Tehnici eficiente de invatare – Metoda 4MAT
Cuprins
Cei mai multi oameni folosesc tehnici comune de invatare, cum ar fi cititul cu voce tare si sublinierea informatiilor importante. Dar, de cele mai multe ori, aceste practici sunt inutile.
Probabil vi s-a intamplat sa invatati usor de la un profesor/instructor si foarte greu de la un altul? Sau poate v-a fost usor sa transmiteti cunostinte unor subalterni si foarte dificil altora? Diferentele dintre persoane fac uneori dificila transmiterea de informatii si cunostinte, insa metoda 4MAT (una dintre cele mai cunoscute si folosite tehnici de invatare!) va va ajuta sa intelegeti mai bine modul in care alte persoane stocheaza informatiile, pentru a crea un mediu propice pentru invatare si pentru a eficientiza comunicarea.
Sistemul 4MAT este o metoda practica de instruire, testata in timp, care urmareste implicarea si stimularea tuturor participantilor, indiferent de tipul de invatare dominant. Modelul 4MAT este o tehnica de memorare eficienta si invatare rapida si consta intr-un ciclu de 12 pasi care valorifica toate stilurile de invatare.
STILURI DE INVATARE DOMINANTE
In 1972, Bernice McCarthy a dezvoltat Sistemul 4MAT pentru a organiza activitatea de predare in functie de tipurile de invatare si procesele dominante de gandire. Autoarea sustine ca la dezvoltarea conceptului au contribuit mai multe teorii: Kolb (1981, 1984, 1985), Jung (1923), Piaget (1970), Dewey (1958), Bogen (1969, 1975), Rico (1983), Edwards (1979) si Bradshaw&Nettleton (1983).
Sistemul 4MAT a fost construit pe baza catorva teorii fundamentale din domeniul invatarii. Teoria lui Kolb reprezinta baza acestui model, sustinand ca exista patru tipuri de invatare dominante, in functie de modul in care persoanele percep (emotii vs. gandire rationala) si proceseaza informatiile (a face vs. a privi). Cele patru stiluri majore de invatare sunt: stilul dinamic (experimental), stilul imaginativ, stilul analitic si stilul rational.
De asemenea, autoarea foloseste Modelul dominantelor cerebrale, sustinand ca invatarea se realizeaza utilizand intreg sistemul cognitiv, intuitia, credintele, subiectivitatea etc., iar profesorii si trainerii ar trebui sa le abordeze pe toate acestea.
Cercul 4MAT reprezinta un cadru care sustine proiectarea activitatilor didactice in functie de cei care invata. Acesta tine cont de: invatarea formala si de cea informala, invatarea concreta prin experiente, invatarea reflexiva prin observare, invatarea abstracta prin conceptualizare si invatarea activa prin experimentare.
Abonament Premium Trimestrial | DISCOUNT 25%
Cand toate cadranele sunt puse la un loc, formeaza un ciclu complet, de la cunoasterea subiectiva la cea obiectiva, care face predarea eficienta in randul tuturor participantilor.
TEHNICI PENTRU EFICIENTIZAREA PROCESULUI DE INVATARE
Exista mai multe metode de invatare pe care le puteti folosi pentru a va imbunatati abilitatile de invatare si pentru a retine mai bine informatiile.
Conceptul 4MAT are la baza un ciclu de invatare compus din 12 pasi, care necesita a fi parcursi pentru ca cei instruiti sa dobandeasca noi abilitati. Instructorii eficienti folosesc acest ciclu de invatare sa-i implice pe cei instruiti, sa furnizeze informatii, sa transmita cunostinte, teorii si abilitati, sa consolideze cunostintele invatate (Figura 1).
Figura 1. Procesul 4MAT, dupa Bernice McCarthy
In fiecare cadran aferent sistemului, atat formatorul, cat si cel instruit isi asuma un rol activ:
Cadranul 1 raspunde la intrebarea „De ce?”, avand ca rol principal evidentierea scopului invatarii si crearea viziunii in randul celor instruiti.
🔵 Formatorul trebuie sa explice legatura dintre ceea ce se invata si viata reala, tinand cont de diversitatea celor instruiti si folosind-o in favoarea invatarii.
🔵 Cel instruit trebuie sa caute sensul informatiilor dobandite.
Cadranul 2 raspunde la intrebarea „Ce?”, avand ca scop alinierea curriculei cu declaratia de misiune de la pasul anterior.
Conținut rezervat membrilor
Creați un cont GRATUIT pentru a accesa restul informatiilor!
Dacă aveți deja cont folosiți formularul de mai jos pentru a vă loga.