunicarea informala intre membrii echipei ar trebui incurajata de catre management, deoarece prin comunicarea intre ei, acestia dobandesc noi competente si cunostinte.
  1. Rezolvarea conflictelor
    Se intampla frecvent ca un conflict in interiorul grupului sa distraga atentia echipei de la responsabilitatile, scopurile si obiectivele sale principale. Daca liderul de echipa stie cum sa gestioneze conflictul este posibil sa obtină o influenta pozitiva atat la nivel individual, cat si la nivel de grup.

O echipa eficienta isi creeaza propriul set de caracteristici. Atunci cand o echipa incepe sa lucreze, structura care a fost creata ajuta la obtinerea unor rezultate productive. Evaluarea angajatilor este esentiala pentru a descoperi obiectivele fiecarui membru. Pentru a crea o echipa productiva trebuie definite caracteristicile unei echipe eficiente:

Un angajament comun fata de scop
O echipa este construita pentru a rezolva probleme. O echipa eficienta colaboreaza pentru a realiza un obiectiv, folosind resursele disponibile. Totusi acest lucru nu inseamna ca fiecare membru al echipei impartasesc acelasi punct de vedere cu restul grupului in ceea ce priveste solutiile propuse, deoarece problema trebuie analizata din unghiuri diferite. De aceea atunci cand o echipa se confrunta cu o problema, aceasta trebuie rezolvata in colaborare, ca o unitate, pentru a gasi o solutie eficienta la orice situatie data.

Implicarea fiecarui membru al echipei
Pentru ca o echipa sa actioneze ca un intreg, fiecare membru al echipei trebuie sa fie implicat in crearea unei solutii la o anumita problema. Intr-o echipa eficienta nu exista „solutii de rezerva”. Fiecare membru al echipei este esential pentru succesul echipei.

Comunicarea deschisa
Intr-o echipa eficienta ar trebui sa existe o comunicare deschisa si informala intre toti membrii echipei. Chestiunile si problemele importante din interiorul grupului sunt abordate in mod direct, in prezenta tuturor membrilor echipei. Respectul intre participanti necesita un dialog direct si deschis pe fiecare problema care apare.

Luarea deciziilor
Echipele au ierarhii si proceduri de luare a deciziilor integrate, ceea ce permite sa raspunda rapid in vederea solutionarii unui obstacol. O echipa de proiect este formata din persoane din medii diferite, ceea ce ii ofera liderului posibilitatea de a obtine o opinie complet diferita cu privire la solutia la o problema. Acest lucru se aplica deciziilor luate in cadrul echipei de proiect, de la rezolvarea conflictelor interne si a problemelor legate de proiect, pana la schimbari in cadrul echipei sau ale conducerii.

Generarea ideilor
Brainstormingul este o modalitate de a lua decizii, bazata pe stimularea creativitatii fiecaruia dintre membrii echipei. O echipa eficienta are intotdeauna capacitatea de a aduna informatii de la fiecare dintre participanti pentru a rezolva problemele in mod eficient. Echipa dobandeste experienta in identificarea ideilor care nu vor fi eficiente, dar va creste si abilitatea de a selecta idei de succes.

Una dintre cele mai complexe chestiuni in cadrul companiilor este problema motivarii si stimularii personalului si a interesului acestuia pentru rezultatele propriilor activitati. Calitatea managementului acestor echipe depinde de eficienta implementarii unor forme si metode flexibile de motivare (financiara sau non-financiara), care includ, in primul rand, sisteme de bonusare bazate pe indicatori cheie de performanta.

Procesul de motivare si de stimulare a membrilor echipei are o serie de caracteristici care ii sunt specifice. Principala cerinta pentru organizarea sistemului de recompensare este o directionare clara a influentelor motivante, transparenta bonusurilor si sanctiunilor, fezabilitatea normelor si cerintelor necesare pentru a atinge indicatorii de performanta, capacitatile individului, tinand cont de actiunile necesare atingerii obiectivelor si a vitezei de realizare a acestora. Pentru ca un sistem de recompensare sa stimuleze cu adevarat interesul angajatilor trebuie indeplinite urmatoarele criterii:

  1. Un sistem de recompensare ar trebui sa respecte un set de reguli clare (de ex: un rezultat este obtinut intr-un anumit interval de timp, la un nivel de calitate suficient de ridicat);
  2. Un sistem de recompensare ar trebui sa tina seama intotdeauna de gradul de implicare a angajatilor in activitatile proiectului, de calitatile individuale, de experienta si de nivelul de pregatire profesionala a acestora;
  3. Un sistem de recompensare trebuie sa fie intotdeauna incluziv, asigurandu-se ca toti angajatii, chiar si cei care nu sunt pe deplin implicati in proiect, indiferent de pozitia sau statutul lor in organizatie, sunt motivati sa atinga obiectivele proiectului, precum si obiectivele directe.

Evaluarea angajatilor dinaintea formarii echipei va poate ajuta sa identificati interesele si obiectivele fiecarui posibil membru, permitand managementului sa ia masurile potrivite.

Register New Account
Shopping cart