TESTATI-VA PERFORMANTA IN FIXAREA OBIECTIVELOR

2
capacitatea in fixarea obiectivelor; cariera de succes; depasirea obstacolelor in cariera

 

In orice afacere de succes, ca si in orice cariera de succes, scopurile si obiectivele clare sunt esentiale. Acest lucru se verifica si in construirea unei cariere. Daca nu va alocati suficient timp pentru a va fixa cu exactitate tintele pe care doriti sa le atingeti, atunci veti fi mereu pusi in situatia de a indeplini obiectivele altor persoane, sau va veti construi o cariera pe care nu v-o doriti. Si in cele din urma veti avea sentimentul ca undeva pe drum ati facut o alegere gresita si aceasta va va demotiva.

Daca fixarea obiectivelor este atat de importanta, atunci de ce atat de putine persoane isi acorda timpul pentru a defini exact ceea ce isi doresc? O cauza principala este lipsa de cunostinte despre cum se fixeaza corect un obiectiv si totodata lipsa intelegerii importantei imense a stabilirii obiectivelor clare. Cei care stiu cu adevarat ce isi doresc deseori intrec in performante celelalte persoane.

Pentru a va autoevalua capacitatea de fixare a obiectivelor potrivite si zonele pe care ar trebui sa le luati in considerare pentru a va dezvolta si consolida aceasta abilitate, va invitam sa parcurgeti chestionarul de mai jos.

Loading

 

Stabilirea unor obiective profesionale presupune exprimarea nevoilor, intereselor, dorintelor sau scopurilor noastre explicite si implicite, in termeni clari si precisi, precum si orientarea actiunilor si faptelor noastre catre realizarea lor. Stabilirea unui obiectiv inseamna sa privim in viitor si sa ne concentram energiile si activitatile asupra a ceea ce trebuie realizat.

Obiectivele reprezinta o provocare pentru dumneavoastra si va motiveaza sa actionati. Fara obiective nu exista niciun criteriu de evaluare prin care sa va puteti masura efortul depus. Obiectivele reprezinta, de asemenea, un etalon pentru a va masura performanta. Chiar si cele mai bune proceduri nu au nicio valoare daca nu stiti in mod specific si precis ce doriti in prealabil.

Pentru a stabili obiective trebuie sa va ganditi la viitor. In fiecare zi, in timp ce va faceti treaba, puneti-va intrebarea: „Ceea ce fac in acest moment mă apropie de atingerea obiectivului meu?”.

Stabilirea unui set de obiective profesionale este un proces permanent, deoarece obiectivele nu se stabilesc o data pentru totdeauna. Acestea se pot schimba in timp daca in procesul de monitorizare a punerii în aplicare devine clar ca viziunile anterioare erau de fapt gresite sau ca cerintele sunt prea mari sau prea mici. Stabilirea obiectivelor inseamna punerea in aplicare in mod constient a propriilor actiuni in conformitate cu o linie directoare sau un punct de referinta. Este fundamental pentru dezvoltarea personala sa fim constienti unde vrem sa mergem si unde nu vrem sa mergem (autodeterminare).

In etapa alegerii carierei, stabilirea unor obiective profesionale, planificarea activitatilor si obtinerea rezultatelor dorite devin deosebit de importante. Canalizarea energiei si a resurselor va duce la succes si satisfactie profesionala.
Iata cateva sfaturi pentru stabilirea si planificarea eficienta a obiectivelor.

Obiectivele ar trebui sa fie:

  • pozitive (concentrati-va pe aspectele pozitive, nu pe cele negative);
  • concrete (stabiliti obiective clare: vreau sa primesc X, vreau sa cumpar Y, vreau sa devin cel mai bun om de afaceri, vreau sa obtin o diploma in domeniul de interes etc.)
  • realiste (corelati obiectivele cu propriile capacitati – fizice, intelectuale, financiare etc. De exemplu, daca nu dispuneti de resurse financiare nu veti putea sa va cumparati un anumit produs);
  • limitat in timp (stabiliti o data pana la care va veti realiza obiectivul).

Atunci cand alegeti o profesie trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte in stabilirea unor obiective profesionale:
1) obiectivul principal (ceea ce vreau sa devin, ceea ce vreau sa realizez, ceea ce vreau sa fiu);
2) o succesiune de obiective pe termen scurt si lung (studii, ramuri de cunoastere);
3) modalitati si mijloace de atingere a obiectivelor (cunostinte si competente, relatii si resurse financiare);
4) conditiile externe de realizare a scopului (alegerea locului de studiu sau de munca, obstacolele posibile si modalitatile de depasire a acestora);
5) conditiile interne de realizare a obiectivelor (abilitati, vointa, sanatate);
6) alternative de realizare a acestora.

Register New Account
Shopping cart