Testati-va performanta in fixarea obiectivelor

Stabilirea unor obiective profesionale presupune exprimarea nevoilor, intereselor, dorintelor sau scopurilor noastre explicite si implicite, in termeni clari si precisi, precum si orientarea actiunilor si faptelor noastre catre realizarea lor. Stabilirea unui obiectiv inseamna sa privim in viitor si sa ne concentram energia si activitatile asupra a ceea ce trebuie realizat. Pentru a va autoevalua capacitatea de fixare a obiectivelor potrivite si zonele pe care ar trebui sa le luati in considerare pentru a va dezvolta si consolida aceasta abilitate, va invitam sa parcurgeti chestionarul de mai jos.

Loading

 

In orice afacere sau cariera de succes scopurile si obiectivele clare sunt esentiale. Acest lucru se aplica si in construirea unei cariere. Daca nu va alocati suficient timp pentru a va fixa cu exactitate tintele pe care doriti sa le atingeti, atunci veti fi mereu pusi in situatia de a indeplini obiectivele altor persoane sau va veti construi o cariera pe care nu v-o doriti. Si in cele din urma veti avea sentimentul ca ati facut o alegere gresita, ducand la o insatisfactie si demotivare constanta la locul de munca.

Daca stabilirea obiectivelor este atat de importanta, atunci de ce atat de putine persoane isi fac timp pentru a defini exact ceea ce isi doresc? O cauza principala este lipsa de cunostinte despre cum se fixeaza corect un obiectiv si totodata lipsa intelegerii importantei cruciale a stabilirii obiectivelor clare. Cei care stiu cu adevarat ce isi doresc deseori intrec in performante celelalte persoane.

V-ati gandit la ceea ce ati dori sa faceti peste cinci ani? Unde v-ati dori sa ajungeti? Stiti clar care este principalul dvs. obiectiv la locul de munca? Daca doriti sa aveti succes la locul de munca si in viata personala trebuie sa va stabiliti obiective. Fara obiective nu aveti suficienta concentrare si nici o directie clara. Stabilirea obiectivelor ofera un punct de referinta pentru a determina daca eforturile pe care le depuneti sunt cu adevarat productive.

Obiectivele reprezinta o provocare pentru dumneavoastra si va motiveaza sa actionati. Fara obiective nu exista niciun criteriu de evaluare prin care sa va puteti masura efortul depus. Obiectivele reprezinta, de asemenea, un etalon pentru a va masura performanta. Chiar si cele mai bune proceduri nu au nicio valoare daca nu stiti in mod specific si precis ce doriti in prealabil.

Pentru a stabili obiective trebuie sa va ganditi la viitor. In fiecare zi, in timp ce va faceti treaba, puneti-va intrebarea: „Ceea ce fac in acest moment ma apropie de atingerea obiectivului meu?”.

Stabilirea unui set de obiective profesionale este un proces continuu, deoarece obiectivele nu se stabilesc o data pentru totdeauna. Acestea se pot schimba in timp daca in procesul de monitorizare a punerii in aplicare devine clar ca viziunile anterioare erau de fapt gresite sau ca cerintele sunt prea mari sau prea mici. Stabilirea obiectivelor inseamna punerea in aplicare in mod activ a propriilor actiuni in conformitate cu o linie directoare sau un punct de referinta. Este fundamental pentru dezvoltarea personala sa fim constienti unde vrem sa mergem si unde nu vrem sa mergem (autodeterminare).

In etapa alegerii carierei stabilirea unor obiective profesionale, planificarea activitatilor si identificarea rezultatelor dorite devin deosebit de importante. Canalizarea energiei si a resurselor va duce la succes si satisfactie profesionala.

Obiectivele ar trebui sa fie:

  • pozitive (concentrati-va pe aspectele pozitive, nu pe cele negative);
  • concrete (stabiliti obiective clare: vreau sa primesc X, vreau sa cumpar Y, vreau sa devin cel mai bun om de afaceri, vreau sa obtin o diploma in domeniul de interes etc.)
  • realiste (corelati obiectivele cu propriile capacitati – fizice, intelectuale, financiare etc. De exemplu, daca nu dispuneti de resurse financiare nu veti putea sa va cumparati un anumit produs);
  • limitat in timp (stabiliti o data pana la care veti atinge obiectivul).

Atunci cand alegeti o profesie trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte in stabilirea unor obiective profesionale:
1) obiectivul principal (ceea ce vreau sa devin, ceea ce vreau sa realizez);
2) o serie de obiective pe termen scurt si lung (studii, certificari);
3) modalitati si mijloace de atingere a obiectivelor (cunostinte si competente, relatii si resurse financiare);
4) conditiile externe de realizare a scopului (alegerea locului de studiu sau de munca, obstacolele posibile si modalitatile de depasire a acestora);
5) conditiile interne de realizare a obiectivelor (abilitati, vointa, sanatate);
6) alternative de realizare a acestora.

Register New Account
Shopping cart