Se acceseaza informatia dorita. Va rugam asteptati!
VirtualBoard - Data and expert knowledge for top management

10 GRESELI UZUALE IN REALIZAREA PREZENTARILOR

greseli frecvente in prezentari , livrarea unei prezentari , greseli public speaking

Multi dintre noi am experimentat prezentari plictisitoare, confuze sau irelevante, dar gandindu-ne la prezentarile cu adevarat excelente, le-am perceput ca informative, motivatoare si inspirationale.

Acest articol prezinta 10 greseli frecvente in prezentari pe care le fac persoanele care vorbesc in public. Prin evitarea acestora, veti face ca prezentarea dumneavoastra sa iasa in evidenta, valorificand toate aspectele sale pozitive.

10 GRESELI FRECVENTE IN PREZENTARI

GRESEALA 1. PREGATIREA INSUFICIENTA

Steve Jobs a fost un orator inspirational. Discursurile sale pareau sa curga fara efort, dar in realitate, fiecare dintre ele presupunea zile sau saptamani de pregatire. Este esential sa va pregatiti cu grija prezentarile. Timpul pe care este necesar sa-l alocati planificarii depinde de situatie, dar este indicat sa incepeti din timp. Pregatirea adecvata va ajuta totodata sa va gestionati emotiile in prezentare.

GRESEALA 2. LIPSA FAMILIARIZARII CU SPATIUL SI ECHIPAMENTUL

Este necesar sa va alocati timp pentru a va familiariza cu spatiul de prezentare si echipamentul disponibil inainte de a incepe prezentarea. Adesea, situatiile care va pot periclita prezentarea pot fi din categoria celor in care pierdeti controlul. Insa cu ajutorul unei analize a riscurilor puteti identifica problemele potentiale si puteti crea un plan B pentru fiecare situatie.

GRESEALA 3. IGNORAREA AUDITORIULUI

Uneori vorbitorii pot fi atat de inversunati de livrarea prezentarii, incat uita de nevoile auditoriului. Este necesar sa incepeti prezentarea spunand publicului la ce sa se astepte, ce doriti sa comunicati in prima etapa, apoi faceti o pauza in care vi se pot adresa intrebari si asa mai departe. Aceasta abordare va oferi publicului dumneavoastra o idee clara despre ce asteptari sa aiba, asigurandu-i ulterior posibilitatea de a se relaxa si concentra la prezentare.

GRESEALA 4. NEADAPTAREA MESAJULUI LA CARACTERISTICILE AUDITORIULUI

Primul obiectiv al unei prezentari este partajarea informatiilor cu alte persoane, de aceea este important sa luati in considerare nivelul la care veti livra informatiile. Faceti cercetari pentru a stabili clar profilul auditoriului (cine sunt ascultatorii, cat de multe cunosc deja despre subiectul in cauza si ce doresc sa invete de la dumneavostra). Incercati sa va puneti in locul ascultatorilor, pentru a va face o idee clara asupra nevoilor si motivatiilor lor. Puteti totodata sa le adresati intrebari inainte de inceperea prezentarii pentru a evalua nivelul lor de cunoastere, lucru care va va ajuta in livrarea unei prezentari personalizate si va crea conexiuni mai stranse cu membrii auditoriului, determinandu-i in acest fel sa fie mai atenti la ceea ce spuneti.

GRESEALA 5. PREZENTAREA PREA DETALIATA

Prezentarile scurte si concise sunt adesea mai de impact decat cele prea detaliate. Incercati sa va limitati la cateva puncte principale, pentru a nu risca sa pierdeti atentia auditoriului. Daca vreti sa mentineti publicul implicat, atunci tineti cont ca un adult poate aloca 15-20 minute de concentrare continua a atentiei.

GRESEALA 6. EFECTE VIZUALE INEFICIENTE

Slide-urile putin dezvoltate pot strica prezentarea, mai ales daca sunt si incarcate de culori, animatii care nu sunt necesare sau au fonturi prea mici pentru a fi citite. Cele mai eficiente efecte vizuale sunt concise si consistente. Alegeti imaginile cu atentie, deoarece grafica de calitate poate clarifica informatiile complexe, dar imaginile de slaba calitate pot da o nota de neprofesionalism prezentarii dumneavoastra.

GRESEALA 7. SUPRA-AGLOMERAREA CU TEXT

Cel mai recomandat este sa pastrati textul cat mai simplu. Nu incercati sa aglomerati slide-urile cu prea multe informatii. Uitati-va la fiecare slide, paragraf sau grafic cu atentie. Intrebati-va ce adauga ele prezentarii si eliminati-le daca nu sunt importante.

GRESEALA 8. VORBIREA INCORECTA ORI PLICTISITOARE

Vorbirea in fata unui public este dificila si cere multa practica. Folositi tehnici de concentrare sau de respiratie pentru a va suprima tendinta de a va grabi in expunere. O tehnica utila este povestirea – povestile pot fi instrumente puternice pentru a inspira si motiva ascultatorii.

GRESEALA 9. LIPSA DINAMISMULUI

A ramane intr-un singur loc pe tot parcursul prezentarii este o greseala frecvent intalnita. Incercati sa utilizati limbajul trupului pentru a comunica audientei pasiunea dumneavoastra pentru subiectul prezentat. Fiti atenti cum folositi mainile pentru a comunica emotia, dar utilizati gesturile numai daca o puteti face natural, evitand sa fiti prea bombastic cu bratele (daca intentia dumneavoastra nu este de a amuza audienta).

GRESEALA 10. ABSENTA CONTACTULUI VIZUAL

Intalnirea privirii unei persoane stabileste o conexiune personala si chiar o singura privire rapida poate mentine ascultatorul implicat. Daca auditoriul este mic, incercati sa mentineti contactul vizual cu fiecare persoana din public, cel putin o data in realizarea unei prezentari. Daca auditoriul este prea mare, incercati sa priviti fruntile ascultatorilor.

CONCLUZII – GRESELI FRECVENTE IN PREZENTARI

Este important sa intelegem ca prezentarea este un proces cu o structura clara, tehnici si reguli. Cei care isi doresc o prestatie profesionista acorda abilitatii de prezentare o importanta deosebita: cele cateva minute sau ore avute la dispozitie pentru a face o prezentare va pot aduce beneficii – de multe ori majore – in cariera profesionala si nu numai.

BIBLIOGRAFIE

  1. Terri L. Sjodin, New Sales Speak: The 9 Biggest Sales Presentation Mistakes & How to Avoid Them, John Wiley & Sons, 24 mai 2001
  2. Martin John Yate, Peter Sander, The Ultimate Business Presentations Book: Make a Great Impression Every Time, Kogan Page Publishers, 2003
  3. Jerry Weissman, Presentations in Action: 80 Memorable Presentation Lessons from the Masters, Pearson Education, 2011
  4. Jerry Weissman, Produce Powerful Presentations, FT Press, 2013

CONTACT

Va rugam sa ne trimiteti mesajul dumneavoastra si va vom raspunde in cel mai scurt timp posibil!

Se trimit datele

©2020 VirtualBoard - Data and expert knowledge for top management & business owners

Introduceti datele dumneavoastra de logare

sau    

Ați uitat datele dvs.?

Create Account